ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Ciglica za obnovu crkve

Datum 04.06.2008. godine svakome od nas duboko je urezan i pohranjen u biće, u srce. To je nažalost datum urušavanja naše crkve. Naša je zadaća da je obnovimo. Radovi su započeli. Svima nam je stalo da vratimo crkvi njezin prvobitni sjaj. Sve ono što se do sada činilo od neprocjenjive je vrijednosti. Svaki i najmanji dar ogroman je ukoliko je darivan s ljubavlju. Uostalom, znamo kroz povijest da su se crkve gradile na velikim obećanjima bogatih, i na malim milodarima siromašnih. Gospodinu je sve moguće. To nikad nemojmo zaboraviti. Prisjetimo se samo one siromašne udovice iz Evanđelja i njezine posljednje dvije lepte koje je darovala. Ona je zapravo darovala sebe. Ne svoj suvišak. Sebe! Jer . . . u ekonomiji ljubavi daje se više no što se ima. Daje se sebe samoga. Udovica iz Evanđelja to najbolje dokazuje.
Vođen tom mišlju i na tim jedinim istinitim (evanđeoskim) tragovima razmišljam kako bi bilo dobro da se upravo malenim simboličnim davanjem darujemo poput ove udovice i tako ugradimo sebe u obnovu naše crkve. Bilo bi dobro da i mi ugradimo svoju ciglicu u taj božji hram.
Tome je prethodio posjet našeg župljanima gospodina Trupkovića, koji je zajedno sa svojom obitelji želio dati svoj doprinos u obnovi crkve, te je izradio vrlo interesantan svijećnjak – možemo ga nazvati ciglica. Na toj „ciglici“ urezane su 4 prelijepe slike koje zapravo vrlo autentično svjedoče zbilju naše crkve.
Na prvoj je slici naš zaštitnik sv. Juraj u već poznatoj postavi: na konju te kako ubija zmaja. Druga slika prikazuje našu crkvu prije urušavanja sa tornjem i godinom izgradnje (1751.) i godinom urušavanja (2008.). Treća slika prikazuje našu čudotvornu Gospu, Mariju lauretansku koja je nakon strašnog urušavanja ostala neoštećena. I četvrta slika prikazuje crkvu kakva sada je bez tornja, s navedenim tragičnim datum 04.06.2008. Ispod te slike je natpis „darovatelj za obnovu crkve“.
Svijećnjak je ujedno i vrlo praktičan jer se umeće lučica te tako loj ne teče, a ujedno je krasan ukras u svakoj kući. Ciglica-svijećnjak bi se prodavao po 50 kuna, no dobro se prisjetiti one evanđeoske: „neka ne zna ljevica što čini desnica“.
Budimo radosni darivatelji. Hvala.

 

Svoje darove možete i uplatiti na žiro račun Župa Sv. Jurja na Bregu sa naznakom za obnovu Crkve 2392007-1100001304

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8