ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++Hodočašće na Mariju Bistricu 06.07.2019. upisi u tjeku+++

9.nedjelja kroz godinu

Evanđelje: Lk 7,1-10

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Pošto Isus dovrši sve svoje besjede narodu, uđe u Kafarnaum. Nekomu satniku bijaše bolestan sluga, samo što ne izdahnu, a bijaše mu veoma drag. Kad je satnik čuo za Isusa, posla k njemu starješine židovske moleći ga da dođe i ozdravi mu slugu. Kad oni dođoše Isusu, usrdno ga moljahu: »Dostojan je da mu to učiniš jer voli naš narod, i sinagogu nam je sagradio.« Isus se uputi s njima. I kad bijaše već kući nadomak, posla satnik prijatelje s porukom: »Gospodine, ne muči se. Nisam dostojan da uđeš pod krov moj. Zato se i ne smatrah dostojnim doći k tebi. Nego – reci riječ da ozdravi sluga moj. Ta i ja, premda sam vlasti podređen, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi' – i ode, drugomu: 'Dođi' – i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' – i učini.«

Čuvši to, zadivi se Isus pa se okrenu mnoštvu koje je išlo za njim i reče: »Kažem vam, ni u Izraelu ne nađoh tolike vjere.«

Kad se oni koji su bili poslani vratiše kući, nađoše slugu zdrava.

Riječ Gospodnja.

Isus zadivljen vjerom…

Vjera je snaga posijana u ljudsko  srce. Ona je Božje sjeme u čovjeku koje treba rasti i donijeti rod. Postoji ”izabrana njiva”, Božji narod Izrael ili kasnije Crkva, gdje je Bog na poseban način uložio trud kako bi vjera rasla i uspjela. Usprkos tome Bog se nije ograničio samo jednim narodom ili mjestom. Njega nitko i ništa ne može ograničiti i obuhvatiti. On je stvoritelj svih ljudi i krajeva svijeta.

Pred očima nam je stranac, rimski satnik i njegov sluga kojeg voli. Iako je ”okupator”, dobar je čovjek, i ”voli naš narod” , kažu izraelske starješine. On je tlo, srce na kojem niče plod prave vjere: dobrota i ljubav prema narodu. I još jedan čudesan plod: ljubav prema svome sluzi. Sluge, robovi, u ono vrijeme bili su bez ikakvih prava. Gospodar im je mogao oduzeti život bez ikakvih posljedica. Ovaj satnik voli svojeg slugu. Vjera je u njemu urodila  dobrim plodom.Sluga mu je bolestan i on ga želi spasiti. Čuo je za Isusa i njegova djela te moli za pomoć. Šalje mu svoje prijatelje. Oni rado idu pomoći prijatelju. I Isus ide. Snaga molitve za drugoga je velika. Još jedan čin vjere satnika oduševio je i Isusa.”Gospodine, ne muči se. Nisam dostojan da uđeš pod krov moj. Zato se i ne smatrah dostojnim doći k tebi. Nego – reci riječ da ozdravi sluga moj. ” Satnik je čovjek otvorenih očiju i razuma, otvorena srca. On je čuo za Isusa, promislio i vjerojatno pitao svjedoke. I vjeruje. I sebe realno procjenjuje. ”Nisam dostojan”, taj stav pred Bogom imali su svi koji su mu pristupili blizu. Susret s Bogom otkriva čovjeku božju veličinu i vlastitu malenost koja vodi do poniznog oslanjanja na Boga u vjeri.

Toj vjeri divi se Isus. ”Ni u Izraelu ne nađoh tolike vjere.” Ta vjera u Isusa je ozdravila satnikovog slugu. Prekrasno.

Otvorimo i mi srce danas vjeri u Isusa. Toliko dugo slušamo njegove riječi. Čuli smo o tolikim čudesima koja je učinio i čini. Poklonimo mu poniznom vjerom svoje srce i molimo ga da ozdravi one koje volimo, koji su nam dragi. Oslonimo se na stijenu života – Isusa Krista.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow