ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Poštovani posjetitelji naše župne stranice, dragi župljani!

Danas u 19.00 u Gradskom muzeju Međimurja otvorena je veoma važna izložba za naše Međimurje u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke, gdje će  posjetitelji po prvi puta imati prilike vidjeti dva povijesna predmeta vezana uz Nikolu Šubića Zrinskog. To su kaciga i sablja koje su pripadale tom velikanu drage nam domaje, nazvan „hrvatskim Leonidom“ zbog junačke smrti kod tvrđave Siget 07.09.1566. godine.

Osjećam ponos i zahvalnost da je naša župa Sv. Juraj na Bregu jedina do danas sačuvala najvrijedniji dokumenat za naše Međimurje i našu župu, a to je darovnica Nikole Zrinskog Sigetskog iz 1563. godine.

 

Šteta je da nitko od organizatora tako velike izložbe nije spomenuo ovu Župu da bude predstavljeno nešto što je sačuvala Hrvatska, kroz sva ova vremena, tu nadomak Čakovca, u mjestu Lopatincu gdje su službovali župnici i čuvari same povelje.

Povelja je vlastoručno potpisana njegovom rukom, gdje sam autor napisao:

„Iz tog razloga, da bi gore navedeno zauvjek bilo smatrano vjernim i vrijednim, tomu smo, kako i treba, stavili naš pečat i priložili potpis vlastite ruke u našoj čakovečkoj tvrđi na šesti dan prosinca, tisuću petsto i šezdeset treće godine od otkupljenja svijeta“.

Original Povelja danas se čuva u arhivu Varaždinske biskupije, a ovdje prilažem kopiju iste! Orginal Povelja je bila donešena u našu župu 06.12.2013. kada smo svečano obilježili 450. godina od prvog pisanog traga ove župe u svjetovnom obliku. Tom prilikom održan je znanstveni skup i sv. misa za Nikolu Zrinskog Sigetskog junaka. Također tom prilikom bila je predstavljena spomen medalja Župe, filatelistički materijali, a nešto kasnije i predstavljen je pretisak Povelje autora Matije Berljak - Vladimir Kapun, 2014. u izdanju Župe Sv. Jurja na Bregu, Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić i Zrinske garde Čakovec.

Neka nam bude na ponos svim župljanima naše župe ovaj vrijedan predmet tj. povelja Sigetskog junaka Nikole Zrinskog.

 

Nikola Zrinski (tadašnji gospodar Međimurja i zapovjednik Mađarske južno od Dunava) je dobro opskrbio grad, te je prije velike i sudbonosne bitke tražio od svojih 2500 ratnika, koji su velikim dijelom bili Hrvati, da mu obećaju poslušnost i vjernost do smrti. Prije toga sam je prisegnuo ovim riječima:

„"Ja, Nikola knez Zrinski, obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našemu sjajnomu vladaru i našoj ubogoj domovini i vama vitezovima da vas nikada ne ću ostaviti, nego da ću s vama živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti. Tako mi Bog pomogao!

„Navik on živi ki zgine pošteno“

Izložba će biti otvorena do 30.rujna ove godine

U boj u boj - opera Nikola Šubić Zrinski

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49