ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

ROĐENJE IVANA KRSTITELJA, 24.lipanj 2012.

Providnost, ne sudbina!

Ne postoji sudbina. Ono što postoji ispravno je nazvati PROVIDNOST. Život se ne odvija po slijepim zakonitostima koje su čovjeku određene. Život je u rukama Boga Živog, Boga koji je Otac i ljubi svako svoje stvorenje. Ako postoje trenuci i događaji koji čovjeka zadese mimo vlastite volje i odlučivanja oni sigurno nisu slijepa sudbina već je u njih upisan Božji plan za čovjeka. Bog nas poznaje bolje od nas samih i za svakog od nas „predvidio“ je kreativnu „avanturu“ života. Nema u životu veće avanture od života po zakonu ljubavi koja je upisana u stvarnost.

Ivan Krstitelj čiju svetkovinu slavimo ove nedjelje očigledno to pokazuje. Očigledno je da njegov život dolazi po volji Božjoj i da je proviđeno kako će i zašto živjeti. „Duha Svetoga bit će pun već od majčine utrobe. Mnoge će sinove Izraelove obratiti Gospodinu, Bogu njihovu.“ Tako lijepo o Božjem izabranju i pozivu u život govori nam psalam 139: „Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna..“ Nema života ako ga Bog ne daruje. Čovjek – otac ili majka, nisu gospodari života. Oni su suradnici u Božjem djelu darivanja života, ali Bog je taj koji hoće i daruje život. On koji daruje život daje i zadatak. Nekad je to očitije, a nekad je potrebno tražiti i pronaći vlastiti poziv i put u životu. Kod proroka Jeremije je to očito: „Dođe mi riječ Jahvina: 'Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te.'“ Bog nije stvorio svijet koji bi prepustio slijepim zakonima, već kroz zakone koje je ustanovio i upisao u stvarnost,  svijet i čovjeka, djeluje i slobodno nadilazi te zakone u mjeri u kojoj On odluči. Njegova je pak volja ispravna, jer je on sama Istina,  Ljubav i Dobrota.

Svatko od nas, ako želi,  može pronaći put u život. Svi poznajemo ljude koji su „uvijek“ znali da žele „to“ i samo to. I kad bi se opet rodili ponovo bi „to“ bili. Ima i onih koji duže traže, koji teže pronalaze svoj put, ali i njima su vrata života otvorena. I njih putem života, kroz sve slojevitosti života i naravi vodi Božja ruka. Iako će život u određenoj mjeri  uvijek ostati tajna mi možemo i trebamo pronaći smisao života i Božji plan „za mene“. Odgovor nije uvijek jednoznačan, ali odgovor sigurno postoji. „Nitko od ljudi nije otok.“ Bog je svakome odredio jedinstveni plan koji možemo ostvariti u suodnosu slobode koja nam je darovana i datosti života koje je u naš život i povijest ucrtala Božja ruka.

Nađi vremena za tišinu i molitvu. Mnogi ne pronalaze smisao života i  odgovor kojim putem krenuti jer ne traže odgovor. U žurbi i strci života čovjek se lako izgubi. Zaboravi tko je i kamo ide. Odvoji svakoga dana vremena za molitvu i promišljanje. Pronađi neko tiho mjesto gdje ćeš na trenutak zaboraviti sve obaveze, sve ono što moraš napraviti. Posla će uvijek biti. Ako ćeš ga raditi sabrano bit će sigurno uspješnije. U susretu s Gospodinom, u miru, naći ćeš put poslije svih izgubljenosti. Ne boj se! On te je stvorio. On te prati svojim pogledom punim ljubavi. On u tebe vjeruje. On ti se raduje. Vrati se Ocu, on te uvijek čeka. Tada ćeš znati svoj put.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow