ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

U subotu i nedjelju, 12. I 13. rujna 2020. godine, naša je župa proslavila tradicionalno proštenje povodom blagdana Imena Marijina.

Ove godine prvi hodočasnici bili su mladi Varaždinske Biskupije,tj. animatori njih 20-ak i redari, zajedno sa predstojnikom ureda Mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom. Ovaj 20. Jubilarni križni put održao se pod geslom:"Ja sam pobijedio svijet", a  započeo u našoj župi i to virtualno, putem Facebook starice ureda Mladih Varaždinske biskupije. Prva postaja održana je u našoj crkvi,te molitva jutarnje, a na samom završetku župnik je mladima poželio dobrodošlicu, ukratko predstavio župu i podjelio blagoslov. Po završetku mladi su u ophodu poklonili Gospi Lauretanskoj, moleći zagovor i zaštitu za sve mlade naše Biskupije, i učinili zajedničku fotografiju!

Više...

Video - proštenje u Svetom Jurju na bregu 70-ih godina. Snimio Dragutin Barlek.

Dim lights

Više...

Euharistijsko slavlje 4. korizmene nedjelje iz župne crkve Sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš uz izravan prijenos putem mrežne stranice eMedjimurje, Varazdinski.hr i facebook stranice Varaždinske biskupije I bit ćete mi svjedoci.

Naime ovo je prva nedjelja od kada su stupile na snagu Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije o ukidanju liturgijskih slavlja s narodom, te su se različite biskupije, župe i zajednice organizirale kako bi makar posredstvom elektroničkih medija vjernici mogli sudjelovati u euharistijskom slavlju iz svojih domova. Nažalost, danas je zbog velikog potresa u Zagrebu i redoviti prijenos mise na 1. programu Hrvatske televizije bio otkazan. Zahvaljujući doista velikom angažmanu raznih biskupija i župnih zajednica mnoga su misna slavlja prenesena internetskom komunikacijom, ali preko lokalnih televizijskih medija.

U uvodu u euharistijsko slavlje biskup Radoš spomenuo je kako danas vjerojatno više nego ikad razumijemo Isusove učenike zatvorene u Dvorani posljednje večere nakon Isusove smrti, u izolaciji, u strahu za vlastiti život. No, Učitelj pronalazi put do njih, želi ih ohrabriti i podsjetiti da je On gospodar života i smrti, da se ništa ne događa bez njegove prisutnosti i da uvijek stoji uz svoju djecu. – Braćo i sestre neka i ovoga jutra On pronađe put do naših kuća, do nas koji smo zatvoreni u svojim domovima i neka nas ohrabri i neka nam posvjedoči da je živ, prisutan među nama, da nas čuva i prati. Neka svaka naša kuća postane dvorana posljednje večere u kojoj odjekuje Kristov pozdrav: Mir vama! – rekao je mons. Radoš.

Više...

Draga braćo svećenici,

potaknut pastirskom brigom za povjereno mi stado, osjećam dužnost obratiti se vama i povjerenim vam zajednicama, kako bismo i mi sa svoje strane kao vjernici preuzeli odgovornost jedni za druge u ovim trenucima globalne pandemije koronavirusa.

Nastavno na zaprimljenu Preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja koju je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, do daljnjega za područje naše Varaždinske biskupije određujem sljedeće:

ZA VJERNIKE:

1. Neka vjernici pravodobno, redovito i ustrajno slijede preporuke civilnih vlasti u vezi postupanja za smanjenje rizika zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), osobito s obzirom na opće mjere zaštite od respiratornih bolesti (higijena ruku i nosa).

2. Neka sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje imaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, kratak dah).

3. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje su bile na zaraženim područjima ili u bilo kakvom mogućem kontaktu s osobama na koje se sumnja ili kod kojih je potvrđena prisutnost bolesti.

4. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe starije životne dobi i osobe s bilo kojom vrstom kroničnih bolesti.

5. Gore navedene kategorije osoba u takvim situacijama ne veže obveza nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima sudjelovati u misi, koju neka – sukladno pravnoj odredbi – zamijene vremenom provedenim u molitvi, osobito sudjelujući u misnim slavljima ili pobožnostima putem televizijskog i radijskog prijenosa (usp. kann. 1246-1248, ZKP).

Više...

07.02.- 09.03. Trodnevnica u čast Bl. Alojziju Stepincu

Mise u 18.00. petak i subotu, a zadnji dan po nedjeljnom rasporedu.

Svakog dana prilika za svetu ispovjed pola sata prije mise, tematska propovjed sa naglaskom na život i djelo Bl. Alojzija Stepinca, a na kraju mise molit ćemo litanje za skoro proglašenje svetim našeg Bl. Alojzija Stepinca!

Važno se i prisjetiti  da naša župna crkva čuva relikviju Bl. Alojzija Stepinca koju je kod posvete naše crkve u oltar pohranio mons. Josip Mrzljak 16.05.2016.

Link na posvetu crkve

 

Više...

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow