ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

 

U subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna 2019. godine naša je župa proslavila proštenje Imena Marijina. Prvoga dana proštenja na euharistijskom se slavlju u 11 sati okupio veliki broj vjernika koji su dali slavu Bogu. Misi je prethodila sveta ispovijed školske djece i odraslih župljana, a euharistiju je predvodio gvardijan i kapucin iz Varaždina fra Mijo Šarčević uz suslavlje svećenika našeg dekanata, umirovljenih svećenika preč. Ivana Kozjaka i mons. Leonarda Logožara i našeg župnika Ivice Puškadije.

Zazivom Duha Svetoga svi smo dobili novu snagu za budućnost, a osobito učenici, učitelji i ravnatelj osnovne škole na početku nove školske godine. Djeca su aktivno sudjelovala u molitvi, pjevanju i čitanju Božje riječi. Predvoditelj misnog slavlja u svojoj je homiliji govorio o majkama koje trebamo poštivati, voljeti i biti im zahvalni na svemu što su nam pružile. Osvrnuo se na Blaženu Djevicu Mariju koja je također Božji poziv da bude Isusova majka prihvatila s ljubavlju, a tako su i mnoge majke činile, no danas je život užurban, tehnologija napreduje, djeca bi sve željela imati, a na Boga se zaboravilo. Upravo zato je gvardijan Šarčević rekao da se treba više posvetiti molitvi, a kad bude više molitve, čvrste vjere, zahvalnosti Bogu, roditeljima, učiteljima i više odlazaka na svete mise, tada će i naše društvo biti zdravije i bolje. Na kraju mise svi okupljeni pošli su u procesiji oko glavnog oltara čudotvorne Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama i zahvalu na svim dobročinstvima. Istog dana u 18 sati održana je pjevana večernja misa na kojoj se također častila Majka Božja što je ujedno bila i zahvala Bogu na svemu dobrom što smo primili i što ćemo primiti. Drugi dan proštenja započeo je misom za sve žive župljane koju je u 7 sati predvodio naš župnik, vlč Ivica Puškadija, dok je u 9 sati održana misa na slovenskom jeziku za sve hodočasnike iz Slovenije, a nju je predvodio župnik iz Razkrižja Franc Režonja. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je kapelan Župe bl. Alojzija Stepinca i naš donedavni đakon,mladomisnik Dario Levanić, kojem je ova misa bila sekundicija, uz suslavlje vlč. Mire Denca iz Župe Donji Mosti, župnika Tomislava Leskovara iz Selnice, župnika Tihomira Ciglara iz Nedelišća, mons. Franca Režonje iz Razkrižja, vlč. Borisa Tibauta iz Velike Polane, umirovljenih svećenika mons. Leonarda Logožara, preč.Nikole Samodola, o.Zlatka Josipa Šafarića, vlč. Ivana Vugrinčića i župnika naše župe Ivice Puškadije, a došlo je i mnogo hodočasnika iz Selnice, Donjih Mosti, Slovenije, Mađarske i iz okolnih međimurskih naselja.

Mladomisnik Levanić u svojoj je homiliji govorio o Imenu Marijinu istaknuvši da su imena oduvijek bila i određeni znak, pa tako i Marija koja je rodila našega Gospodina Isusa Krista za spasenje svakoga čovjeka i cijeloga svijeta. Njeno su ime u prošlosti slavili mnogi vjernici, a mi to isto nastavljamo s velikom radošću i zahvalnošću činiti.

Na kraju mise vlč. Ivica Puškadija zahvalio je Trojedinom Bogu i Majci Božjoj Lauretanskoj na lijepom vremenu i što smo se i ove godine okupili da proslavimo proštenje, svima koji su pomogli u organizaciji, svećenicima, hodočasnicima i svojim župljanima, a prigodne je poklone za sjećanje na proslavu proštenja uručio vlč. Tomislavu Leskovaru koji od 2012. godine hodočasti pješice sa svojim župljanima i vlč. Miri Dencu, novom župniku Župe Donji Mosti, čiji su župljani prvi put hodočastili u našu župu kao i mladomisniku Dariju Levaniću kojem je naš župljanin i pjesnik Danijel Kralj pročitao prigodnu čestitku što je postao svećenik i zahvalu na lijepim trenucima koje je ovdje proveo u službi đakona, u ime svih župljana, našeg župnika i svoje osobno poželjevši mu sve najbolje na daljnjem svećeničkom putu. Proslava proštenja završila je ophodom svih vjernika oko oltara Majke Božje Lauretanske, a pjevanjem marijanskih pjesama zahvalili smo našoj Gospi što nas čuva i okuplja u našoj crkvi i sa željom da se i dogodine okupimo ispunjeni jednakom radošću i veseljem.

Danijel Kralj

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow