ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Trinaesta nedjelja kroz godinu – B, 1. srpanj 2012.

Isus – Bog koji spašava

Isus na obali mora (Krist na žalu)... slika koju nikada nećemo zaboraviti. Isus stoji i čeka one koji mu dolaze. Ovaj put dolazi nadstojnik sinagoge i s vjerom traži pomoć. Kćerkica mu je na umoru i otac pokušava spasiti život koji toliko ljubi. Osjeća gdje pronaći pomoć. Ne odlazi drugdje nego traži Isusa. Očigledno  je slušao kako Isus govori i dubinom srca povjerovao u snagu Isusovih riječi. U najtežem trenutku dolazi Isusu koji ga čeka i spašava.

Isus u mnoštvu koje ga treba i pritišće sa svih strana... Čovjek je biće koje zna prepoznati Onoga koji daje pravi odgovor. Radi se o „osjećaju“ koji nadilazi osjećaje; o osjećaju vjere kojom čovjek može istinito razlučiti tko je pred njim. Potrebno je imati poštene i čiste oči srca, oči vjere,  da bi čovjek mogao nepogrešivo prepoznati Boga i njegovu snagu. Moguće je sa sigurnošću razlučiti Istinu.

Upravo to učinila je žena razočarana medicinom i liječnicima svoga vremena. Sve je razdala, a ništa nije pomagalo u izliječenju. Ništa nisu koristili njihovi lijekovi u zaustavljanju krvarenja koje je crpilo njenu životnu snagu. Trajalo je to dvanaest godina...Tko bi uspio doći do Isusove pažnje kad je okružen tolikim ljudima koji ga trebaju? Ali očima vjere ova žena „zna“ da je dovoljan dodir njegove haljine za novi život. Vjera u Isusa i dodir njegove haljine odmah su je učinili zdravom, a Isus je „osjetio“ da je sila izašla iz njega i gledao tko ga se dotaknuo. Može se biti tako blizu Isusa, a tako daleko od njega. Može se s druge strane dodirnuti tek skut haljine ili njegovo srce istinskom molitvom i postići život koji tražimo. "Kćeri, vjera te tvoja spasila! Pođi u miru i budi zdrava od svojega zla!" Isus je gospodar života i smrti, njegovo je ime „Bog koji spašava“.

Isus zna da je Jairova kći umrla. Nije impresioniran smrću. Želi pokazati Božju životnu snagu jaču od smrti koja će se najjače očitovati u njegovom uskrsnuću poslije raspeća i smrti na križu.  Slika njegovog umiranja u boli na križu i njegova Pasha – prijelaz Ocu koji uključuje uskrsnuće postat će slika života svakoga čovjeka. Preko umiranja kroz križeve života s Isusom do života i pobjede u Isusu Kristu. To je Pasha svakog Isusova vjernika koji živi i umire s njime i svakog čovjeka koji živi Isusovim životom, a da možda toga nije ni svjestan. Živjeti s Isusom ne znači biti oslobođen križeva i patnji. Ponekad je onima koji žive njegovim životom još teže nego onima koji se uopće ne trude živjeti istinito i pošteno. Ipak, ostaje činjenica da je i hod s križem, u zajedništvu s Isusom, hod života, hod radosti, nade i pobjede. Ništa i nitko ne može ugasiti sjaj u očima onih koji istinski vjeruju u Isusa. Svatko tko se dublje zagleda u njihov život vidjet će „razliku“ i to bitnu i veliku razliku.

"Talita, kum!" što znači: "Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!" I djevojka odmah usta i poče hodati.“

Mnogi žive, a u grudima im je srce „mrtvaca“: srce koje se ne raduje; srce koje ne sanja; srce koje se više ničemu ne nada; srce koje životari iz dana u dan.

Ako želiš pronaći istinski život ne traži bilo gdje. Potraži Isusa i padni pred njega s vjerom, na koljena. Zavapi mu cijelim bićem i upoznat ćeš novi život. On može iscijeliti tvoje srce, tvoj život. On može od tebe učiniti novog čovjeka. Ne čekaj, već danas se može dogoditi promjena tvoga života. Zavapi mu. Ako znaš zapjevaj, a ako ne pročitaj za kraj pjesmu  Daniele Sisgoreo Morsan:

Da te samo dotaknem

Sjedim do tvojih nogu glave pognute.
Ne mogu pogled dignuti, gledati u tebe.
Šutim, srce te želi, moje usne ne govore.
Znaš sve moje misli, sve moje molitve.

Da te samo dotaknem i dodirnem ti haljine,
moje srce bilo bi cijelo, sve rane bi nestale.
Da te samo dotaknem i dodirnem ti haljine,
moje sce bilo bi cijelo, date samo dotaknem.

Sjedim do tvojih nogu, pružam ruke drhtave.
Suze polako klize niz moje obraze.

Da te samo dotaknem ...

Pružaš ruke, dižeš mi lice, tvoje oči mi govore:
"Ne gledaj svoje grijehe, pogledaj u mene!"

Da te samo dotaknem ...

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow