ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

DRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

Evanđelje: Iv 2, 1-12

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!«

A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.«

Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.

Riječ Gospodnja.

Isus i danas pretvara vodu u vino…

Ljudi razgovaraju, smiju se, čestitaju mladencima, pjevaju… a vina ponestaje... Ne znaju to svi. Zato ne vode brigu o tome. Na kraju krajeva nije to njihova briga. Marija, Isusova majka vidjela je i shvatila komešanje slugu, ili joj je netko blizak povjerio tajnu o nevolji u kojoj su mladenci. Marija, očigledno, dobro poznaje svoga sina Isusa. Tu je i on s učenicima. Marija ne očajava, nego s čvrstom vjerom stupa u akciju: ”Isuse ’vina nemaju.’”

Marija je pokazala majčinsku brigu, koja vidi svaku muku svoga djeteta. Spremna se zauzeti i zauzima se kako bi mladence u trenutku njihova slavlja spasila od sramote. Zato moli sina za pomoć. ”Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!” , prvi je Isusov odgovor. Bog ima svoje putove i planove… Iako su Isusove riječi na prvu grube, Marija se ne boji njegova odbijanja. Ona, poslušna i ponizna Božja službenica, sav je svoj život darovala za Sina. Ona zna njegovu dobrotu i ljubav za čovjeka. Kao da ga ne čuje progovara: ”Što god vam rekne učinite.” I Isus je sluša. Čini svoje prvo znamenje, prvo čudo, pretvara vodu u vino. Ne bilo kakvo vino već dobro vino te se ravnatelj stola čudi zaručniku što je do toga trenutka čuvao tako dobro vino. Isus od tada svojim djelima i riječima, sve do danas ”pretvara vodu u vino” preobražavajući svakoga tko mu s vjerom, u potrebi, pristupi.

Pristupi mu i ti, dragi čitatelju, po Mariji, i reci mu svoje probleme. Reci mu da je teško, neizdrživo, jer ponestaje vina nade, vina radosti, vina ljubavi, vina dobrote, vina milosrđa, vina zaposlenosti…Isus će pronaći put i ustajalu vodu tvoje slabosti i malodušnosti pretvorit će u vino radosti i novog početka. On je živ. On ima soluciju, rješenje i za tebe. On će te obnoviti, dati ti snage i radosti. Ustani, idi njemu po Mariji..

Mijo Rak

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow