ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Subota 20.10. Župna kateheza firmanici U 7.30., prvopričesnici u 9.00. +++

Trodnevnom duhovnom pripravom koju je vodio župnik Puškadija, župljani naše župe duhovno su se pripremili za proslavu blagdana Bl. Alojzija Stepinca. Svakog dana župnik je kroz homiliju upotrijebio dio katehetske propovjedi samog Blaženika, koji tako jednostavnim jezikom tumači tajne naše vjere kroz primjere iz svakodnevnog života, a u kojima se svatko tko želi može naći.

Na završetku misnih slavlja svakog dana trodnevnice uz veliki broj vjernika molili smo litanije na čast Bl. Alojziju Stepincu na nakanu za proglašenje svetim, za našu budućnost - mlade, djecu, roditelje, da slijede primjer Blaženika i na svoje osobne nakane.

 

Na sam blagdan Stepinčeva, uz veliki broj vjernika radosno smo proslavili sam blagdan. Župnik Puškadija posebno biranim riječima ocrtao nam je lik Bl. Ajojzija Stepinca, te pročitao dio duhovne oporuke koju je napisao sam Blaženik u Krašiću 28. svibnja 1957. godine svojim dragim vjernicima. U tim riječima vidi se da je kardinal Stepinac  itekao osjećao bilo naroda, iako je bio zatvorenik nije prestajao hrabriti svoje vjernike, te da je za mnoge stvari bio vizionar svoga vremena u smislu mnogih poteškoća koje tište i današnjeg vjernika, a u kojima se nalazi lik milosrdnog Oca i Sina Isusa Krista - duh ljubavi, opraštanja i milosrđa.

U radosnom ozračju slavlja župnik nas je podsijetio da od prošle godine od posvete crkve 16. svibnja naša župna crkva čuvao relikviju Bl. Alojzija Stepinca, dio zemaljskih ostataka tijela, a koja je položena u oltar. Posvetu je izvršio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, uz koncelabraciju velikog broja svečenika i vjernika župljana. Nakon faze obnove iste gotovo osam godina od urušenja, ponovno je zadobila svoj prvotni izvorni oblik, a svojom unutrašnjoću bogatim baroknim inventarom stavlja se uz bok mnogih velebnih crkvi Europe.  Ovim misnim slavljem zajednica vjernika očituje svoju blizinu, zahvalnost  kao i stvarnu prisutnost samog Blaženika. Nakon mise svi okupljeni uz pjesmu Liljane bjeli dodirnuli su relikviju Blaženog  Alojzija Stepinca - neka čuva i brani našu župnu zajednicu!

Na svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske misnim slavljem koje je predslavio župnik Puškadija, okupljena zajednica molila je za bolesne, i za one koji se brinu za bolesne, medicinsko osoblje i liječnike. Radost prisutnih je bila veća što su nam se pridružili naši “ anđeli čuvari“, kako reče župnik za zdrastveno osoblje, oni koji se brinu za naše tjelesno zdravlje. No danas smo došli da molimo Svemogućeg Trojedinog Boga za vjeru, ufanje i ljubav koja nam je toliko potrebna i u svakidanjem životu, da mognemo prihvatit kao vjernici muku, patnju i smrt u duh vjere i susreta sa Stvoriteljem čovjeka.  Župnik je  potaknuo na veću brigu svih nas vjernika za bolesne i one kojima je naša pomoć potrebna, počevši od članova obitelji, zdrastvenih djelatnika i volontera.  Nakon homilije župnik je podijelio prisutnima bolesničko pomazanje koje Crkva dijeli svojim vjernicima da budu još više pritjelovljeni Kristu u nošenju svog križa bolesti i da u njemu nađu olakšanje i spasenje.

Prije završnog blagoslova u ime liječničkog osoblja sa nekoliko riječi obratila se gđa. Spomenka Tomašić iz Lopatinca, viša medicinska sestra u bolnici u Čakovcu, a  kao koordinatorica u organizaciji ovog misnog slavlja, svim prisutnima a napose bolesnima. Potom su pročitana razmišljanja medicinskog osoblja o ljudskom životu i vrijednostima koje uvijek označavaju veličinu osobe a to su jednostavnost, ljubav i osjećaj za bližnjega.

Župnik je nakon toga blagoslovio ljubičaste štole koje je župa pribavila za ispovijedi zbog pastoralnih potreba iste. Misno slavlje je završeno zajedničkim fotografiranjem svih zdrastvenih djelatnika župljana naše župe kao i onih koji su rodom iz ove župe. Prisutni župljani imali su mogučnost izmjeriti tlak i šećer, poslušati savjet i na tako jedan lijepi način proslaviti svjetski dan bolesnika u zajedništvu oko oltara Gospodnjeg, moleći Isusa liječnika duša da nas osnaži, osobito  za liječnike i medicinko osoblje da s ljubavlju vrše svoju službu koju im je povjerio Bog.

Nakon euharistijskog stola svo zdrastveno osoblje, u zahvalu za dobro koje čine  bili su dragi gosti župnika kod obiteljskog stola na župnom dvoru.

Neka Marija svojim majčinskim zagovorom podupire našu vjeru i izmoli nam od Krista svoga Sina nadu na putu ozdravljenja i zdravlja, osjećaj bratstva i odgovornosti, zauzimanja za cjeloviti razvoj i radost zahvalnosti kad god nas Bog zadivi vjernošću i milosrđem.

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 100