ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++Hodočašće na Mariju Bistricu 06.07.2019. upisi u tjeku+++

11. nedjelja kroz godinu

Evanđelje:Lk 7, 36 – 8, 3

Oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Neki farizej pozva Isusa da bi blagovao s njime. On uđe u kuću farizejevu i priđe stolu. Kad eto neke žene koja bijaše grešnica u gradu. Dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući pa ponese alabastrenu posudicu pomasti i stade odostrag kod njegovih nogu. Sva zaplakana poče mu suzama kvasiti noge: kosom ih glave svoje otirala, cjelivala i mazala pomašću.

Kad to vidje farizej koji ga pozva, pomisli: »Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko i kakva je to žena koja ga se dotiče: da je grešnica.« A Isus, da mu odgovori, reče: »Šimune, imam ti nešto reći.« A on će: »Učitelju, reci!« A on: »Neki vjerovnik imao dva dužnika. Jedan mu dugovaše pet stotina denara, drugi pedeset. Budući da nisu imali odakle vratiti, otpusti obojici. Koji će ga dakle od njih više ljubiti?« Šimun odgovori: »Predmnijevam, onaj kojemu je više otpustio.« Reče mu Isus: »Pravo si prosudio.« I okrenut ženi reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza. Stoga, kažem ti, oprošteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo. Komu se malo oprašta, malo ljubi.« A ženi reče: »Oprošteni su ti grijesi.« Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« A on reče ženi: »Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!«

Riječ Gospodnja.

Isusova ljubav jača od grijeha

“Grijeh mnogo nudi, malo daje, a sve oduzima”, često je ponavljao prof. Ivančić.Kralj David (prvo čitanje) želi ženu Urije Hetita. Njega šalje u smrt kako bi ona postala njegova. Čini užasno zlo, grijeh. Bog mu je oprostio jer je njegovo kajanje bilo iskreno, ali grijeh mu je donio nesreću i smrt sina.

I ženi grešnici iz evanđelja, grijeh je uništio život. Njezina nesreća je tjera potražiti spas. Nalazi Isusa  kod farizeja Šimuna. Prilazi mu do nogu. Suze kajanja padaju mu po nogama. Ljubi mu noge, koje farizej Šimun nije oprao kao uobičajeni znak gostoprimstva i briše ih kosom. Ona je dobro prepoznala od koga treba tražiti pomoć. Ne boji se poruga i podsmijeha, javno priznaje potrebu spasenja. Ponizna srca, s ljubavlju, ljubi noge koje koračaju za ljudsko spasenje. Isus ljubavlju odgovora na ljubav i oprašta joj grijehe. ”Oprašteni su joj grijesi mnogi jer ljubljaše mnogo.” Isus ne opravdava grijeh, dapače, osuđuje ga, ali spašava čovjeka grešnika. Uvjet je ponizno srce koje ljubi.

Šimun u sebi osuđuje Isusa i čudi se što dopušta ženi grešnici da ga dotiče. Isus ga ”čita” i pokazuje u čemu je njegov problem. Šimun nije Isusu oprao noge, nije mu dao poljubca. Nije mu iskazao uobičajeno gostoprimstvo. U njemu nema ljubavi, a ljubav je najvažnija, važnija od površne, izvanjske pravednosti koja se obdržava ne iz ljubavi, već drugih interesa.

Put je jasan. Iskreno, ponizno, s ljubavlju doći Isusu i donijeti mu svoje grijehe. On će ih oprostiti i naš život preobraziti. Ne postoji čovjek bez grijeha i slabosti. Važno je ne ostati u grijehu nego s ljubavlju tražiti Isusovu pomoć i promijeniti svoj život.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow