ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Susret budućih mladenaca koji se planiraju vjenčati ove godine u našoj župi, susret je bio zakazan 09.01.2021. odgađa se za 06.02.2021. u 18.00. u Crkvi +++

 

Rano ujutro, prije svitanja, 27. kolovoza 2019. hodočasnici župe ”Svetog Jurja na Bregu”, predvođeni župnikom i vodičem, krenuli su na hodočašće u Svetišta Češke i prekrasni Prag. Upravo se vraćamo prema domovini i prebiremo dane iza nas.

Prvo pospano jutro, kada smo stigli u Česky Krumlov... predivni grad na rijeci Vltavi, s drugim po veličini dvorcem u Češkoj, koji je u različitim stilovima: gotici, baroku, renesansi...,niknuo u obliku potkove uz rijeku. S druge strane rijeke, iznad predivnih građevina ugledali smo toranj katedrale Svetog Vita ili Vida. Slijedio je razgled, molitva i pjesma.  Boravak smo završili šetnjom lijepim uličicama i punog srca, iako malo umorni zbog neprospavane noći. Nastavili smo do veličanstvenog svetišta Majke Božje u Svatoj Hori. Nekada su Isusovci stoljećima vodili ovo lijepo svetište, a danas su tu Redemptoristi i njihovo središte u središnjoj Češkoj.  Svetom misom, razgledom prekrsnog baroknog svetišta i čašćenjem kipa Gospe iz Svate Hore, uz pjesmu, oprostili smo se i krenuli prema Pragu.

 

 

Novi dan nastavili smo s razgledom Praga. Najprije smo otišli do Hradčana - veličanstvenoga dvorca, prema nekim informacijama najvećeg dvorca na svijetu. Unutar njega nalzi se velika gotička katedrala svetog Vida, u kojoj su i njegove relikvije. Tu je i kapela sv. Vaclava - Vjenceslava, ljubljenog kralja, vođe i mučenika češkog naroda. Odmah po ulasku u katedralu nalazi se u sredini, sarkofag s tijelom sv. Vojtjeha ili Aldaberta Praškog, biskupa i mučenika, nama malo poznatog, a porijeklom iz Bijele Hrvatske iz roda  Slavnikovića, hrvatskog roda. Čitajući o njemu bili smo ponosni i iznenađeni. Slijedila je najstarija romanička crkva Svetog Jurja te nezaobilazna Zlatna uličica, spomen prošlosti, u kojoj je sve tako lijepo i maleno. Put nas je dalje vodio do Crkve Gospe od Pobjede, gdje je i poznati kipić malenog Praškog Isusa. Otpjevali smo prekrasne božićne pjesme i radovali se  susretu s ocem karmeličaninom koji nas je srdačno dočekao i pozdravio. Slijedio je Karlov most, pa astronomski sat, Trg Staromestske namesti s crkvom Majke Božje pod Tynom. Tu smo slavili i svetu misu kod kipa Gospe od Tyna. Dan smo završili vožnjom brodom po Vltavi uz večeru. Nije nedostajalo pjesme i radosti.

Slijedio je dan u kojem smo posjetili grad gdje se nalazio najstariji cistercitski samostan u Češkoj. To je grad srebra, kraljevski grad – Kutna Hora. Lijepe građevine, crkve, ulice i danas pričaju o slavnoj povijesti grada. Najprije smo slavili svetu misu u bazilici Srca Isussova, a nakon toga smo obišli župnu crkvu Svetog Jakova. Nakon predaha za ručak uputili smo se u prekrasnu gotičku crkvu Svete Barbare koja se, ne bez razloga, nalazi na  UNESCOVOM popisu svjetske baštine. Poslije smo produžili do obližnjeg Sedleca gdje je bio osnovan cistercitski samostan i gdje nalazi još jedan biser gotike i baroka, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Posjet smo završili odlaskom u crkvu Svih Svetih gdje je na poseban način sahranjeno oko 60 000 ljudi čije su kosti kao ures i simbolika posložene, utkane u ovo sveto mjesto. Ove su nas ”suhe kosti” podsjetile na proroka Ezekiela, ali još više na Isusove riječi o uskrsnuću i životu vječnom koji će imati zadnju riječ. U Pragu smo još jednom večerali u centru i kroz lijepu šetnju oprostili se od ovoga lijepoga grada.

Zadnji dan našega hodočašća krenuli smo put Zelene Hore, oko 180 km od Praga, gdje je na brežuljku sagrađeno prvo svetište posvećeno svetom Ivanu Nepomuku. Ovo posebno, originalno svetište posebno je po tome što na originalni način, arhitektonski spaja gotiku i barok, a sve u simbolici petokrake zvijezde pet zvijezda vezanih uz smrt svetog Ivana nepomuka. Upravo zbog te originalnosti svetište se također našlo na UNESCOVOM          popisu. Sveta misa, razgled i molitva bili su sadržaj koji smo ponijeli s ovog mjesta i krenuli put drugog po veličini češkog grada, grada Brna. Obišli smo katedralu svetih Petra i Pavla, povijesnu jezgru i predahnuli u pauzi. Zahvalna srca nastavili smo svoj povratak u dragu domovinu Hrvatsku. Svako nas putovanje obogati, proširi naše vidike, a ipak se tako lijepo vratiti svome domu.

 

Mijo Rak

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow