ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

U četvrtak, 30. svibnja 2024. godine, u župnoj je crkvi svetoga Jurja mučenika u Svetom Jurju na Bregu svečano proslavljen blagdan Tijelova. Dan je to kada Crkva štuje Isusa Krista čije tijelo primamo u svetoj pričesti na euharistijskom slavlju. Mnogobrojni vjernici proslavili su svetu misu koju je predvodio domaći župnik vlč. Danijel Bistrović. Slaveći Tijelovo, katolički vjernici prisjećaju se Isusove posljednje večere na Veliki četvrtak, kada je ustanovljena euharistija, i od tada Kristova je prisutnost i blizina duhovno vidljiva svaki put kada slavimo svetu misu.

Više...

Na dan Pedesetnice, u nedjelju, 19. svibnja 2024. godine, u župnoj je crkvi u Svetom Jurju na Bregu 49 firmanika primilo sakrament Svete Potvrde. Misno je slavlje predvodio preč. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, uz suslavlje domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića te vlč. Nikole Samodola, vlč. Josipa Horvata i prof. Nenada Malovića. Okupio se lijepi broj vjernika koji su proslavili blagdan Duhova i prvi dan proštenja u župi. Predvoditelj euharistijskog slavlja podijelio je sakrament potvrde krizmanicima potaknuvši sve njih zajedno s roditeljima i kumovima i cijelom zajednicom vjernika na molitvu kako bi silazak Duha Svetoga bio na radost svih primatelja tog sakramenta, baš kao što se dogodilo i prvoj Crkvi i apostolima.

Više...

U nedjelju, 12. svibnja 2024. godine, u župnoj crkvi u Svetom Jurju na Bregu proslavljena je prva sveta pričest. Prvopričesnici, njih 52, vrijedno su se pripremali cijelu školsku i vjeronaučnu godinu na župnom vjeronauku i u školi za primanje sakramenta euharistije, a na Majčin dan, u zajedništvu sa svojim roditeljima, krsnim kumovima, bakama i djedovima, učiteljima i vjeroučiteljima i cijelom župnom zajednicom, u radosti su proslavili dolazak Isusa Krista kojeg su primili kao svoga prijatelja.

Više...

U utorak, 23. travnja 2024. godine, u župnoj je crkvi u Svetom Jurju na Bregu proslavljeno proštenje povodom blagdana Svetog Jurja. Na svečanoj misi u 11 sati okupio se lijepi broj vjernika, štovatelja svetoga Jurja, koji su svojim sudjelovanjem dali slavu Bogu moleći za jakost i snagu u životnim izazovima. Euharistiju je predvodio župnik iz Međurića (Požeška biskupija), vlč. Pavle Filipović, uz suslavlje dekana preč. Ivana Hercega i nekolicine svećenika našeg dekanata, umirovljenog svećenika vlč. Josipa Horvata te nekadašnjeg župnika naše župe vlč. Ivice Puškadije iz Gornjeg Kneginca i domaćeg župnika, vlč. Danijela Bistrovića, koji je u 18 sati predvodio župnu svetu misu.

Više...

U noći uskrsnoga bdijenja i blagoslova ognja, na Veliku subotu, našim se crkvama ori Vazmeni hvalospjev u čast Uskrslomu, Kristu. Među ostalim, nalazi se i sljedeća misao:

„Uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice, i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje.“

Krist koji je ustao od mrtvih temelj je naše vjere. Koliko puta smo u euharistiji molili i riječima izrekli: „Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo.“ Kristovo uskrsnuće donosi nam novu radost i svježinu za preobrazbom života. Zaodjenimo se Kristom kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni (usp. Kol 3, 12), a to znači vjerom, nadom i ljubavlju. To vodi ne samo preobrazbi nas samih, već preobrazbi svijeta, kojom se našem mjestu, župi, biskupiji i čitavom svijetu,  daje novo lice koje potpomaže razvoj čovjeka i društva prema logici solidarnosti, dobra, u dubokom poštivanju dostojanstva vlastita svakom čovjeku.

Kada Uskrsnuli pozdravlja svoje apostole, govori im: ‘mir vama’. Molimo za mir u našim srcima, našim obiteljima, našem društvu i u cijelom svijetu. On, Krist, je mir naš. Nastojmo koliko god možemo Kristov mir prenijeti jedni na druge. Nemojmo dopustiti da nas drugi povuku u svoj nemir, nego ih povucimo u svoj mir. Ne dopustimo da nas povuku u svoj mrak, povucimo ih mi u Kristovu svjetlost, u zoru uskrsnuća.

Bog se udostojao razveseliti svijet uskrsnućem svoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista. Budimo i mi preobraženi dionici te uskrsne radosti i živimo kršćanski živeći uskrsnuće.

Sretan vam i blagoslovljen Uskrs!

župnik

Uoči treće korizmene nedjelje, u maglovito subotnje jutro,  2. ožujka 2024. godine, krenuli smo na tradicionalni križni put selima naše župe. Pobožnost križnoga puta započela je jutarnjom Svetom Misom u 7.30 sati, u župnoj crkvi. Nakon Svete Mise i prve postaje krenuli smo kroz  Lopatinec, put Brezja, Malog Mihaljevca i Zasadbrega, a posljednju postaju izmolili smo vrativši se u župnu crkvu.

Više...

U utorak, 13. veljače 2024. godine, u župnoj je crkvi u Svetom Jurju na Bregu proslavljeno prvo ovogodišnje proštenje povodom blagdana Svetog Valentina. Misno je slavlje predvodio nekadašnji bogoslov i đakon naše župe, vlč. Miro Denac, župnik župa Donji Mosti i Miholjanec, a sudjelovali su i vlč. Josip Horvat,  preč. Ivan Herceg, dekan iz Nedelišća, vlč. Nikola Markušić iz Orehovice i vlč. Mislav Mikac iz Gornjeg Mihaljevca uz domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića. Okupio se lijepi broj vjernika koji su dali slavu Bogu i svetom Valentinu.

U svojoj je homiliji vlč. Denac govorio o svetom Valentinu koji je cijeli život posvetio ljubavi prema Bogu i bližnjemu svjedočeći za Isusa Krista. Zato je i danas slavljen svetac u Katoličkoj Crkvi i štuje se kao zaštitnik od padavice i mnogih bolesti. Njegov nam primjer života pokazuje da se vrijedi žrtvovati za Krista, čak i onda kad je najteže, kao što je bilo u godinama progona kršćana.

Više...

Uvečer sedamnaestog siječnja dvorana našeg Pastoralnog centra bila je dupkom puna i tražilo se mjesto više. Te smo večeri imali zadovoljstvo ugostiti Ivicu i Biljanu. Dvoje vedrih Slavonaca iz Osijeka. To dvoje hodočasnika - kako sami sebe nazivaju, ispričali su nam dogodovštine s puta i predstavili svoju knjigu "Camino od Osijeka do Santiago de Compostele".

Nebrojeni susreti, nevjerojatne životne priče, žuljevi i više od 3300 kilometara ljubavi i zahvalnosti dogodilo se u 111 dana.

Knjiga koju su nam predstavili posebna je iz više razloga. Sadrži više od 400 stranica, mnoštvo prekrasnih fotografija. Autori su je izdali u vlastitoj nakladi, a i čitavi projekt, od pripreme do tiska, potpisuju upravo oni sami.

Više...

 

Više...

„Vi, veliki, uzmite dječje oči da gledate život drukčije. Uzmite dječji san za izgubljenim rajem.

Uzmite dječji smiješak i njegovu radost zbog malih stvari. Uzmite dječje srce da vjerujete u ljudsku ljubav.“

Phil Bosmans

Dječji vrtići „Jurovska pčelica“ iz Lopatinca i „Žibeki“ iz Brezja i ove su godine sudjelovali u već tradicionalnoj predbožićnoj akciji skupljanja poklona za djecu u Domu za nezbrinutu djecu „Kuća sv. Terezije“, na Vrhovcu u Zagrebu. Na taj su način malim napuštenim anđelima i ove godine vraćeni osmijesi na lica – to nazivamo djelima ljubavi.

 

Više...

 

Uoči najradosnijeg blagdana – Božića, u subotu 23. prosinca 2023. godine, Pjevački zbor Sveti Juraj na Bregu održao je tradicionalni Božićni koncert u župnoj crkvi Svetog Jurja mučenika u Lopatincu.

Koncert pod nazivom „Tiha noć“ otvorila je istoimenom pjesmom Ženska vokalna skupina Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu pod vodstvom gospođe Monike Petričević. Uz njih, ovu glazbenu večer božićnim pjesmama obogatile su ostale sekcije Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu: mješoviti zbor, muška vokalna skupina i dječji zbor pod vodstvom gospodina Milovana Horvata.

Uz domaćine ovog koncerta nastupila je KUU Zasadbreg sa svojom Ženskom vokalnom skupinom koju vodi gospođa Ivana Tkalec i tamburaškim sastavom pod ravnanjem gospodina Miroslava Novaka. Uz njih nastupili su dugogodišnji gosti i suradnici: gospođa Jelena Horvat na klavijaturama te gospodin Nenad Šajnović na harmonici.

Više...

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42