ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Druga nedjelja kroz godinu - C

Evanđelje: Iv 2, 1- 11

Trećeg dana bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: "Vina nemaju." Kaže joj Isus: "Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!" Nato će njegova mati poslužiteljima: "Što god vam rekne, učinite!" A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: "Napunite posude vodom!" I napune ih do vrha. Tada im reče: "Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola." Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je - znale su sluge koje zagrabiše vodu - ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: "Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada." Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici.

Čudo u Kani Galilejskoj

Usred „veličina“ koje nam nude mediji svih vrsta običan, mali čovjek može se osjećati samo još manjim. Pred „veličinama“ u medijima, na radnim mjestima, pred visokim cijenama i nesigurnosti od njihova rasta, danas većina može samo strepiti i osjećati se bespomoćnima. Mnogi bi, kad bi im se ukazala prilika htjeli  biti poput opisanih „veličina“. Čovjek misli da bi  u tom slučaju mogao preskočiti probleme i nevolje koje ga pritišću. Istina, neke od poteškoća, posebice vezane uz „imati“ čovjek bi izbjegao, no bi li to preskakanje osnovnih problema rješilo čovjeka tjeskobnih pitanja o smislu života koja  si čovjek htio ne htio mora postavljati? Sigurno ne.

U zabludi smo kad mislimo da bi nam život bio ljepši kada bi o nama mnogi znali i brujali iz dana u dan. Pa i slava koju netko ima trenutačno lako se može prometnuti u sramotu. Ljudsko je mijenje nepostojano. Danas će te hvaliti, a sutra o tebi izricati najružnije stvari. Pa gdje je onda „mjesto“ istine, gdje čovjek može osmisliti svoj život?

Ako želiš naći smisao života ne moraš ići na „kraj“ zemlje. Ne moraš se popeti na mjesec ili otići u egzotične krajeve. Smisao života, bez sumnje se nalazi u najobičnijim, malenim, svakidašnjim situacijama života. Daleko od medijskog brujanja, daleko od znatiželjnih pogleda živi se istinski, pravi život. U ljubavi prema ženi, mužu, u dobroti prema ljudima koji nas okružuju, u malenim i vrijednim gestama svakodnevnice nalazi se „veliki“ život. U malenom zrnu koje mora istrunuti da bi donijelo rod, u običnom  životu malenog čovjeka krije se dinamika, ljepota i snaga života.

Veličina  Marijina života sakrila se u malenom domu i svakodnevnom služenju obitelji. Tu u neznatnosti i neostvarenosti, po ljudskom gledanju, iz dana u dan živio se život u punini, punim plućima. Marijino osluškivanje Božjega glasa i njezino „neka mi bude“; njezina ponizna ljubav i služenje bili su snaga i smisao života. Iz njezinog „da“ Bogu rodio se Gospodin Isus.

I Isusov život odvijao se u skrovitosti. Sve do trideset godina Isus je živio običnim, malim životom jednostavnog čovjeka. Trebalo je imati oči vjere da bi se u skromnosti vidjela istinska veličina Sina Božjeg i Čovječjeg. Danas ga Marija, njegova majka potiče na akciju. On se možemo to tako tumačiti „opire“ javnom životu, svjestan je koliko to problema nosi. Ali ipak, došao je njegov čas. Kao da ga je Marija požurila i pokazala koliko je njezin zagovor Majke  moćan u srcu Sina. Moć njezine ljubavi potakla je Isusovu ljubav i sućut za mladence koja je pretvorila vodu u vino. Isusu je stalo kako se osjećamo. Ako ponekad doposti da doživimo neugodnosti to nije zato da nas one unište već da kroz njih rastemo. Upravo zato generacije „malenih“ osjećajući Marijinu ljubav i zauzetost za običnog, malog čovjeka, tako otvoreno i s toliko srca Njoj vapiju za pomoć. Tome svjedoče tolika svetišta diljem svijeta Mariji u čast. U njima se otvaraju srca te bez riječi ili s pjesmom na usnama iznose boli i strahovi, tjeskobe i strahote života sa molbom da nas zagovara Ona koju nam je Isus pod križem dao za majku. U njima se stoljećima liječe rane duše i srca, nalazi novu snagu za život  i služenje u običnim malenim trenucima života.

Poštovani čitatelji, u običnim malenim trenucima krije se ljepota života. To si treba samo posvijestiti i s novim zanosom započeti, molitvom i radom tkati mozaik života koji je LIJEP, usprkos svih tjeskoba i poraza, usprkos svega onoga što nas pritišće. Podignimo svoj pogled Mariji ako i u našem životu možda nedostaje „vino“ radosti i življenje punine života. Ona nas sluša, a sluša nas i naš Gospodin koji je osjetljiv na naše boli i patnje. Naš Bog nije hladni Bog već sućutni, milosrdni Bog. On nije daleko od nas. Krenimo, u skladu s današnjim evanđeljem, po Mariji k Isusu.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow