ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

CARITAS

ŽUPE SVETI JURAJ NA BREGU

Krajem 2003. godine tadašnji župnik Ivan Kozjak i Marija Marciuš pokrenuli su inicijativu za osnivanjem župnog Caritasa. Uskoro se okupilo nekoliko entuzijasta i Caritas je počeo s radom prije Božića i prije nego je i službeno bio oformljen.

Prva akcija Caritasa bila je podjela skromnih darova povodom Božića bolesnoj djeci još iste godine. Obzirom da smo raspolagali sa vrlo malim sredstvima, samo prihod od nedjelje caritasa, i nismo imali nikakvog iskustva u radu Caritasa  ipak smo uspjeli bar na kratko izmamiti osmjehe na lica šestero djece i njihovih obitelji. Taj prvi susret s potrebnima, s onima koji su u nevolji i radost na njihovim licima što se ipak i njih netko sjetio, bio je veliki poticaj za nastavak rada.

U veljači 2004. službeno smo dobili odobrenje za rad, tj. rješenje kojim je Biskupija Varaždinska oformila Caritas župe Sveti Juraj na Bregu. Na početku službenog rada Caritas naše župe broji već dvadesetak članova, od kojih je većina i danas aktivna.

 

Od samog početka krenuli smo s prikupljanjem sredstava i to donacija od poduzetnika i ostalih župljana. Obzirom da tada nije bilo zakonske mogućnosti za otvaranje žiro računa , otvorena je štedna knjižica kod Međimurske banke na ime blagajnice, koja se koristila za poslovanje Caritasa. Pred Uskrs su napravljeni spiskovi obitelji, po selima za područje cijele župe. Organizirala se nabava namirnica i podjela paketa za više od 80 obitelji sa spiska potrebnih. Istovremeno se krenulo s projektom izrade brošure o našoj crkvi,  koju je kao diplomski rad izradila sestra Josipa Šprajc – misionarka. Odmah po izlasku iz štampe organizirana je prodaja brošurica. Prodajom brošurica prvih smo godina pokrili veliki dio troškova podjele pomoći potrebnima, te nam je to bio poticaj da donesemo odluku da ćemo sestri Josipi , koja je tada već otišla u misije u Afriku, svake godine prema mogućnostima poslati određenu svotu novca za potrebe njezina rada u misijama.

Nakon toga krenule se izrade ručnih radova, pečenje kolača, izrada tjestenina, te prodaja istih prigodom svakog proštenja u župi. Na taj način prikupljali smo sredstva za akcije koje su uslijedile: Božićna podjela paketa, Uskrsna podjela paketa te mnoge jednokratne pomoći u namirnicama, plaćanju režijskih troškova, nabavi lijekova i slično.

2006. godinu obilježila su nastojanja da se od Općine dobije prostorija za rad Caritasa. Velikim zalaganjem tadašnje voditeljice  Marije Marciuš, Caritas je u listopadu 2006. godine dobio svoju prostoriju – nekadašnju vjenčaonicu iznad ljekarne. Odmah po uređenju, 22.10.2006., nakon svete mise održana je svečana  primopredaja novog prostora uz kratki prigodni program. U novouređenoj prostoriji otvorena  je jedinstvena izložba starina.

 

 

Istoga dana popodne, po prvi put je pripremljen susret osamdeset godišnjaka naše župe. Za njih oko 80, koji su bili u mogućnosti doći, služena je sveta misa, a nakon mise druženje se nastavilo u vjeronaučnoj dvorani župnog dvora.

 

Krajem 2007. dotadašnja voditeljica Marija Marciuš odstupila je s mjesta voditelja, a naslijedio ju je Jambrović Ivan, koji i danas obnaša tu funkciju.

Dana 01.12.2007. godine dobili smo mogućnost da se otvori žiro račun na ime župnog Caritasa i to kao pod račun župnom žiro računu kod Međimurske banke,  te je tada štedna knjižica  koja se koristila do tada zatvorena i poništena.

 

Početkom 2009. godine, nakon što je prostor koji je dan Caritasu na korištenje prodan, dobili smo novu prostoriju u novo uređenom Starom župnom dvoru u prizemlju.

Sredinom 2009. godine župni je Caritas dobio nešto novo – novog  predsjednika -  novog župnika Ivicu Puškadiju.

Članovi Caritasa redovito se sastaju svake prve srijede u mjesecu. Na tim se sastancima raspravlja o načinima pomoći potrebnima, pripremaju radionice za izradu ručnih radova i dogovaraju o načinu nabave sredstava  potrebnih za rad.

Pozivamo sve zainteresirane i sve one koji misle da na bilo koji način mogu pomoći potrebnima da nam se pridruže!

 

Popis djelatnika po selima kojima se možete obratiti za pomoć:

 

1. BREZJE                          NAGRAJSALOVIĆ   JULIKA                855-410

2. DRAGOSLAVEC          MARCIUŠ  MARIJA                                857-113

3. FRKANOVEC                NOVAK  RUŽICA                                   855-040

4. LOPATINEC                  GALIĆ   SLAVICA                                  855-319

5. MALI MIHALJEVEC    MESARIĆ ANIKA                                   865-434

6. OKRUGLI VRH             DOMIJANIĆ MIRJANA                          855-477

7. PLEŠKOVEC                 MEGLIĆ  MARICA                                  855-594

8. VUČETINEC                  ZADRAVEC   SLAVICA                         855-506

9. ZASADBREG                 BAKAČ  ANA                                          865-055

 

VODITELJ CARITASA   JAMBROVIĆ IVAN   095/8023-450

 

ŽIRO RAČUN  ŽUPNOG CARITASA JE   2392007-1500049161

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39