ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

18. nedjelja kroz godinu- B, 5.8.2012

Evanđelje:Iv 6,24-35

Kada dakle mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđu u lađice i odu u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: "Učitelju, kad si ovamo došao?" Isus im odgovori: "Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac - Bog - opečati." Rekoše mu dakle: "Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?" Odgovori im Isus: "Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao." Rekoše mu onda: "Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše manu u pustinji, kao što je pisano: Nahrani ih kruhom nebeskim." Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu." Rekoše mu nato: "Gospodine, daj nam uvijek toga kruha." Reče im Isus: "Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.


Ne mrmljanju, da zahvalnosti

Mrmljanje..na tolikim mjestima i u tolikim okolnostima... Mrmljanje zbog posla, politike, zbog zloće drugih; mrmljanje zbog težine života. Uvijek iznova i na sličan način.

Na putu do slobode izabranog naroda, u pustinji, mrmljanje... Zaborav svega lijepoga i dragocjenog; zaborav veličine i ljepote dostojanstva slobode i mrmljanje. Mrmljanje protiv Boga i Mojsija, protiv Boga i čovjeka... Uvijek iznova.

Nakon čuda umnoženja kruha mnogi slijede Isusa, ali ne zbog pravog razloga nego zbog kruha koji su jeli. Kruh svagdašnji - nužnost života. Kruh svagdašnji - neprekidna briga nas ljudi. I potrebno je naći kruh svagdašnji, ali samo kruh svagdašnji ne zasićuje potpuno, treba nam kruh nebeski, Mana s neba. Bog tako čini kod Mojsija, a Isus sebe naziva Kruhom života. Isus je istinska hrana života, od koje se nikada ne umire. Njegov život, njegova ljubav; njegova spremnost na darivanje vlastitog života za druge istinski je  kruh života.

Na putu slobode našega naroda, još smo u pustinji. Mrmljamo protiv svih koji su nas poveli u slobodu, preko pustinje rata i njegovih poslijedica. Svjedoci smo koliko nam je Bog bio blizu i jačao nas. Svjedoci smo koliki su branitelji dali svoje živote i zdravlje. I opet mrmljamo, a zaboravljamo da sloboda nema cijene. Sloboda nema cijene, bez nje život gubi na veličini svoga dostojanstva.

Učimo biti zahvalni jer imamo mnogo razloga za to. Neka naš život ne bude mrmljanje i jadikovka već život ponosa i nade. Blagujmo zahvalno Kruh koji nam Gospodin daje...

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow