ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++ Roditeljski sastanak 7.razreda 24.03. u 10.30. u crkvi+++

Prvi dan Imena Marijina ove godine već tradicionalno je zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine, a  pola sata prije ispovijedi župnik Puškadija je imao pokorničko bogoslužje za školsku djecu u crkvi, a nakon toga pojedinačna sveta ispovjed na kojoj se ljepi broj djece ispovijedio. Svećenici našeg dekanata gotovo do početka sv. mise ispovjedali su djecu i odrasle. U 11 sati započelo je misno slavlje, svečanom procesijom svećenika i ministranata. Misu je predslavio novi župnik iz Štrigove vlč. Kristijan Kuhar uz suslavlje svećenika Štrigovskog dekanata na čelu sa preč. Ivanom Hercegom novoimenovanim dekanom našeg dekanata.

U homilji je predvoditelj potaknuo djecu i učitelje da mole zagovor nebeske majke Marije posrednice milosti, da bude plodonosna nova školska godina, a da Duh Sveti udjeli svoje darove svima onima  koji su pozvani poučavati djecu znanju i mudrosti.  Posebno je potaknuo na molitvu, otvorenost Bogu i na nedjeljna slavlja svete mise kojima svijedočimo Kristovu prisutnost među nama. Na kraju mise sljedila je pjesma dječjeg zbora zaziv Duhu Svetom, a nakon toga molitva Duhu Svetom. Završetkom misnog slavlja  slijedio je ophod školske djece i  vjernika  oko oltara na kojem se čuva slika  čudotvorne majke Božje Lauretanske. Na taj način svi smo zajedno udruženi kao braća i sestre moli za našu djecu, mlade, učitelje i roditelje da budu sol zemlje i svijetlo svijeta.

Drugi dan Imena Marijina započeo je misnim slavljem koje je predvodio domaći župnik za sve žive župljene. Uz veliki broj župljana, kao i hodočasnika župnik je potaknuo sve prisutne na molitvu za našu župnu zajednicu od onih najmlađih do onih najstarijih da ostanemo Kristu i  Njoj vjerni do kraja svojeg zemeljskog života.

Marija je početak boljeg svijeta, nju naš narod posebno časti, njoj se utjeće i moli se u teškoćama i različitim potrebama. Tako je i danas svatko došao svojoj dragoj Majčici, sklapajući ruke na molitvu, sa dubokom vjerom, nadom i pouzdanjem da nas ona zagovara kod svoga sina Isusa Krista spasitelja čovjeka. Na završetku misnog slavlja svi okupljeni u procesiji pošli su oko oltara čudotvorne Gospe Lauretanske, moleći za snagu u poteškoćama, da ustrajemo u nošenju naših križeva poput Marije koja je bila ponizna službenica.

Odjekivala je marijanska pjesma: „Čuj nas majko, nado naša, k tebi vapimo mi svi, svak ti srce sad iznaša srce puno ljubavi. Primi,primi mila Majko naša srdašca! To je sve što mogu dati tvoja dječica!“.

Središnje misno slavlje u 11.00. sati predslavio je mons. Franc Režonja župnik iz Razkrižja, uz suslavlje umirovljenih svećenika župnika preč. Ivana Kozjaka, mons. Leonarda Logožara, vlč. Josipa Horvata ml., vlč. Tomislava Leskovara župnika iz Selnice, preč. Nikole Samodola župnika iz Nedelišća, vlč. Borisa Tibauta župnika iz Velike Polane,vlč. Kristijana Kuhara župnika u Štrigovi, i domaćeg župnika vlč. Ivice Puškadije.

Svečanom procesijom uz nošenje kipa Bl. Djevice Marije od članova KUU Zasadbreg, ministranata i svećenika u prepunoj crkvi domaći župnik je pozdravio sve prisutne vjernike župljane, a osobito sve hodočasnike, pješake iz župe Selnice. Svi danas dolazimo Njoj i obnavljamo svoj pradjedovski zavjet vjernosti Mariji Isusovoj majci.

Predvoditelj je u homilji ocrtao lik Marije te potaknuo prisutne na jednu malenkost, učinimo nešto zajedno. Naljepši dar nebeskoj majci Mariji bit će odluka koju danas donosimo za sebe, svoj život, svoju vjeru- odluka da smo spremni sljediti Marijin primjer u dobroti u služenju. I baš na tu temu veliki i slavni Rabin Dranath Tagore izrekao je riječi:“ Spavao sam i sanjao sam da je život radost! Probudio sam se i otkrio sam da je život služenje! Dao sam se na služenje i upoznao da je služenje radost“. Neka i naše služenje bude na blagoslov Bogu i ljudima.

Na završetku misnog slavlja župnik je svima zahvalio, a posebno pješacima župe Selnica, njih oko 130. sa njihovim župnikom vlč. Tomislavom Leskovarom koji danas obilježavju mali jubilej pet godina pješaćenja k Majci Božjoj Lauretanskoj k Svetom Jurju, tom prilikom župnik Puškadija predao je plaketu, uz želju da to bude zahvala i za buduće godine. Vrijedno je spomena da je upravo sadašnji župnik vlč. Tomislav Leskovar obnovio taj običaj pješaćenja, a kojeg je s velikom ljubavlju podržavao pokojni župnik Kavran, a mnogi stariji se toga sjećaju.

Nakon završnog blagoslova svi pristigli hodočasnici krenuli smo u oproštaju procesiju oko čudortvornog lika Majke Božje uz molitvu i pjesmu, te pokoju suzu i vapaj, do sljedeće godine u Sv. Jurju!

Naka nas čuva i brani naša najvjernija odvjetnica!

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 121