ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

16. nedjelja kroz godinu - B

Evanđelje: Mk 6,30- 34

Uto se apostoli skupe oko Isusa i izvijeste ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: "Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo." Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih. Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.

Vrijeme predaha...

Zaustavi misli i brige na tren...U životu je potrebno naučiti stati. Zastani i odmori dušu pred Bogom koji s ljubavlju prati tvoj život.

Kada promišljamo vlastiti život ili društvo u kojem živimo; kada pokušavamo naći solucije rješenja problema s kojima se današnji čovjek součava; vidimo li i tražimo li odgovor u Bogu? Ima li Bog kakve veze s našim životom i ljudskom poviješću? Može li on biti odgovor ili tek sa strane promatra kako će se stvari odigrati? Isus Krist – Sin Božji pokazuje nam i danas kakav je Bog za čovjeka. Bog je suosjećajan i pažljiv prema čovjeku, poput majke prema djeci.

Najprije poput majke ili oca sluša što su apostoli činili i naučavali. Zanimljiv je raspored riječi, najprije činili, a tek onda naučavali...Toliko ih je vremena poučavao, a sada sluša učenike kako započinje njihovo poslanje koje im on povjerava. Od obaveza nisu stigli ni jesti. Isus proglašava vrijeme odmora. Koliko god čovjek bio snažan on ima svoje granice. Da bi mogao zaista dobro obavljati svoju službu ili posao potrebno mu je odmoriti se, stati. Kreću na samotno mjesto... Slijede lijepi trenuci blizine i susreta oči u oči s Isusom. Ipak ne ide sve tako glatko.

Velika glad za smislom, za odgovorom koji Isus može dati, uputila je mnoštvo u potragu za Isusom i učenicima. Ovaj put ništa od odmora. Doći će već i odmor. Suosjećanje prema ljudima izgubljenima poput ovaca bez pastira pokrenut će Gospodina i on će potreban odmor zamijeniti naučavanjem. Duh puše gdje hoće... Ne događa se uvijek sve prema planovima koje smo si zacrtali. Mi trebamo planirati, ali također moramo biti spremni na izazove koje Bog stavlja pred nas. Ponekad je potrebno prijeći preko svoga umora, zaboraviti sebe, umrijeti sebi za drugoga koji me više treba nego što ja trebam odmor. Bog vodi moj život...

Gledajmo u lice Gospodina i usvojimo njegovo suosjećanje, supatnju za čovjeka. I mi smo apostoli, pastiri koje Gospodin šalje. Ni naši susreti i promjene planova ne događaju se slučajno. Bog vodi naše živote. Bog vodi moj, tvoj život. Dopušta i kreira situacije u kojima možemo živjeti njegovim životom ljubavi, u kojima možemo s ljubavlju prijeći preko sebe i vidjeti drugoga. Gospodin će nam također uvijek dati i dovoljno vremena za odmor. Važno je biti budan i osluškivati poticaje njegova Duha. Važno je pronaći pravi ritam za život. Ritam molitve-odmora i rada na Gospodinovoj njivi.

Mijo Rak

 

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow