ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Mješoviti pjevački zbor, župe Sv. Juraj na Bregu,

Osnovan je 1967. godine, dolaskom tada mladog i ambicioznog orguljaša i zborovođe (sada pokojnog) Valentina Horvata, koji vodi zbor do svibnja 2006. godine, kada vodstvo zbora preuzima njegov sin, sadašnji voditelj, Milovan Horvat.

Osnivač mješovitog crkvenog zbora, Valentin Horvat, rođen je 10. veljače 1940. godine u obitelji Juraja i Veronike Horvat u Malom Mihaljevcu. Već sa šesnaest godina postaje pomoćnim orguljašem u Franjevačkoj župi sv. Nikole u Čakovcu, 1967. godine preuzima službu orguljaša i zborovođe u župi Sv. Juraj na Bregu. Sve svoje sposobnosti, znanje i umijeće ulaže u liturgijski glazbeni život svoje rodne župe posebno se zalažući za višeglasno pjevanje i očuvanje međimurske pučke crkvene popijevke u liturgiji. Pedeset godina vjernog služenja Bogu svojemu pjesmom i svirkom proslavio je uz župni mješoviti zbor u travnju 2006. godine. Svojim glasom i zvukovima orgulja mnoge je dočekao u Božjem hramu prigodom slavlja sakramenata krštenja, pričesti, potvrde, vjenčanja, mnogim uljepšao slavlja (mlade mise, obljetnice), a mnoge ispratio na njihova ovozemna počivališta pjesmom moleći za njihove duše. Cijelog svog života slavio je Onoga od koga je primio glazbene darove i lijepi glas. Za života se radovao sa svima koji su bili radosni, a osobito se veselio svojim unucima koji su mu često pjevali. Nastojao je živjeti tako da mu svi smijemo pjevati njegovu najdražu pjesmu:

˝Radujte se sad i veselite, jer je velika plaća vaša na Nebu.˝

Gospodin Valentin Horvat blago je preminuo u Gospodinu 25. srpnja 2007. god.

Preuzimajući službu zborovođe i orguljaša, njegov sin Milovan Horvat, nastavio je put svog oca i još više oplemenio višeglasno pjevanje u župi. Mješoviti zbor sve do današnjih dana svojim pjevanjem prati liturgijska slavlja i sve važnije proslave u našoj općini.

Unatrag nekoliko godina redovito sudjeluje na festivalima Sv. Cecilije u Varaždinskoj katedrali, a od 2006. godine na županijskim smotrama  zborova.

2005. godine zbor je svojim pjevanjem uveličao proslavu 10. obljetnice ˝Međimurskog proščenja˝ u Zagrebu.

Povodom 40. obljetnice rada zbor je u srpnju 2007. godine hodočastio u svetište Majke Božje na Trsatu, a početkom listopada u Krašić gdje je svojim pjevanjem uveličao misno slavlje. Na blagdan Sv. Cecilije (zaštitnice crkvenog pjevanja) održan je koncert povodom 40. obljetnice rada i višeglasnog pjevanja u župi.

Neizostavni su i božićni koncerti koji svoju tradiciju vuku od 2005. godine.

2014.godina prošla je zabilježena po mnogim nastupima: obilježavanje 100.obljetnice rođenja pjesnika Vinka Kosa, gostovanje u župi Sv. Jurja u Gornjoj Stubici, sudjelovanje na 20. obljetnici "Dani Lipe" u Gornjem Mihaljevcu, a posebno važan je i prvi samostalni koncert izvan granice Lijepe naše, koncert u Ljubljani krajem rujna. Ove godine (2015.) zbor je gostovao u župi Sv. Josipa u Novom Virju.

Sva ta hodočašća i uspjesi ne bi bili mogući da nije bilo velike podrške našeg bivšeg župnika preč. Ivana Kozjaka, a pogotovo sada dolaskom mladog župnika

vlč. Ivice Puškadije, koji je objeručke prihvatio svo nasljeđe i podržao dalji rad crkvenog zbora. U sastavu zbora u današnje vrijeme postoji i više sekcija:

Muška vokalna skupina, i dječji pjevački zbor.

Neaktivni ansambli ovog zbora su: V.A. Svjetlost i kvintet Horvat

Mješoviti pjevački zbor naše župe okuplja četrdesetak pjevača, a ukupno sa dječjim zborovima prelazi brojku od 70 pjevača koji barem jednom tjedno imaju svoja okupljanja i probe.

Mješoviti pjevački zbor ima probe svakog utorka u 19.30 sati.

 

Sadašnji sastav mješovitog pjevačkog zbora:

 

Soprani: Zadravec Slavica, Šoštarić Silvija, Nedeljko Marija, Bakač Mirjana, Galić Slavica,

Kralj Gloria, Majhen Vesna, Levačić Melita, Horvat Ruža, Petričević Monika,

Lončar-Vinković Marta, Kos Lea, Horvat Rajka, Kovačić Ljiljana,

Alti: Makovec Marija, Vabec Valentina, Rešeta Irena, Petričević Monika, Kos Marija,

Pintarić Katarina, Medved Anika, Novak Mateja, Toma Nadica, Živko Klara, Krnjak Ana,

Tenori: Čurin Antun, Crnčec Franjo, Domjanić Franjo, Horvat Benjamin,

Ivica Puškadija, Čurin Dragutin, Kralj Krunoslav, Radiković Ivica, Mikulan Mladen,

Basi: Petričević Dragutin, Kocijan Dragutin, Petričević Antun, Petričević Davor,

Fortner Dušan, Petričević Kristijan, Horvat Bruno

Orguljska pratnja - Jelena Horvat

Horvat Milovan – voditelj


Od početka kroz zbor je prošlo više od stotinjak pjevača, te se želimo prisjetiti i onih živućih, ali neaktivnih koji su u pjevački zbor ugradili mnoge godine svoga života:

- do 5 godina u zboru

Rob Đurđa, Mesarić Jelena, Korunić Katarina, Škrobar Franciška, Novak Jelena, Bogdan Jovanka (sada Bistrović), Klobučarić Nives (sada Mesarić), Živko Ivan, Škrobar Ivan, Klobučarić Denis, Korunić Amalija, Rodinger Verona, Novak Anka, Medved Ivan (Vanč), Mesarić Martin, Flac Lucija, Rohaček Karin, Vinković Lidija, Klobučarić Melisa, Jarni Veronika, Toma Patricija, Kralj Gabriel, Toma Krešimir, Šenji Srebrenka, Šopar Melani, Šepić Antonela, Vabec Aleksandar, Hažić Nives, Škrobar Rebeka.

 

- do 10 godina u zboru

Petričević Anika, Škrobar Marija, Šafarić Anika, Frlin Marija, Vabušek Nada, Horvat Juraj, Šafarić Stjepan, Horvat Filip, Horvat Marija, Nedeljko Petra, Simatović Slavica, Miljančić Katic, Čurin Marko

 

- do 15 godina u zboru

Trbuhović Marija, Marcijuš Evica, Petričević Ružica ( sada Cesarec ), Mezga Draženka (sada Vugrin), Dolović Mirjana, Goričanec Anica, Jambrović Marija, Marciuš Vladimir,

 

-  do 20 godina u zboru

Magdalenić Katarina, Kovačić Klara, Jurinić Katica, Bakač Nikolina, Momčilović Katica

 

-  do 25 godina u zboru

Petričević Biserka

 

-  do 30 godina u zboru

Lukman Terezija, Turk Dragutin

 

-  više od 30 godina u zboru

Farkaš Terezija, Horvat Tihomil.

 

Pjevači koji su se voljom Božjom preselili Stvoritelju svome kome su za života pjevali:

Horvat Katica, Novak Jelena, Bogdan Katarina, Posavec Katarina, Pokrivač Jelena, Škvorc Rozalija, Lacko Marija, Klobučarić Jelena, Jambrović Franciska, Fanžol Kristina, Benković Marija, Cvetković Slavica, Šopar August, Horvat Valentin, Vinković Ivan, Domjanić Franjo, Posedi Pavao, Pintarić Josip, Rodinger Martin, Novak Dragica, Vinković Marija, Lukman Marija, Cvetković Franciska, Čurin Franjo, Branilović Ivan, Vinković Marija (Maričika), Vinković Marija (Pleškovec)

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48