ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Dana 05.studenog 2016. godine naša župna zajednica Župe Sv. Jurja na Bregu sa dva autobusa hodočasnika krenula je na zahvalno   hodočašće: “Stopama Bl.Alojzija Stepinca“.

Sunčano jutro oraspoložilo je sve prisutne. Uz molitvu i pjesmu, brzo smo stigli na odredište, našu prvu postaju, u Muzej blaženog Alojzija Stepinca uz zagrebačku katedralu. Naš vodič Mijo Rak ukratko nam je objasnio povijest Kaptola i Gradeca te godinu 1094. kada je osnovana Zagrebačka biskupija. Usprkos svih nedaća i ratovanja  kroz minula stoljeća stvorena je bogata baština koja je ostala na čuvanje našoj generaciji.

U muzeju imali smo prilike upoznati djelo i lik blaženog Alojzija Stepinca kroz osobne predmete koje je koristio kao zagrebački nadbiskup i kardinal u Zagrebu, kao zatvorenik u Lepoglavi i kao zatočenik u svom rodnom zavičaju u Krašiću.  Najvažnije njegovo djelo je spašavanje života mnogih ljudi, različitih nacija, te ustrajanje u nauku Crkve po kojem je svaki čovjek dijete Božje i ima dostojanstvo i neupitnu vrijednost. Nema više ili niže rase, to je više puta javno govorio u zagrebačkoj katedrali, u vrijeme kad se zbog riječi gubilo život. Činio je sve što je mogao da bi spasio one koji su mu se utjecali za pomoć: Židove, Rome, Srbe, pripadnike različitih manjina u NDH. Mnoga svjedočanstva o tom vremenu ostavile su obitelji spašenih, kao i oni osobno, o totalirističkom režimu.

Zagrebački nadbiskup bio je moralna vertikala svoga vremena, a i sam je kao zatočenik kasnije osjetio represiju od strane komunističke vlasti samo  iz  razloga što nije htio odijeliti Katoličku Crkvu u Hrvata od Rima, te nikada nije htio biti na strani nepravde,već se borio za pravdu i po cijenu vlastite krvi. Ta nas je istina nakon pogledanih eksponata dovela i do Stepinčeve katedrale, gdje leže zemni ostaci junaka Frana Krste Frankopana i Nikole Zrinskog,kao i zagrebačkih biskupa i nadbiskupa.

Poseban trenutak našeg zahvalnog hodočašća bio je kod počivališta blaženika iza glavnog oltara, na  mjestu koje nikada nije prazno, bez čovjeka koji dolazi moliti i tražiti zagovor i pomoć  blaženog Alojzija Stepinca. Pjevajući “Majko Božja Bistička moli se za nas”, te moleći za blaženikovo proglašenje svetim svi mi hodočasnici osjetili smo mir u duši i zahvalnost što danas stojimo pred zemaljskim ostacima svetog čovjeka, jer njegova svetost nije upitna  što potvrđuje  mnoštvo vjernika i čudesa izmoljena po njegovim zagovorom.

Duhovno ojačani zaputili smo se preko Dolca  do Gornjeg grada gdje smo se pomolili pred čudotvornim likom Majke Božje od Kamenitih vrati za sve naše župljane. Put nas je dalje vodio do trga Sv. Marka, zgrada Vlade i Sabora, a zatim smo ušli u prekrasnu baroknu crkvu sv. Katarine,  najljepšu baroknu crkvu  grada Zagreba.  Na platou u sjeni crkve napravili smo zajedničku fotografiju, a u pozadini se lijepo vide katedrala i crkva sv. Marije na Dolcu. Potom  je slijedio potvratak do autobusa i put prema Krašiću.

Dolaskom ispred crkve Presvetog Trojstva u Krašiću napravili smo zajedničku fotografiju da bi se potom zaputili u samu crkvu gdje nam je dobrodošlicu upitio župnik vlč.Dragutin Kučan. Župnik osvrnuo na vrijeme koje je blaženik proveo u svojem zavičaju, o duhovnom bogatstvu, plodovima molitve, žrtve i propovijedanja Blaženika. U crkvi ima oltar na čast bl. Alojzija, a sluga Božji kard. Franjo Kuharić poklonio je relikviju kosti od prsta blaženog Alojzija  Stepinca njegovoj rodnoj župi na štovanje vjernicima i hodočasnicima. U crkvi je trebalo biti i posljednje počivalište Blaženika, a vidi se mjesto groba koji je bio pripremljen za ukop, no u zadnjem trenutku vlast je odlučila da to bude u Zagrebu u katedrali. Nakon iscrpnog tumačenja župnika vlč. Dragutina naš župnik vlč. Ivica predao je Župi Krašić Pretisak Povelje Nikole Zrinskog Sigetskog, spomen medalju i maketu crkve koja od ove godine ima relikviju blaženog Alojzija Stepinca položenu u oltar kod posvete župne crkve 16. svibnja po rukama varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka. U osobnoj molitvi,  svi smo ostali u dubokoj tišini ispred oltara s pogledom u budućnost, moleći zagovor Blaženika. Hodočašće smo završili razgledavanjem prostorija u kojima je živio i radio Blaženik, veoma skromnim, prema prilikama onog vremena, bez mnogih stvari koje su nama danas nezamislive  poput vode, kupaonice, i drugih pomagala. Tu je i postelja na kojoj je ispustio svoj duh u Očeve ruke,  blaženi Alojzije Stepinac.  Posljednjim riječima “ Fiat voluntas tua” - budi volja tvoja, umro je na glasu svetosti zagrebački nadbiskup i kard. Alojzije Stepinac 10. veljače 1960.godine.

Ovo zahvalno hodočašće produbilo je našu vjeru i pokazalo nam da je svaka podnesena žrtva za Boga i ljude  blagoslov za čovjeka i za Crkvu. Neka nas Blaženi Alojzije čuva i brani da svi sretno prispijemo u nebeske dvore  našeg mislosrdnog Oca na nebesima.

 

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65