ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Voditelji i suradnici župnih Caritasa Varaždinske biskupije okupili su se u subotu 22. siječnja u Varaždinu na redovitom godišnjem susretu na kojem su izvijestili o svom radu u protekloj godini.

Susret je započeo misnim slavljem koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa, u zajedništvu s predsjednikom Biskupijskog Caritasa generalnim vikarom mons. Ivanom Godinom i nekoliko župnika koji su predsjednici župnih Caritasa. Okupilo se stotinjak voditelja i volontera župnih Caritasa te djelatnika Biskupijskog Caritasa na čelu s ravnateljem mr. Antom Šolom.

Sve je nazočne pozdravio biskup Mrzljak kazavši da su se okupili da bi zajedno molili da ustraju na putu karitativnog djelovanja te da bi kasnije na susretu razmijenili iskustva i potaknuli se na još zauzetiji rad. Naglasio je kako se po tom djelovanju djelotvorne ljubavi prema bližnjima Crkva prepoznaje kao zajednica Isusovih učenika. U propovijedi je biskup kazao kako se kršćani prepoznaju po načinu svog života, ali i po tome da izlaze iz okvira svog života te djeluju prožeti ljubavlju prema bližnjima, osobito potrebitima, pri čemu su nadahnuti Isusovim primjerom ljubavi. Podsjetio je kako Caritas nije socijalna služba, nego djelovanje Crkve koja djelotvornom ljubavlju i zauzimanjem za druge svjedoči kako božanska ljubav nema granica. Naglasio je kako se djelovanje Caritasa često puta ne može potpuno izmjeriti nekim ovozemaljskim mjerilima, jer to djelovanje nije pružanje samo materijalne pomoći, nego još više i one manje vidljive duhovne pomoći, pažnje i ljubavi. Oni koji rade u Caritasu izlaze iz okvira svojih života, na neki su način “izvan sebe“, kako smo čuli u evanđelju, primijetio je biskup dodavši kako čovjek tek kad izađe iz svojih okvira može drugome biti dar i istinski Isusov učenik koji u najmanjem i najslabijem vidi Isusovo lice. Zaželio je djelatnicima i volonterima Caritasa da se i na dalje prepoznaju upravo po tom konkretnom djelovanju djelotvorne ljubavi, vidljivom znaku kršćanskog života, te da ih to potiče da na neki način “budu izvan sebe“.

Nakon mise sudionici susreta na čelu s biskupom Mrzljakom okupili su se u dvorani Biskupskog ordinarijata gdje ih je pozdravio mons. Godina, koji je zaželio nazočnima da im susret bude obogaćenje i poticaj za daljnji rad kako bi još više mogli biti jedni drugima dar ljubavi, te oni koji će Kristovu ljubav uprisutnjivati u župama gdje djeluju. U nastavku je o 600 godina štovanja Presvete Krvi u Ludbregu govorio ludbreški župnik i voditelj svetišta Predragocjene Krvi Kristove preč. Josip Đurkan. Okupljenim djelatnicima Caritasa poručio je kako su jedan od vidljivih plodova euharistije po kojoj su kršćani pozvani činiti dobro jedni drugima. Podsjetio je na povijest svetišta i predstavio sadržaje koji proteklih godina okupljaju mnoštvo hodočasnika. Zaželio je da ih ludbreška relikvija još više okuplja oko euharistije svjedočeći im vrijednost i važnost euharistijskog otajstva koje je središte i izvor kršćanskog života.

Nakon što su predstavnici župnih Caritasa ukratko izvijestili o svom prošlogodišnjem radu, ravnatelj Šola zahvalio je svim sudionicima susreta, te svima koji djeluju i volontiraju u župnim Caritasima dodavši da se zahvaljujući njima pomaže mnogobrojnim pojedincima i obiteljima diljem biskupije i izvan nje. Naglasio je kako bez suradnje sa župama, župnicima i župnim suradnicima karitativnu djelatnost ne bi bilo moguće provoditi jer su oni nosioci i temelj zajedničkog karitativnog rada. Volontere je potaknuo da u susretu s potrebitima i nadalje u sebi nose spremnost na pomoć, razgovor, strpljenje i razumijevanje, te da ne ignoriraju sve one kojima je pomoć uistinu potrebna.

Župni Caritas registriran je u 80-tak od 105 župa Varaždinske biskupije te u njima djeluje oko 800 volontera, dok u središnjici Biskupijskog Caritasa djeluje još 50-tak volontera. Godišnje izvještaje o radu preda oko 50 župnih Caritasa. S volonterima župnih Caritasa susreti se na biskupijskoj razini priređuju dva puta godišnje, kao predbožićna duhovna obnova te godišnji susret s predajom izvješća o radu.

Jasminka Bakoš-Kocijan


Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 3