ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++


Nas četrdeset i petoro hodočasnika, na hodočašću  župe Svetog Jurja na Bregu, s župikom Ivicom Puškadijom uputili smo  se u nedjelju navečer, 26.08. 2018. prema Rimu. Uz molitvu i pjesmu, s malim odmorom i pauzama u jutarnjim satima posjetili smo Kalistove katakombe. Došli smo na korijene svoje vjere, ovdje gdje je krv mučenika i prvih kršćana sijala sjeme novih kršćana. Svetu misu smo slavili u katakombama i zahvalili Bogu za toliko svjetlo vjere koje je obasjalo naš narod kroz stoljeća.

 

 

 

Nastavili smo do Bazilike Svetog Pavla gdje smo se prisjetili ovog apostola koji je prošao tadašnjim svijetom srcem zapaljenim Kristom, svjedočeći o Isusu, jedinom Spasitelju svijeta. Nakon što smo se pomolili nad njegovim grobom i predahnuli nastavili smo do bazilika Santa Maria Maggiore. Ova, prva crkva kršćanstva, posvećena BDM, oduševila nas je mozaicima iz prvih stoljeća kršćanstva.  Tu su i jaslice iz Betlehema, spomen na bl. Alojzija Stepinca, njegovu mladu misu kod jaslica, blagdan Gospe Snježne koji je potekao iz ove bazilike... Nastavili smo do bazilike San Pietro in Vincoli, gdje se čuvaju okovi kojima je  bio okovan sv. Petar. Tu je i naš Julije Klović Croata, najslavniji minijaturist, Michelangelov Mojsije... Svemu smo dodali veličanstveni Coloseum i otišli na zasluženi odmor.U danima koji su slijedili pohodili smo Lateran: baziliku, krstionicu i Svete stube. Svaki dan slavimo Svetu misu. Šetajući posjetili smo još antički Rim, Kapitolij,  Forum, u bazilici Svete Marije od Nebeskog Žrtvenika pohodili smo grob Katarine Kotrlmanić, posljednje  bosanske kraljice hrvatskog podrijetla. Jučer smo vidjeli sv. oca, papu Franju na generalnoj audijenciji. Govorio je o putovanju u Irsku, a tema je bila obitelj. Trg sv. Petra, kupola, prekrasna bazilika, grob sv. Ivana  Pavla II, ispunili su nas oduševljenjem... Prekrasni trgovi poput Navone, Panteona, Spagne te fontane od kojih je najljepša Fontana di Trevi ostat će zauvijek u sjećanju. Sada putujemo u Loreto, svetište nazaretske kućice. Tu gdje je Marija živjela, čula poziv Božji preko anđela Gabrijela. Moliti ćemo za našu župnu zajednicu. Neka nas na povratku prati zagovor Isusove Majke i neka nas Gospodin čuva!

Mijo Rak

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow