ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Subota 20.10. Župna kateheza firmanici U 7.30., prvopričesnici u 9.00. +++

Konzervatorsko restauratorski radovi na zidnom osliku iznad pjevališta započeli su 20. veljače 2017. i trajali su do 24. ožujka 2017. U navedenom razdoblju radilo je petoro djelatnika Odjela za zidno slikarstvo i mozaik, Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Izvedeni radovi na zidnom osliku

Prije izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova foto-dokumentirano je zatečeno stanje oslika te je napravljeno preventivno učvršćivanje žbukanog i slikanog sloja. Vapneno-pješčanom žbukom obrubljeni su rubovi oštećenja, a karboksi metil celulozom je podlijepljen slikani sloj gdje je došlo do njegova odvajanja od podloge.

Sva nestabilna područja žbukanog sloja učvršćena su injektiranjem smjese na bazi vapna. Recentne žbukane zakrpe stanjene su do visine oslika te su uklonjeni oni dijelove žbuke koji su prelazili preko slikanog sloja.

Uklanjanje sloja čađe i prljavštine s površine oslika izvedeno je kombinacijom suhih i mokrih metoda čišćenja čime se osliku vratio izvorni tonalitet. Prilikom zadnje obnove crkve došlo je do prskanja boje i žbuke preko slikanog sloja tako da su ti dijelovi oslika očišćeni uz pomoć skalpela i vlažnih spužvica. Nedostajući dijelovi žbukanog sloja rekonstruirani su vapneno-pješčanom žbukom u omjeru 1:4.

Završna faza radova uključila je nadoknadu nedostajućeg slikanog sloja koja je rađena akrilnim bojama. Restauratorska rekonstrukcija je koloristički i tonski jednaka zatečenom osliku.

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 87