ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++Hodočašće na Mariju Bistricu 06.07.2019. upisi u tjeku+++

Evanđelje: Iv 16, 12-15

Sve što ima Otac, moje je; Duh Sveti od mojega će uzimati i navješćivati vama.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.«

Riječ Gospodnja.

Presveto Trojstvo – neizreciva Tajna

“Klanjam ti se smjerno tajni Bože naš…” napisao je veliki Toma Akvinski…a predaja, koja se prenosi u nekoliko verzija, prenosi sljedeću priču…

Sveti Augustin, jedan od najvećih teologa u povijesti stoji na obali i promišlja o tanji Presvetog Trojstva. Vidi dječaka koji malenom posudicom  pokušava more preliti u rupicu u pijesku. “To ti nikada neće uspjeti”, govori mu Augustin. “Prije ću ja preliti more u ovu rupu u pijesku nego ćeš ti shvatiti tajnu Presvetog Trojstva”, odgovori mu dječak –anđeo.

Neki kažu da se razgovor nastavio, a sve bi bilo u snu. “Ali zašto Bog ne želi da ga spoznamo?”, pita dalje Augustin. “Odmah ću ti pokazati”, odgovori dječak. U trenu posudica kojom je grabio more postane nezamislivo velika i dječak njome odjednom zagrabi svo more i prolije ga u rupu, a more proguta svijet. Augustin se probudio sa suzama u učima i razumio…

Mnogo je putova prema Bogu. Promatrati i promišljati  veličinu i ljepotu svemira, ”nebesa” i svega što postoji, put je razuma, dobar put, svakome dostupan. Ipak, po mom uvjerenju on nije dostatan.

Osobno sam uvjeren da je najbolji put On, ”Put”, Sin Očev. Nikada u povijesti u ničijem životu nije bilo takvog jedinstva, takvog suglasja između riječi  i djela kao u Isusovom. “Sve što ima Otac moje je”, kaže nam Isus. Otac, Sin i Duh Sveti – jedan Bog, a tri božanske osobe, apsolutno jedinstvo, a opet Trojstvo u ljubavi. Otac rađa Sina, Sin sve predaje Ocu, a njihova Ljubav – Duh Sveti sve prožima. Upravo u Duhu Svetom po Sinu i mi smo pozvani ući u neizrecivu Tajnu života, ljubav Presvetog Trojstva. Za sada o tome možemo samo mucati, ali to je naša budućnost, ako ćemo ustrajati na Isusovom putu. Imamo veličanstvenu perspektivu.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow