ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Na dan 9. siječnja 1919. održana je na trgu ispred franjevačke crkve u Čakovcu javna opća skupština, na kojoj Međimurci donose Rezoluciju:

(…) Hrvati iz cijelog Međimurja, pred cijelim svijetom otvoreno, odlučno, jednodušno i samosvjesno izjavljuju: Zauvijek se odcjepljujemo od mađarske države, kojoj smo do sada pripadali i to samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje. (iz govora dr. Ivana Novaka).

9.1.2019. u Međimurju je na raznim povijesno važnim lokacijama održano niz svečanosti kojima se obilježio ovaj važan datum. Ovaj dan je Međimurje bilo Hrvatska u malom, ali ujedno i najčuvaniji dio Hrvatske, jer je u njemu boravila predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, mnogi saborski zastupnici, ministar Darko Horvat i cijeli diplomatski zbor.

Završetak ovog svečanog dana se održao u Centru za kulturu u Čakovcu, koji je bio popunjen do zadnjeg mjesta, a mnogi zainteresirani nisu ni mogli ući. Program je započeo himnom a onda su se na govornici izredali govornici: varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Matija Posavec koji je svojim govorom oduševio prisutne, ministar gospodarstva Darko Horvat, saborska zastupnica Sunčana Glavak i naposljetku predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović.

Nakon njezinog govora na scenu je stupilo 150 članova raznih KUD-ova, udruga, amaterskih kazališnih družina, pjevačkih zborova iz Međimurja, vatrogasaca i limene glazbe iz Dekanovca koji su uprizorili veliku narodnu skupštinu koja se skupila ispred franjevačke crkve u Čakovcu tog davnog 9. siječnja 1919. kada se tamo skupilo, prema povijesnim spisima, oko 10 tisuća ljudi. Na tom je skupu pjevao crkveni zbor iz Macinca pod vodstvom njihovog župnika, a upravo je naš pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu predstavljao velik dio tog tadašnjeg zbora, uz zbor “Dr. Vinko Žganec” iz Vratišinca. Naš voditelj Milovan Horvat je u svećeničkoj reverendi predstavljao tadašnjeg macinečkog župnika Ignacija Lipnjaka, a voditelj zbora iz Vratišinca, Tomislav Cvrtila, predstavljao je dr. Vinka Žganca. Pjevale su se mahom božićne pjesme uz Tebe Boga hvalimo na početku i Lijepe naše na kraju skupštine.

Bili smo počašćeni kad nas je redatelj Dejan Buvač pozvao da sudjelujemo u ovoj velikoj svečanosti i nismo dvojili niti časa oko toga hoćemo li se odazvati.

Sudjelovanje je nosilo sa sobom nekoliko proba u kratkom vremenu i dosta slobodnog vremena, no nije nam bilo teško upravo radi povijesne važnosti ovog događaja.

No, pošto naš zbor ne posjeduje narodne nošnje, a koje su bile obavezne za sudjelovanje, tu nam je svesrdno pomogla Kulturno umjetnička udruga Zasadbreg koja nam je posudila svoje prekrasne narodne nošnje. Zahvaljujemo predsjednici KUU Zasadbreg Mirjani Korunić na spremnosti za suradnju i organizaciji posudbe. Isto tako zahvaljujemo i našem vlč. Ivici Puškadiji koji je kantoru Milovanu Horvatu posudio svoju reverendu.

Svi prisutni u dvorani su bili oduševljeni ovim uprizorenjem velike narodne skupštine koju je prema povijesnim spisima napisao naš poznati glumac Vinko Lisjak za 80. godišnjicu ,a koju je u naslijeđe dobio Dejan Buvač.

Za nas je ovo bilo jedno sasvim novo iskustvo koje smo prigrlili s velikim entuzijazmom i nacionalnim ponosom.

 

Marta Lončar – Vinković, predsjednica

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10