ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Dvadeset i peta nedjelja kroz godinu

Evanđelje:Lk 16, 1-13

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: »Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: 'Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!' Nato upravitelj reče u sebi: 'Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad budem maknut s uprave.' I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: 'Koliko duguješ gospodaru mojemu?' On reče: 'Sto bata ulja.' A on će mu: 'Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.' Zatim reče drugomu: 'A ti, koliko ti duguješ?' On odgovori: 'Sto korâ pšenice.' Kaže mu: 'Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.'

I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti.

I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore.

Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam vaše dati?

Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.«

Riječ Gospodnja.

 

Pravo bogatstvo...

 

Što je čovjek stariji to lakše uočava ljudsku slabost. Čovjek je zaista krhko biće. Toliko se puta odrastao čovjek ponaša nezrelo i sebično poput malog djeteta. Potrebno je puno istinske hrane, puno mudrosti Božje da bi čovjek odrastao, da bi zaista bio zreo čovjek. To je nemoguće postići osim uz spremnost na odricanje, ali još više kroz  promatranje i razmišljanje vlastitoga života. Čovjek najprije treba sebe vidjeti, spoznati kakav uistinu jest da bi mogao svoj život usmjeravati prema dobru i mijenjati se. Često se može sresti ljude koji misle da su uistinu dobri i da ništa više ne trebaju mijenjati, osim pomoći drugima da se promijene. Tako se teško odreći vlastite sebičnosti.

Postoji ipak nešto još važnije od spoznaje samoga sebe. Ako bi čovjek sebe stvarno vidio, a ne bi vidio perspektivu promjene imao bi razloga biti razočaran i depresivan. Važno je sebe vidjeti u pravome svjetlu, u pravome kontekstu postojanja. Ako čovjek susretne i doživi te upozna živoga Boga i sebe pogleda u njegovim očima onda neće imati razloga za depresiju, već razloga za radost. Naime, u Božjim očima čovjek će osjetiti ljubav i nježnost Oca koji neizmjerno voli svoje dijete. On to dijete ne želi kazniti nego podizati, poput roditelja, korak po korak. Put svetosti nije  samo vlastiti trud samousavršavanja, već je put svetosti rast u ljubavi prema Ocu koji širi ruke i diže dijete u svoje naručje svaki put kada dijete podigne svoje ručice prema njemu. Upoznati Boga kojega je navijestio Isus Krist,  Boga Oca, Boga –Ljubav to je prvi korak na putu svetosti. Ljepota ljubavi Oca – Stvoritelja neizmjerno privlači. Te je ljubavi neizmjerno gladno ljudsko srce i ništa ga neće moći nasititi dok se Ocu ne vrati. Kada čovjek jednom doživi tu Očevu ljubav uvijek će je duboko u sebi tražiti.  Ona je jedino pravo bogatstvo.

Čovjek je stvoren iz praha zemaljskog, ali mu je Bog darovao besmrtnu dušu. Čovjek je krhak, kao što je rečeno, ali je on ujedno prekrasno Božje dijete. Čovjek je satkan od praha i zvijezda, ali će svoj život ispuniti samo tada kada pronađe pravo blago, pravi smisao; kada pronađe  Boga. Dok smo na zemlji potrebne su nam materijalne stvari, ali one nisu pravo bogatstvo. Važno je biti svjestan da ništa čovjek neće ponijeti sa sobom. Materijalno bogatstvo  čovjek treba tako upotrebljavati da i po njemu  „izgrađuje“ stan u kraljevstvu Božjemu. Ima i drugih bogatstava koja čovjek može tražiti pred drugim ljudima misleći da će ga ona usrećiti. Može to biti i duhovno bogatstvo, npr. veliko znanje ili čast, ili moć koju čovjek u odnosu na druge može steći. Važno je biti svjestan da nas ni duhovno bogatstvo, koje ne bi bilo upotrijebljeno za dobro ne može ispuniti. Ako cijeli svoj život ne shvaćamo kao dar od Boga živoga lako možemo postati umišljeni, oholi, u konačnici sebični i nesretni. Uvijek je važno sačuvati svijest da se smisao života ne postiže tako da pobjeđujemo druge, da postanemo bolji od njih. Samo u istinskom odnosu ljubavi između čovjeka i Boga čovjek sebe dobro vidi, a jednako mu taj odnos pomaže vidjeti da je drugi čovjek brat, sestra, a ne neprijatelj.

Upoznajmo jedino pravo bogatstvo – Oca nebeskog, njegova Sina Isusa Krista u Duhu Svetome kojega su nam darovali. Tada ćemo sve dobro razumijeti. Tada ćemo shvatiti gdje je pravo blago.

Mijo Rak

 

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow