ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Subota 20.10. Župna kateheza firmanici U 7.30., prvopričesnici u 9.00. +++

Od ponedjeljka 20. veljače započet će konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnim slikama u crkvi Sv. Jurja mučenika u Lopatincu. Radovi će se izvoditi na posljednjem dijelu lađe crkve, na koru, a obuhvačaju sljedeće radnje: rekonstrukcija slikanog sloja, zapunjavanje lacunae grubom i finom vapneno-pješčanom žbukom i dodatno injektiranje žbukanih slojeva. Nakon stručne obnove drugih dijelova fresaka u samoj crkvi, lađi i svetištu, slijedi posljednja faza obnove istih.

Zidne freske su rad Rangerove škole iz druge polovice 18.st., te su zaštičene kao kulturno dobro RH., kao i čitava crkva sa svojim inventarom. Nakon urušenja crkve 04.06.2008. pretrpjele su znatna oštečenja te se sada temeljito obnavljaju. Obnova freski uvrštena je u godišnji plan prijave preko Ministarstva kulture, te će i sredstva biti namjenjena iz tog fonda u iznosu od 70.000,00 kn. Radovi su predviđeni da se završe do velikog Tjedna ove godine.

Time će biti završena obnova istih, a koje su sačuvane nakon urušenja crkve, a naša crkva još će biti lijepša. Time pokazujemo svijest za očuvanje nasljeđene baštite naših predaka koji su nam je ostavili kao zalog za buduće naraštaje koji dolaze.

 

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 110