ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Proslava samog blagdana započela je jutarnjom svetom misom u 7.00. za sve žive župljane, a koju je predslavio domaći župnik vlč. Puškadija. U homiliji je župnik spomenuo da je ovaj blagdan uveden u katolički kalendar kao spomen na izvojevanu pobjedu nad Turcima kod Beča 1683.godine, a papa Inocent XI proširio ga je na cijelu Crkvu. Slavljen je na Nedjelju  osmine Male Gospe. Papa Pio X odredio je spomen Imena Marijina na 12. rujna, kada je Gospinim zagovorom postignuta pobjeda nad Turcima. Župnik je potaknuo sve okupljene da molimo Marijin zagovor za  živu crkvu naše župne zajednice od onih najmlađih do onih najstarijih, te da vjeru i Marijino pozdanje pronosimo tamo kamo nas Bog šalje. Posebno je važna poniznost i poslušnost Marijina, u nasljedovanju njezina sina Isusa Krista  koji je za svakog od nas ponuda. Neka čudotvotna Gospa Lauretanska bude naša zagovornica kod svoga sina da nas sve brani od zla i zloga.

Župnik iz Velike Polane došao je sa pedesetak župljana i drugih vjernika iz susjednih župa Prekmurja, te su obavili ulaznu procesiju oko oltara Majke Božje. U 9.00. sati služena je sveta misa na slovenskom jeziku, a koju je predslavio vlč. Boris Tibaut župnik iz Velike Polane uz koncelebraciju župnika iz Raskrižja mons. Franca Režonju. Prije početka mise domači župnik zaželio je dobrodošlicu romarima iz Prekmurja, te istaknuo da na taj način obnavljaju zavjet svojih predaka koji  hodočaste u ovo svetište već gotovo tri stoljeća. Mnoga uslišanja i čudesa bila su uslišana zbog vjere i pouzdanja u Boga, što je upisano u u župnu spomenicu.

Ulaznom procesijom sa kipom Gospe koje su nosili članovi KUU Zasadbreg, ministrantima i svećenicima, započelo je središnje misno slavlje koje je  predslavio preč. dr. Mario Kopjar predstojnik ureda za liturgijski prostor u Varaždinskoj biskupiji. U koncelebraciji su bili prisutni mons. Leonarad Logožar, župnik i dekan Gornjomeđimurskog dekanata, preč. Nikola Samodol župnik uz Nedelišća, vlč. Tomislav Leskovar župnik iz Selnice, vlč. Boris Tibaut župnik iz Velike Polane, mons. Franc Režonja župnik iz Raskrižja, te umirovljeni svečenici vlč. Josip Horvat dugogodišnji župnik Selnice, preč. Ivan Kozjak  dugogodišnji župnik Sv. Jurja.

U Homilji je predvoditelj spomenuo kako Ime Marija znaći od Boga ljubljena, privilegirana. Ime  se Marijino slavi kao slavno, sveto, majčinsko i od promisla darovano. Marija je za nas vjernike  početak boljeg svijeta jer nam je darovala svoga sina Isusa Krista kao spasitelja čovjeka. Smrću jednoga otkupljeni su oni koji će sljediti Kristov put koji nije nimalo lagan preko patnje i križa dolazi se do Uskrsuća,a u tome nam je primjer upravo Marija. Posebno je  istaknuo dr. Kopjar kao je Marija bila prisutna u našoj teškoj povjesti kao zagovornica i braniteljica, čuvarica roda našega. Zahvalni narod Hrvata počastio je Mariju izgradivši mnoštva crkvi i kapela njoj na čast. Zaključio je  neka naša Nebeska majčica čuva i brani naš narod, i sve nas okupljene oko njezinog čudotvognog lika ovdje u župi Sv. Jurja na Bregu.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik je biranim rijećima zahvalio svim  župnicima, a posebno vlč. Borisu Tibautu na hodočasnicima koji su danas došli zajedno s njima. Zahvala i  susjednom župniku iz Selnice vlč. Tomislavu koji dolaze pješice, kako što je to i nekad bila tradicija,  ukupno ove godine njih 130. od onih najmlađih do najstarijih. Predvoditelj misnog slavlja na poklon je dobio spomen medalju od prvog pisanog traga Župe koja je vezana uz sigetskog junaka Nikolu Zrinskog gdje je osobno ostavio povelju svojim potpisom potpisanu kao trajni znak i spomen na dobročinstva koja je učinio za ovu župu. Danas se orginalna povelja čuva u arhivu Varaždinske biskupije.

Nakon završnog blagoslava svi okupljeni vjernici uputili su se u oproštajnoj procesiji oko oltara Majke Božje Lauretanske uz pjesmu i molitvu, da nam budu na pomoć njezini zagovor i zaštita.  Tako je završeno slavlje Imena Marijina, Hvala svima koji su doprinjeli da bude tako ljepo, svečano i dostojanstveno.

Majka Božja Luretanska moli za nas!

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72