ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Nedjelja, 8. 09. 2013.

DVADESET I TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

 

Evanđelje: Lk 14,25-33

U ono vrijeme: S Isusom je putovalo silno mnoštvo. On se okrene i reče im: »Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! I tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik!

Tko od vas, nakan graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ’Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ Ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti može li s deset tisuća presresti onoga koji na nj dolazi s dvadeset tisuća? Ako ne može, dok je onaj još daleko, poslat će poslanstvo da zaište mir.

Tako dakle nijedan od vas koji se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik.«

Riječ Gospodnja.

 

Opasnost navezanosti

Sjećam se divne misli Phila Bosmansa, flamanskog svećenika i pjesnika koji je postao svjetski poznat po svojim jednostavnim i dubokim mislima u kojima je svjedočio istinu života. Rekao je da smo zaboravili biti djeca i igrati se. Zaboravili smo poput djeteta sjesti u travu na livadi okupanoj suncem i grickati travku. Zaboravili smo zaboravljati nebitno i opustiti se uz najjednostavnije stvari i stvarnosti života. Jurimo, trčimo, letimo, pritisnuti stotinama briga, bez predaha. Kao da nam baš sve stvari ovoga svijeta, sada, odmah trebaju. Zaboravili smo biti kao djeca. Zaboravili smo da je život igra i da ne moramo uvijek biti smrtno ozbiljni. Što zbog ponuda i reklama oko nas, što zbog sebe samih postali smo robovi stvari koje nam trebaju služiti. Nisu to ni samo stvari, tu su i navike, često nebitne i sasvim sporedne, koje ako se ne ostvare stvaraju svakodnevne frustracije. Tako npr. primjećujem da mi nije dovoljno popiti dobru kavu ujutro( prije mi nije trebala), nego je važno iz kakve je šalice, na kojem mjestu i mnoge druge nebitne stvari ograničavaju me ili mi smanjuju radost života. Ako čovjek ode u kafić pa ne uspije sjesti na „svoj“ stolac odmah nije dobro. Tako je lako postati rob vlastitih i tuđih misli i navika, rob stvari koje bi nam trebale služiti. Postoji ta sklonost u nama, sklonost navezivanja na ljude i stvari, na ovaj život tu, sada, na ovozemaljsko te počnemo tako živjeti kao da ništa više nema, kao da je sve tu. A ovaj je život poput maslačka koji dah života iz dana u dan raznosi. I tako ništa i nikoga ne možemo imati i ništa ne možemo zaustaviti i zadržati. Život nam nezaustavljivo klizi kroz ruke i mi bi morali biti tjeskobni i žalosni ako ne bi bilo nečeg  višeg.

Isus nam otkriva smisao našega života. Da bi nam istaknuo opasnost navezanosti na ovozemaljsko progovara neobično jake riječi. Poziva na „mržnju“ sparam najdražih koji nam mogu zapriječiti pogled prema jedinom istinskom životu – vječnom životu. Ovozemaljski je život dragocjen i lijep jer postoji vječni život. I u stvari ništa se ne može izgubiti ako se mudro živi. Ako smo uistinu mudri ne rasipamo već sabiremo. Tko u Isusu gradi svoj život taj ima majku i oca, braću i sestre, prijatelje. Taj ima vječnu radost. Nikad nitko nije tako lijepo govorio o ljubavi pa ipak ovdje nas Isus upozorava da „kriva“ ljubav nije ustvari ljubav. Oca i majku, braću i sestre, ženu i muža ljubimo uistinu kada je Bog, kada je Isus na prvom mjestu. Tada u njegovome svjetlu znamo i možemo pravo hoditi. Istinska je ljubav u ovome: dati život iz ljubavi za druge. Sve su ostalo priče.

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow