ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

 

Kapela  Majke Božje Žalosne u Vučetincu

Godine 1924. podigao je na svom imanju Juršić Stjepan  malu kapelu sa oltaričem sv. Križa. Prvi put je iste godine bila Sv. Misa  i blagoslov kapelice za župnika preč. Zvonimira Juraka, dekana i začasnog prisjednika Nadbiskupskog Duhovnog Stola. Poslije toga nije se tamo služila misa sve do ljetos tj. 1957. godine.  Kapelu je podigao iz milodara, što ga je sakupio po Međimurju, a veći dio dao je spomenuti Juršić Stjepan. Poslije njegove smrti razdijeljeno je njegovo imanje nasljednicima, a Kapelu nije nitko popravljao i uzdržavao, tako da  je u potpunosti bila derutna.

Pošto nasljednici nisu mogli popravljati kapelu bio je zamoljen nasljednik parcele voćnjaka a na kome je podignuta kapelica Ivan Vrhanec iz sela Mačkovec da kapelicu daruje selu Vučetinec. On je to rado učinio i predao je selu Vučetinec sa 4. m. površine oko kapelice za kapelsko dvorište. Posebni ugovor ili Darovnica potpisana od Ivana Vrbanca i nekoliko kuće vlasnika u selu Vučetinec tj. Vinković Blaž, Novak Tomo, Horvat Melko i Melko Lonačarić, pohranjena je u župnom arhivu godine 1957.

Iza predaje Kapelice selo Vučetinec sa ostalim selima ove župe proširili su kapelicu, toranj povisili i cijelu kapelu lijepo obnovili, tako da ona izgleda kao zaručnica na Vučetinskom brežuljku usred lijepog voćnjaka vidljiva iz daleka.

Dana 29. septembra 1957. u Nedjelju XVI po Duhovima i na Svetkovinu Sv. Mihaela, arkanđela bila je kapelica svečano blagoslovljena. Bilo je to prvo proštenje Žalosne Majke Božje u Vučetincu. Za ovu zgodu bila je kapelica iznutra lijepo pomaljana i u njoj podignut Oltar sa veliki Križem, a sjedne i sa druge strane postavljena su dva drvena kipa i to Žalosna Majka Božja i kip Sv. Marije Magdalene. Kipovi su iz poklonca iz Dragoslavca, oni su iz 1753. god. Bili su potpuno istrošeni tako da se jedva moglo razabrati što prikazuju. Ove je kipove dao obnoviti župnik vlč. gosp. Mirko Gojnik i dao ih postaviti u spomenutu kapelu, gdje će još moći biti mnogo godina.

Na dan proštenja 10.30. sakupilo se mnogo vjernika iz ove župe i iz susjednih sela. Bilo je lijepo sunčano vrijeme, vlč. gosp. župnik održao je kod kapele najprije propovijed o Majci Božjoj Žalosnoj i zahvalio dobročiniteljima na požrtvovnosti. Iza toga je bio blagoslov i pjevana sveta misa za dobročinitelje kapele, a poslije podne Večernjica u tri sata. Na harmoni je svirao domaći orguljaš Rafaael Novak, a pjevale su djevojke iz sela Vučetinca.

Ovom zgodom postavljeni su kapelski starešine i to Lončarić Melko, Horvat Melko, Vinković Blaž i Tomaš Novak. Isti su bili pozvani i na objed u kući Verone Magdalenić u Vučetincu. Za proštenje dobavili smo i malo zvono od mlinara Žalca iz Žabnika. Narod je preko svete mise darovao veću svotu za kapelu. Sve je bilo lijepo, veselo i radosno. Taj dan ostat će u dugoj uspomeni cijelog sela i sviju prisutnih.

Zvono na Kapeli u Vučetincu

 

Iza toga lijepog događaja, narod se je oduševio za Kapelu i odlučio da kupi jedno zvono. Ovo mu je i doskora uspjelo. Župa savski nart kraj Dugog Sela, upravo je dala n a prodaju zvono čiste težine 70. kilograma. Baš kao po mjeri ove Kapelice. Zvono je imalo cijenu 70.000.dinara. kada je o trome obavijestio g. župnik Vučetinčane, oni su se  složili i sakupili u mjesec dana. Dana 10. prosinca 1957. godine već je zvono stiglo u Sv. Juraj na Bregu, a15. prosinca 1957. na III Advensku Nedjelju bilo je u župnoj Crkvi pred oltarom Gospe Lurdske blagoslovljeno uz prisutnost kumova zvona i crkvenih starješina i mnogo naroda. Blagoslov je bio obavljen u Crkvi radi kiše koja je padala. Poslije blagoslova zvono je bilo lijepo okićeno cvijećem i stavljeno na kola uz pratnju gosp. župnika, crkvenih i kapelskih starešina i kumova i mnoštva ljudi iz Vučetinca odvezeno u Vučetinec, gdje je u pola 12 zvono bilo stavljeno a točno u podne zvono se prvi puta oglasilo; zvonili su prvo kumovi a onda gosp. župnik. Ovo je bio prizor koji se ne da opisati samo osjetiti, koja radost veselje i zadovoljstvo.

 

Fotografija od blagoslova zvona ima i u ovoj spomenici potomcima na spomen i poticaj

* Blagoslov zvona u Kapeli u Vučetincu – kumovi Ivan Horvat i žena i kapelski i župni semeštri

10.12.1957.

Preuzeto iz župne spomenice iz pera župnika vlč. Mirka Gojnika

 

VUČETINSKA KAPELICA

 

Prvu Vučetinsku kapelicu sagradio je Stjepan Juršić na svom imanju iznad vinograda na razdiobi putova Vučetinec i Okrugli Vrh. Slabog imovinskog stanja, Stjepan je uz pomoć darovatelja sagradio kapelicu od slabog građevinskog materijala, a prema ondašnjim prilikama. Kapelica je bila preblizu puta, koji se u više navrata širio. Postojala je opasnost da se sruši na cestu i da se uništi prekrasni križ i dva darovana zvona. Manje zvono nabavio je sada pok. Blaž Vinković iz Vučetinca, dugogodišnji cemešter u Župnoj crkvi, a drugo veće nabavio je velečasni Mirko Gojnik župnik Sv. Jurja na Bregu.

 

Najmanje jedanput godišnje služila se u kapelici prošćenjska Sveta Misa. Prije prošćenja na njoj i okolišu trebalo je puno raditi da bi se svečanost mogla dostojno obaviti.

 

Prilikom posvete Uskrslog jela na Veliku Subotu 1993. Odlučeno je da se izvrši veliki popravak ili ide u gradnju nove kapelice. Glavni pokretači te ideje bile su Katarina Pintarić r. Vinković (kći Blaža), po domaće Rogoznička Katica i Dragica Jalšovec r. Špiranec (kći) Martina. Posvemašnju potporu pokretačice su imale u Stjepanu (Ljubi) Škrobaru, kao i njegovom zetu Franji Hoblaju i sinu Stjepanu Škrobaru mlađem. O tim namjerama velečasni župnk Ivan Kozjak obavijestio je župljane u župnoj crkvi kod mise, te zamolio župljane župe Sv. Juraj na Bregu da pomognu svojim dobrovoljnim prilozima sagraditi kapelicu u Vučetincu.

 

Tako čvrstom voljom i ljubavlju te nadom da ćemo dobiti pomoć susjednih sela, počeli smo rušiti postojeću Juršićevu kapelicu na Uskrsni ponedjeljak 1993. Iste godine skupili smo darove u novcu i materijalu, kupili potreban materijal, te počeli graditi. Iste godine na jesen kapelica je hvala Bogu bila završena.

 

Novu kapelicu, smještenu na  prelijepom mjestu, okruženu vinogradima na radost mještana i ponos gore spomenutih pokretača, posvetio je na zamolbu velečasnog Ivana Kozjaka, župnika naše župe, Gornjomeđimurski dekan Josip Slaviček. Radost posvećenja jedne nedjelje u jesen 1993. godine, sa nama su podijelili i naši prijatelji iz bliže i daljnje okolice.

Sama gradnja se odvijala u vedrom ozračju i brzo. Mještani su pomagali u gradnji, kao i darovali te pripremali hranu i piće za majstore.

 

Glavni majstor bio je gosp. Franjo Hoblaj iz Vučetinca i njemu vrijedan gosp. Vladimir Jalšovec iz Vučetinca te gosp. Vladimir Kocjan također iz Vučetinca. Franjo i Vladimir su je sazidali.

 

Franjo Hoblaj je uglavnom sazidao kapelicu, načinio opaže. Postavio je armature i betonirao. Pilio je drvenu građu, konstruirao i načinio sve tesarske radove, što je bilo vrlo zahtjevno naročito konstrukcija i postavljanje tornja, konstrukcija nosača zvona i postavljanje zvona, sve krovopokrivačke radove, kao i mnogo nenavedenog.

 

Gosp. Vladimir Jalšovec je pak napravio vanjsko i unutarnje žbukanje, ugradio vrata i prozore, montirao klupčice na prozorima s unutarnje i vanjske strane.

 

Zajedno pak su ta tri majstora postavili kamen na podu kapelice i postavili pločnik okolo kapelice. Sve ove radove njih su troje učinili besplatno svojim rukama i svojim alatom.

 

Prilikom rušenja prijašnje kapelice, sav materijal od rušenja odvozio je dobri prijatelj Juraj Novak (Kukmačov) iz Vučetinca.

 

Staklar iz Čakovca ostaklio je kapelicu također besplatno.

 

Gosp. Mladen Kralj iz Lopatinca napravio je ličilačke radove i navukao fasadnu masu na dva noseća stebra zvonika, također besplatno.

 

Po jedno drvo kestena darovali su Franjo Flac, Juraj Jurinić i Franciska Novak, svi iz Vučetinca, Ivan Novak iz Pleškovca te Franjo Domjanič također iz Pleškovca.

 

Darovana stabla su porušili i dovezli Franjo Hoblaj, Stjepan Škrobar stariji i Stjepan Škrobar Mlađi. Fanjo Hoblaj je pilio drvo za krovište i toranj.

 

Deblje trupce je Stjepan Škrobar vozio na pilanu na Križopotje gosp. Mikulnu, koji ih je besplatno pilio.

 

Drvo za stolariju su darovali: Stjepan Škrobar, 3 fosla 3m, 5 cm debljine, i Vlado Jalšovec 2 komada iste dužine i debljine. Ostalo drvo za stolariju kupljeno je od Valenta Horvata iz Vučetinca. Drvo za raspelo darovao je Ivan Škrobar (šnajder) iz Vučetinca.

 

Struju prilikom gradnje besplatno je iz svoje vikendice dao gospodin Barić.

 

Vodu za gradnju je dao i dovozio Stjepan Škrobar-Ljubo.

 

Elektro instalaciju je izradio Franjo Levačić, a materijal su kupil Anđela i Branko Živković iz Vučetinca koji su i platili sve troškove.

 

Anđela i Branko Živković darovali su oltarnik i dva viseća kipa.

 

Anika Blešć (Tuškovoga Matjaša) darovala je jedan stojeći kip.

 

3 stolca darovao je ing. Klasnić Branko, koji je kasnije pomogao urediti dovođenje struje u kapelicu.

 

Novi tepih darovala je Nadica Lugić, kić Anđele i Branko Živković.

 

Željko Zanjko iz Okruglog Vrha napravio je stolariju za kapelicu, ulazna vrata, dva stranska prozora, četiri prozora na tornju kapelice, oltar i stepenicu, novi križ na raspelu i stol na kojem se služi misa.

 

Vrata i prozore obojio je Stjepan Škrobar.

 

2000. godine tlakovcima je opločeno oko kapelice, a radove je izvodila firma Betonplastik iz Brezja. Dva gipsana kipa Sv. Josipa i Sv. Antuna koji su bili jako oštećeni, obnovljeni su.

 

Svi navedeni pomogli su i novčano za nabavu potrebnog materijala.

 

Ovime su obuhvaćeni darovatelji graditelji i darovatelji materijala. Osim toga skupilo se po selima:

 

Selo Brezje: 78 darovatelja darovalo je: 430.500 din, 20 Dm i 100 Ats.

 

Selo Dragoslavec: 43 darovatelja darovalo je: 361.500 din i 200 Ats.

 

Selo Pleškovec: 56 darovatelja darovalo je: 287.500 din, 110 Dm i 1200 Ats.

 

Selo Vučetinec i Okrugli Vrh: darovalo je: 1.600.000 din, 1000 Dm, 7500 Ats i 3000 Sit.

 

Ivan Kralj, rodom iz Vučetinca, sa prebivalištem u Nedelišču, načinio je posvetu na portal kapelice:

 

R A S P E T I   K R I S T E   S P A S I   N A S

Preporukom Opčine Sv. Juraj na Bregu zamoljen sam da pribavim sredstva za elektrifikaciju zvona u kapeli. Dobrovoljnim prinosom mještana Vučetinca i donacijom Opčine skupili smo sredstva i naručili majstora gosp. Lukinić Zvonimira iz Bubnjaraca koji je izvodio radove na elektrifikaciji zvona. Donacijom je pomogao i velečasni Ivan Kozjak. Elektrificirano zvono zazvonilo je 11.04.2007. godine.

 

 

HVALA BOGU I DOBRIM LJUDIMA IMAMO KAPELICU U KOJOJ SVAKE GOD NE DRUGE NEDELJE U MJESECU MAJU (SVIBNJU) IMAMO PROŠTENJE NA ČAST SVETOMU KRIŽU, A SVAKE VELIKE SUBOTE U GODINI BLAGOSLOV JELA.

 

 

* Ovaj tekst je sastavio i pisao STJEPAN LUBO ŠKROBAR U SRPNJU 2006. Godine.

 

 

Ovogodišnje proštenje u Vučetincu,02.05.2010.

 

Sv. Misu predvodi naš novi župnik vlč. Ivica Puškadija

 

Bog ga blagoslovio i čuvao, kao i sve nas župljane ove župe!

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow