ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Četvrta nedjelja kroz godinu - C

Prvo čitanje:
Jr 1,4-5. 17

Dođe mi riječ Jahvina: "Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka svim narodima postavih te."
Ti bedra svoja sad opaši, ustaj, pa ćeš im govoriti sve što ću tebi zapovjediti. Ne dršći pred njima, da ne bih morao učiniti da uzdršćeš pred njima. Danas te, evo, postavljam kao grad utvrđeni, kao stup željezni, k'o zidinu brončanu protiv sve zemlje: protiv kraljeva i knezova judejskih, svećenika i naroda ove zemlje.

Evanđelje:Lk 4,21-30

On im progovori: "Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima." I svi su mu povlađivali i divili se milini riječi koje su tekle iz njegovih usta. Govorahu: "Nije li ovo sin Josipov?" A on im reče: "Zacijelo ćete mi reći onu prispodobu: Liječniče, izliječi sam sebe! Što smo čuli da se dogodilo u Kafarnaumu, učini i ovdje, u svom zavičaju." I nastavi: "Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju. Uistinu, kažem vam, mnogo bijaše udovica u Izraelu u dane Ilijine kad se na tri godine i šest mjeseci zatvorilo nebo pa zavladala velika glad po svoj zemlji. I ni k jednoj od njih nije bio poslan Ilija doli k ženi udovici u Sarfati sidonskoj. I mnogo bijaše gubavaca u Izraelu za proroka Elizeja. I nijedan se od njih ne očisti doli Naaman Sirac." Čuvši to, svi se u sinagogi napune gnjevom, ustanu, izbace ga iz grada i odvedu na rub brijega na kojem je sagrađen njihov grad da ga strmoglave. No on prođe između njih i ode.


Smisao i zadaća proroka

Danas se pred našim očima i ušima otkriva prorok. Već u prvom čitanju iz knjige Jeremijine očit je cilj i smisao njegova života. On ne dolazi slučajno. On nije bilo tko već ga je Bog brižno izabrao u svom promislu, još prije nego je začet u majčinoj utrobi. Život nije slučajnost, on se ne događa bilo kako. Postoji plan, promisao, volja i konačno život koji Bog stvara. Tako je sa svakim čovjekom. Svaki čovjek je dio Božjeg promisla i svaki čovjek ima u životu svoju zadaću. Mi nismo poput kamena bačeni iz nečije ruke i ne padamo bilo gdje. Ljudski život je mozaik koji se gradi cijeli život.

Prorok je poslan govoriti istinu o životu, Bogu, čovjeku- to je njegova zadaća. On je živi podsjetnik Božje volje i Božjeg pogleda na smisao života, svijeta i čovjeka. Prorok nije i ne može biti diplomat. On ne može birati „korektne“ riječi već govori istinu koja često duboko ranjava one koji ne žive u skladu s njom. Istina u ustima proroka je poput noža u rukama kirurga kojim mora odstraniti bolesni dio tkiva ako želi spasiti život čovjeka, a to je najčešće bolno, ali jedini put.

Isus nam je već drugi nedjelju zaredom u Lukinom evanđelju prikazan u sinagogi u svom zavičaju. Njegove riječi potvrđuju sve malo prije rečeno. Iako su u prvim riječima Lukinog ulomka evanđelja njegovi sumještani bili zadivljeni njegovim riječima, Isus kao da traži sukob. Ne koristi uljuđene, diplomatskim tonom izrečene riječi već govori istinu o čovjeku. Ne istinu samo o svojim sumještanima, već istinu o svakom čovjeku – istinu o svakom proroku u vlastitom  zavičaju. „Zaista, kažem vam, nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju.“ Blizina koja bi mogla biti put do  istinskog poznavanja umjesto toga postaje prepreka i razlog sljepoći. Kao da čovjek ne želi vjerovati nekome koga dobro zna ili misli da zna. Mi smo neprestano u opasnosti zaboraviti da je život otajstvo, kao što je Bog i čovjek također otajstvo. I ma koliko znali o nekome mi nikada do kraja ne možemo „znati“ nekoga čovjeka. Obično kad netko kaže da nekoga „zna“ misli da nad njime ima vlast, tj. da ga drži u šaci. Ali ma što  god mi mislili, drugi i Drugi , uvijek jesu i ostat će otajstvo – tajna koju možemo upoznavati i pristupati joj samo s poštovanjem. Nije Isus došao do sukoba u svom zavičaju zbog pozitivne provokacije koju je rekao. Da je i diplomatski govorio to ne bi promijenilo istinu koju je uz početno divljenje sumještana  čitao i vidio u njihovim srcima. Isus je odmah vidio neprihvaćanje, nevjeru, zavist, uskogrudnost i uskoću srca. Diplomatski govor možda bi samo malo odgodio sukob, ali sukob je već u početku prisutan. Isus je samoga sebe nazvao istinom. „Ja sam put, istina i život“ i zato on ne može lagati niti biti prevaren. On je došao svjedočiti istinu koja spašava. Istina je kriterij čovjekova spasenje. Samo istina čovjeka može osloboditi. „Upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“. Tu istinu Isus nikada ne govori bez ljubavi. Upravo je ljubav jedini motiv zbog kojeg on govori istinu. On ne želi uništiti istinom, ne želi vrijeđati, ne želi obezvrijediti i poniziti. On govori istinu kojom poziva na obraćenje i stvarno, istinsko dostojanstvo života. „Sin čovječji dođe potražiti  i spasiti izgubljeno.“ Već na početku djelovanja  žele ga ubiti, baciti s litice. Na kraju će završiti na križu. To je put svih onih koji iz ljubavi govore istinu. Možda neće doslovce završiti na križu, ali će križ zbog istine nesumnjivo morati nositi. Ipak od istine ne smiju odustati. Samo život u istini, ma koliko bolna bila ima smisao. Samo život u istini je lijep i dragocjen usprkos svih patnji. Ne odustajmo nikada od istine u ljubavi...

I Crkva danas ima zadaću biti proročki glas. Ona je pozvana govoriti istinu u ljubavi, sviđalo se to nekome ili ne. Samo istina spašava iako je bolna za one koji ne žive u skladu s njome. Samo život u istini istinski je život i to Crkva ovih dana navješta. Zbog istine  koju govori Crkva nosi križ i podnosi udarce, poput svoga učitelja. Isus je to davno prorekao: „Ako su mene progonili i vas će progoniti, ako su moju riječ držali i vašu će držati.“ Ipak, drugog puta do smisla i istinske radosti nema.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow