ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Dvije žene, dvije sestre, dvije slike života, dva načina postojanja: djelovanje i kontemplacija - Marta i Marija… Isus, dobar prijatelj, pohodio ih je u njihovoj Betaniji. Marta ne zna kamo bi se okrenula od posla. Treba pripremiti hranu, piće, kuću, učiniti sve da bi se onaj koga toliko vole osjećao najbolje. Motivacija joj  je ljubav i poštovanje prema Isusu. U Marti raste nezadovoljstvo Marijinim ponašanjem, jer je sjela i sluša Isusa, a ne pomaže joj  pripremiti sve potrebno za njega. Marija se potpuno usredotočila na Isusa i na njegovu riječ. Nakon što se Marta požalila Isusu on je poučava: „Marija je uistinu izabrala bolji dio koji joj se neće oduzeti.“ Nije joj rekao  da njezin trud nije dobar, jer gosta i prijatelja treba počastiti i to je dio koji vrijedi i važan je. Ipak, od čašćenja prijatelja, od brige o mnogim vanjskim detaljima pripremljenima za njega,  bitniji je sam prijatelj, gost i usredotočenost na njega. Isus poučava da postoji bitno i bitnije jer neke stvari prolaze, a druge ostaju zauvijek…

Nije li i svatko od nas, u sebi, na neki način, Marta i Marija? Koliko puta Isusa primamo u kuću u ljudima s kojima živimo i s kojima se susrećemo? Nije li Isus prisutan i u našoj djeci, ženi, mužu, najbližima? Sigurno, briga za njih i za sve što je potrebno je itekako  vrijedna. Ipak, moramo biti oprezni da se naš život ne izgubi u zabrinutostima i radu za one koje volimo, a da na kraju nemamo vremena više ih pravo pogledati, saslušati i doživjeti. Ponekad je dovoljno malo za susret. Upravo u susretu, u promatranju, u kontemplaciji Isusa ili čovjeka s kojim se on poistovjetio, postanemo ponovo svjesni zbog čega u stvari živimo i zašto se trudimo i mučimo. Bez susreta oči u oči, bez molitve, bez duhovne hrane dobivene u pogledu punom ljubavi nećemo moći trajno brinuti se za one koje volimo. I rad i briga, da, ali nikada  bez molitve. U molitvi, u susretu s Bogom, u kontemplaciji,  pronalazi se ono bitnije,  što  ne prolazi.

Mijo

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow