ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

U nedjelju 25.rujna ove godine, održane su druge po redu Varaždinske barokne večeri u našoj župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika, u Lopatincu.

U prepunoj crkvi nastupili su izvođaći Vokalni nonet Donum, orgulje Višeslav Jaklin ,truba Tomislav Ratković. Program J.S.Bach,T.L.de Victoria, A. Corelli,G.F. Handel. Svojim prisustvom uzveličao je dolazak  u ime organizatora ravnatelj Koncertnog ureda Varaždina Rajmund Ronjik.

Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu dovodeći i izvodeći poznate europske autore, glazbenike i ansamble, razvijale su svijest o obnovi arhitektonske baštine baroka. Festival je u svih 45 godina imao uzlaznu liniju, bilo da se radilo podizanju glazbene, točnije izvedbene kvalitete, bilo o proširenju na nove lokacije, nove skladatelje, nove glazbene sredine iz kojih bi dolazili glazbenici, na novu publiku, nove popratne sadržaje. Koncepciju osnažuje svake godine druga zemlja partner predstavljajući u većoj mjeri svoje glazbenike i glazbu.Ove godine zamlja partner je Španjolska.

 

U sufinanciranju  ovog Međunarodnog  festivala glazbe sudjelovala je i naša Općine Sv. Juraj na Bregu i načelnik Anđelko Nagrajsalović koji uvijek podrži projekte u kulturi na razini Lokalne vlasti. Upravo ova crkva najprimjerenija je za održavanje barokne glazbe, uz svu ljepotu i razigranosti baroka kojeg vidimo svojim očima na oltarima i freskama, a akustika može biti uz rame mnogim dvoranama u kojima se njeguje glazba na slavu Bogu i čovjeku.

Na kraju župnik Puškadija izvođačima, uvaženim gostima, poklonio je CD župnog zbora koji je izdan ove godine. Crkvene pjesme na ovom nosaču zvuka  nekad su se  pjevale u ovoj župi, a danas ostaju trajni trag za buduće naraštaje. Izdano u prigodi skorašnjeg  zlatnog jubileja 50 godina od osnutka davne 1967.god. Pjesme se  pjevaju kroz čitavu liturgijsku godinu o ovoj našoj župi od Adventa do svetkovine Svih Svetih, zahvala i našim pjevačima i kantoru na ovako važnom projektu.

Na kraju okupljeni su dugim pljeskom zahvalili izvođačima, a župnik Puškadija  najavio i pozvao sve prisutne  na sljedeći koncert u Sv. Jurju, na  47. Varaždinske barokne večeri.

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67