ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ U prodaji župni kalendari za 2021.,god. možete si pribaviti u sakristiji ili u župnom uredu u uredovno vrijeme +++

HODOČAŠĆE U RIM

 

„Svi putovi vode u Rim!“ – tako je i nas trideset osmero pod vodstvom župnika  Ivice Puškadije i budnim okom vodiča Mije Raka, put odveo baš tamo – u Rim.

 

Najveći kršćanski blagdan – Uskrs – okruniti putovanjem u Rim, „Vječni grad“, pravi je blagoslov.

U ponedjeljak 5. travnja krenuli smo, započevši putovanje molitvom i pjesmom. Petnaestak sati vožnje autobusom, prava su sitnica u usporedbi s ljepotama koje su nas čekale. U sunčani Rim stigli smo u utorak u prijepodnevnim satima. Razgledavanje smo započeli u katakombama sv. Kaliksta, kroz koje nas je proveo hrvatski svećenik don Mato. Sve nas je oduševila kripta sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja. Nakon katakombi krenuli smo prema bazilici sv. Pavla izvan zidina. Posebno nas se dojmilo predvorje i pročelje ove, druge po veličini bazilike u Rimu. U ovoj veličanstvenoj bazilici naš je župnik služio svetu misu za nas. Nastavili smo put prema bazilici sv. Ivana Lateranskog. Već iz daleka ovo zdanje izgleda veličanstveno, no, tek kad uđete i izbliza možete vidjeti sva ta umjetnička djela koja prkose vremenu, shvatite da i tisuću riječi nije dovoljno da ih opišete. Polako smo završili razgledavanje i krenuli prema hotelu, koji se nalazi na obali Albanskog  jezera. Na suprotnoj strani istog jezera nalazi se papinska ljetna rezidencija Castel Gandolfo.

 

U srijedu smo ranije ustali da bismo stigli u Vatikan i prisustvovali Uskršnjoj audijenciji kod svetog Oca Pape Benedikta XVI. Neopisiv je osjećaj, kad među tisućama ljudi iz svih krajeva  svijeta na Trgu sv. Petra, čujete riječi: „Pozdravljam hodočasnike iz Hrvatske!“. Nakon audijencije nastavili smo razgledavanje, počevši sa Vatikanskim muzejima te nezaobilaznom Sikstinskom kapelom. Ovaj smo dan okrunili razgledavanjem najveličanstvenije građevine u Vatikanu -  bazilike sv. Petra. S posebnim smo strahopoštovanjem u tišini i skrušenoj molitvi obišli Vatikanske kripte i grob pape Ivana Pavla II. Uzbuđeni ali i vidno umorni vratili smo se u hotel.

 

Četvrtak  je bio predviđen za razgledavanje antičkog Rima. U zgradi nasuprot bazilike sv. Ivana Lateranskog  obišli smo Svete stube, one iste po kojima se po predaji Isus uspeo k Pilatu. Svetim se stubama uspinjemo skrušeni u molitvi i na koljenima. U istoj se zgradi nalazi i papinska kapela sv. Lovre, u kojoj se čuvaju uz mnoga umjetnička djela i mnoge veoma vrijedne relikvije, te je ova kapela nazvana i Svetinjom nad svetinjama. Krenuli smo na Kapitolsku uzvisinu na kojoj se nalazi crkva sv. Mariji in Aracoeli, a do koje vode vrlo strme zavjetne stube. Nešto niže nalazi se trg koji kao i prilazno velebno stubište nose Michelangelovo  obilježje. Forum, koji je nekad bio središte društvenog života grada, sa Svetom cestom i mnoštvom crkava i hramova danas izgleda kao velika ruševina sa tek nekoliko visokih stupova, slavoluka i kamenih blokova. Rim je poznat po mnoštvu fontana sa pitkom vodom. Jedna od najpoznatijih je fontana di Trevi u koju je običaj baciti novčić

čime je zajamčen povratak u ovaj veličanstveni grad.  Posebno mjesto među građevinama starog Rima zauzima Panteon, poznat po kupoli neobične izrade i savršenog oblika. Na vrhu kupole nalazi se otvor promjera devet metara kroz koji ulazi dovoljno svjetlosti da osvijetli cijeli hram. Panteon se još naziva „Kraljica mučenika „  jer je posvećen Djevici i svecima mučenicima.

Prošli smo i trgom zvanim Piazza Navona, koji je poznat po tri čuvene fontane. Ispred središnje fontane pod nazivom ˝Fontana rijeka˝ uzdiže se crkva sv. Janje in Agone. Obišli smo i Hrvatski papinski zavod i crkvu sv. Jeronima, gdje smo prisustvovali svetoj misi. Posebni je doživljaj navečer prošetati Španjolskim trgom, stati uz fontanu u obliku čamca i promatrati mnoštvo mladih koji se okupljaju na stubama koje vode prema crkvi Presvetog Trojstva.  Opijeni ljepotama Rima krenuli smo prema hotelu.

 

Petak, zadnji je dan našeg hodočašća. Napuštamo hotel, napuštamo Rim i polako krećemo prema regiji Umbrija i gradiću sv. Franje, Asizu. Asiz je grad-utvrda smješten na brijegu okružen maslinicima.  Sastoji od Gornjeg grada (Asiza)  i Donjeg grada u Asiškom polju koji se zove Santa Maria degli Angeli (Gospa od Anđela), a nosi naziv po istoimenoj bazilici Gospe od Anđela. Bazilika je izgrađena na mjestu gdje je nekad stajala mala kamena crkvica – Porciunkula. Kamena crkvica i danas stoji usred veličanstvene bazilike. Uz baziliku nalazi se i samostan s predivnim vrtom. Vrt je poznat po posebnoj vrsti ruža bez trnja, koje uspijevaju jedino ovdje u Asizu. Uskim ulicama Asiza prošetali smo do bazilike sv. Klare.  Sv. Klara sa svojim sestrama osniva Red Siromašnih Gospođa – Drugi Franjin Red, koji se kasnije jednostavno naziva Klarise. Nastavili smo prema bazilici  Svetog Franje Asiškog.  Ova se velebna bazilika sastoji od Donje i Gornje crkve, a tu se nalazi i kripta sv. Franje.  Uz baziliku nalazi se i samostan.  Na kraju hodočašća, u bazilici sv. Franje, naš je župnik služio svetu misu na kojoj smo svi skupa zahvalili dragom Bogu na ovih nekoliko nezaboravnih dana koje smo proveli kao velika obitelj. Pred večer smo krenuli prema lijepom našem Međimurju.

 

U ovih nekoliko dana vidjeli smo nebrojeno mnogo prekrasnih hramova i drugih građevina, ali vjerujete, ima još mnogo toga za vidjeti što nismo stigli.Tek nakon nekoliko dana, pregledavajući, po ne znam koji put, brojne fotografije i vodič kroz Rim  i Vatikan, polako slažem svoj mozaik  ovog hodočašća. Neizmjerna je vrijednost na ovakvom hodočašću imati uza se vodiča poput našeg Mije.  Jer,  kad netko uspije u nama u svakom hramu probuditi vjeru, oživjeti nas, tada hodočašće nije običan turistički obilazak ljepota Rima, već susret sa samim Bogom.

Završavam ovaj zapis riječima našeg dragog vodiča: «ŽIVOT JE LIJEP»

 

Ruža Horvat

 

 

Link na ostale slike

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15