ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Kapelica u Okruglom Vrhu ili Sveta Barbara

Povijest kapelice iz župne spomenice iz pera župnika vlč. Mirka Gojnika

 

Na lijepom i dalekovidnom brežuljku usred sela Okrugli vrh stoji kao zaručnica Kapela Sv. Barbare djevice i mučenice, na tom mjestu stajala je od davnine polukružna kapelica iste svetice Za staru kapelicu Marija Medved starica od 80.god. tvrdi da ni ona ni njeni roditelji ne znaju kada je bila kapelica «poklonac» sv. Barbari građen, osim da su seljaci sagradili kao zagovor protiv tuče.

Godine 1920. podigoše stanovnici sela drugu veću kapelu sa tornjem. Duga je oko 8. m. a široka 3.m. građena je više u gotskom stilu, na zemljištu Martina Đuran.

Sadašnja kapelica sagrađena je pod vodstvom Antuna Horvat i Ivana Buhanec, sada već obojica pokojni iz Okruglog Vrha. Gradilo je cijelo selo uz pomoć okolnih sela. Zidari su bili Franjo Blešć majstor i Đuro Korunić,te Vinko Blešć. Cimerman je bio Martin Golub iz Dragoslavca. Kapelica je bila blagoslovljena te iste godine po mjesnom župniku preč. Gosp. Zvonimiru Jurak, dekanu začasnim prisjednikom Nadbiskupskog Duhovnog stola.

Kapela ima na tornju jedno malo zvono od 15. kila poklonjeno kapelici. U kapeli koja ima četri  prozora je jedan oltar na kojem se nalaze kipovi od gipsa : Kip Prečistog Srca Marijina, u sredini oltara Kip Sv. Josipa na evanđeoskoj strani, i kip Presvetog Srca Isusova na strani poslanice. Ispod kipa Srca Marijina stoji prastara slika iz nekadašnje kapelice Sv. Barbare, rađena na platnu od nepoznatog slikara. Kip sv. Josipa kupilo je stanovništvo sela, kip Srca Isusova kupila je Franciška Đuran, a kip Prečistog Srca Marijina kupila je Marija Panić žena Josipa Panić iz Dragoslavec sela župe Gornji Mihaljevec.

Prvi zvonar bio je Franjo Kolarić služio je godinu dana, drugi zvonar od 1-2.god. bio je Karlo Posedi.A od godine 1922, pa do danas vrši službu zvonara uzorno i točno Gašpar Medved.

Kapelski starešine postavljeni su od naroda i od Duhovnog stola potvrđeni su ovi: Đuro Krnjak i Đuro MIljaničić a njihovi zamjenici: Ivan Medved i Ivan Novak.

Kapela je posvećena sv. Barbari, ali se njeni god slavi kao glavno proštenje na blagdan Prečistog Srca Marijina, svake godine u nedjelju po Srcu Marijinom u mjesecu kolovozu. Tada bude jedna sveta Misa i propovijed. Naroda bude uvijek mnogo, a dolaze i iz susjednih sela i župe G. Mihaljevec.

Ovi su reci zabilježeni na spomen potomstvu dana 25. kolovoza 1959. god.» Godine stote smrti Sv. Arškog župnikaIvana Marije Vijaneya.

Od kada stoji kapelica u Okruglom Vrhu nije bila nikada tuće, što je bilo prije često.

 

Potpisani vlastoručno vlč. Mirko Gojnik

 

Blagoslov zvona u Okruglom Vrhu

 

Dana 27. marta 1967. bila je velika svečanost u župi, a osobito u Okruglom Vrhu. Već dolaskom župnika niže potpisanog osjećala se potreba za zvono, tako u kapeli u Vučetincu gdje je već 15.07. 1957. dobavljeno zvono da bi zvonilo.  Isto tako za Okrugli Vrh vrijedi želja za većim zvonom, to je uspjelo istom 27.03.1967.Nakon duge potrage i bez uspjeha uspjelo je Antunu Novak sinu rafaela i Marije Pokrivač iz Lopatinca, koji je radio u Njemačkoj, da je za kratko vrijeme nabavio i dovezao zvono za kapelicu u Okruglom Vrhu. Cijena mu je sa carinom i podvozom 486.000. din. Zvono je bilo najprije izloženo u župnoj crkvi, gdje ga je mogao vidjeti svako.

Dana 27.03. na Uskrsni ponedjeljak bio je blagoslov i to na veoma svečan način. Misa je bila u 11. sati, prije toga u procesiji sa tri svećenika i djeca u bjelini, kum zvona i semešter nosili su zvono na ramenima do kapelice. Tada je sljedila misa i propovijed koju je izrekao domaći sin o. Alojzije Novak, kapucinski provincijal. Isti je održao propovijed i kod večernjice i bio počašćen da je obavio blagoslov zvona uz asistenciju domaćeg župnika i Gornjo Mihaljevskog župnika. Narod je sam pjevao a svirao je Rafael Novak, otac Antuna koji jer dopremio zvono. Narod je bio ganut, stariji i mnogi su od ganuća plakali, a starom dosadašnjem zvonaru Gašparu Medved je iz tog razloga pozlilo.

Kumovao je kao kum najveći darovatelj za zvono Franjo Mikulan koji je za objed podvorio i svećenike, semeštre i ostale u svojoj kući. A kumovala je uz obitelj Mikulan Franje, Štrok Doroteja i jako nije mogla biti kod blagoslova, a darovala je do onda najviše za zvona.

Mnogo poštovani o. Alojzije Novak, provincijal imao je posebnu želju da tu u Okruglom Vrhu bude prisutan ovoj svečanosti, on je još god. 1922. kao ministrant bio kod posvećenja kapelice.

Veliku brigu i sakupljanje novaca za zvona vodili su semešti osobito Juraj Miljančić i ostali Ivan Medved, Josip Novak i Stjepan Kutnjak i dr. ali i svi iz Okruglog Vrha.

Sve je bilo lijepo, da ljepše nije moglo biti, sve veselo radosno i zadovoljno.

 

Potpisan vlastoručno: vlč. Mirko Gojnik, župnik

 

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow