ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

10. nedjelja kroz godinu - B

Evanđelje: Mk 3,20-34

I dođe Isus u kuću. Opet se skupi toliko mnoštvo da nisu mogli ni jesti. Čuvši to, dođoše njegovi da ga obuzdaju jer se govorilo: "Izvan sebe je!" I pismoznanci što siđoše iz Jeruzalema govorahu: "Beelzebula ima, po poglavici đavolskom izgoni đavle." A on ih dozva pa im u prispodobama govoraše: "Kako može Sotona Sotonu izgoniti? Ako se kraljevstvo u sebi razdijeli, ono ne može opstati. Ili: ako se kuća u sebi razdijeli, ona ne može opstati. Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj. Nitko, dakako, ne može u kuću jakoga ući i oplijeniti mu pokućstvo ako prije jakoga ne sveže. Tada će mu kuću oplijeniti!" Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga." 30Jer govorahu: "Duha nečistoga ima." I dođu majka njegova i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: "Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!" On im odgovori: "Tko je majka moja i braća moja?" I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: "Evo majke moje, evo braće moje!


Važnost razlučivanja duhova

Zamisli Isusa okruženog ljudima iz njegova zavičaja. On koji je do tada živio skrovitim životom odjednom je počeo činiti djela koja su mnoge oduševljavala, ali se našlo i onih koji to nisu mogli prihvatiti. Ponavlja se zakonitost stara koliko i čovjek: teško je biti prorok u svome kraju. Dok se drugi, iz drugih mjesta dive i slave Boga, neki od njegovih govore da je „izvan sebe“. Idu čak i dalje jer tvrde da je opsjednut i svoja čudesa čini uz pomoć Sotone. Iako čovjek zna da je to zakonitost povijesti i čovjeka ranjena grijehom, svejedno ga zaboli to krivo tumačenje, ta nesposobnost razlučiti istinu, i to od onih koji misle da čovjeka poznaju, a ustvari su slijepi jer ne žele priznati vrijednost svojeg sumještanina. Umijesto ponosa prihvaćaju zavist.

Čak je i obitelj, oni najbliži, pod pritiskom javnog mijenja složna  u osudi Isusovog djelovanja. Možda i nisu u dubini uvjereni u njegovu krivnju, ali je pritisak prevelik i oni osjećaju potrebu prekinuti takav govor i djela. Zato dolaze pred kuću u kojoj Isus govori i žele ga odvesti doma.

Isus u svom odgovoru tumači nelogičnost suda i optužbi na svoj račun: „Ako je dakle Sotona sam na sebe ustao i razdijelio se, ne može opstati, nego mu je kraj.“ Isus pokazuje nužnost promišljanja i odlučivanja u životu. Drugim, teološkim riječima rečeno, Isus govori o nužnosti „razlučivanju duhova“ i mogućnosti spoznaje istine ako je čovjek traži. Ako čovjek nepristrano, pošteno  promišlja stvarnost on će  pronaći odgovor i istinu. Moguće je da čovjek namjerno, zbog nekih svojih razloga, ne želi spoznati istinu i da je niječe. Upravo je to  ovdje slučaj. Isusovi „suci“ idu i korak dalje jer očita djela Božja pripisuju Sotoni. Tu Isus progovara i o grijehu protiv Duha Svetoga, o strahoti mogućnosti ostajanja izvan istine.

Svatko od nas osjetio je barem nekad, na vlastitoj koži sud s kojim se Isus susreo u današnjem ulomku evanđelja. Neka nas to ne pokoleba. Možda smo i mi često sumnjičavi prema onima koje poznajemo i ne dopuštamo da mogu učiniti stvari koje im je Bog namijenio jer smo zavidni, jer ne želimo priznati njihov talenat i dar. Ako je tako mijenjajmo svoj pogled. S Bogom možemo uvijek iznova započeti.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow