ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Izgledati ili biti...Od periferije do središta srca...
(8.nkg)
Srce je središte čovjekova života. Sve počinje u srcu. U srcu niču klice čovjekove svetosti ili propasti. Srce treba urediti. Bitka za čovjeka počinje i završava u srcu, u biti, u jezgri njegova života. Treba budno moliti i tražiti pomoć Božje milosti, koja u najdubljoj dubini čovjeka tiho progovara u savjesti, ali i promišljati i bdjeti nad svojim srcem da bi to srce postalo sposobno donositi dobre plodove. Iz obilja srca usta govore, kaže nam Isus. Plod koji se vidi u životu čovjeka, u njegovim riječima i djelima izrastao je u srcu. Kao što dobro stablo donosi dobar plod, tako i dobar čovjek donosi dobar plod.

Današnji čovjek ispraznio je svoje srce i bitku života premjestio je na periferiju srca. On čini sve kako bi stvorio dobru sliku o sebi. Od toga je napravio cijelu industriju. U tome mu pomažu PR stručnjaci koji ga savjetuju kada će, što će i kako reći i učiniti ne bi li kako ostvario i zadržao sliku o sebi, o kojoj mu, vjeruju, ovisi uspjeh, sreća i život. Sva ova “mudrost”, iako neko vrijeme može imati svoje učinke, na jako je klimavim nogama. Na kraju se čovjek izgubi i ne zna više tko je i što zastupa. Usprkos “uspjehu” često mu je srce puno praznine i gorčine. Život na periferiji srca trajni je izvor frustracije i nezadovoljstva čovjeka. Čovjek može sve i svakoga prevariti ali njegovo srce “zna” ili bolje reći osjeća što je istina. Želi li čovjek današnjice biti sretan mora se vratiti u dubinu, u središte života, u srce.

Kakvo srce čovjek treba? Neupitno, srce ispunjeno ljubavlju, istinskom ljubavlju. Kakva je to ljubav? To je ljubav koja se predaje za drugoga, koja za drugoga daje svoj život. To je ljubav koja prašta, ljubav koja se nada i podnosi, ljubav koja će ostati zauvijek. O njoj je tako lijepo u poslanici Korinčanima 13 pisao sveti Pavao. To je ljubav koja će u drugome vidjeti bližnjega i brata, koja će najprije vidjeti brvno u svome oku, koja će krenuti od promjene vlastita života, a tek onda u vađenje truna iz oka brata i sestre, iz oka bližnjega.To je ljubav, u "ludosti križa" spremna ljubiti i neprijatelja Čovjek koji nema života u svome srcu, u središtu svoga bića, neprestano zabija ”oko” i nos u život drugih. I može to raditi do unedogled, to ga nikada neće usrećiti. Ako čovjek želi biti istinski sretan i stvarno uspješan mora se vratiti u svoje srce i u dubini svoga bića razabrati i čuti glas Boga živoga. U suradnji s Njime oblikovati srce i tada će uistinu, sa svim križevima života, naći radost i smisao. Pred nama je korizma. Izuzetna prilika za povratak iz periferije u središta srca. Nismo sami. Bog proviđa. On nam je blizu.

Mijo Rak

 


  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow