ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ 25.01. Vjerunauk firmanika u 8.00.,u župnoj dvorani, prvopričesnici vjerunauk u crkvi 8.45.prva grupa, u 9.30. druga grupa +++

Još dok sam bio dječak riječi koje slijede  duboko su me dirale i već tada zauzele posebno mjesto u mom srcu: „Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska –narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.“ Davno prije Isusovog rođenja ove je riječi napisao prorok Izaija, a kasnije te riječi citira evanđelist Matej, primjenjujući ih na Isusa. Bez imalo sumnje, kad samo malo zavirimo u povijest čovječanstva, lako je ugledati „narod koji je sjedio u tmini“. Ta tmina prisutna je i danas, u svakoj zloći, mržnji, kleveti, ogovaranju, ponižavanju i iskorištavanju; u svakoj nepravdi i ubijanju, u svakoj praznini koju ljudi nose u srcu i u svakoj patnji. Tu tminu, obasjalo je Božje svjetlo – Božja Riječ, Sin Božji, Isus Krist. Njegovom dolaskom započela je promjena na koju i on  poziva: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!“ Isus je činio dvoje: propovijedao o Kraljevstvu Božjem i ozdravljao bolesne i grešnike. Tu je pokazao silnu mudrost i  snagu, jaču od svih ljudskih tmina. Važno je samo povjerovati u njega i iskrena srca  mu zavapiti. Bit evanđelja sadržana je u Božjoj, neizmjernoj, milosrdnoj ljubavi prema čovjeku. Ta otkupiteljska ljubav izvršena  do kraja, na križu, zapečatila je i unosi svjetlo u sve dane, do kraja povijesti. Isus je svjetlo naroda, ali on je i svjetlo u srcu svakoga čovjeka. To svjetlo je poput plamička zapalio u srcima apostola u Kafarnaumu, koje treba za ovaj veliki zadatak širenja tog svjetla kad je pozvao Andriju i Petra, Jakova i Ivana. I mi danas, poput apostola, na obalama Galilejskoga mora, možemo čuti Isusov poziv i možemo postajati glasnicima svjetla koje tminu obasjava i mijenja ljudska srca i povijest. Dopustimo mu da nas dodirne njegova blaga i duboka svjetlost i hodajmo s vjerom, radosno naprijed. Tko gleda u Njega imat će budućnost i život u punini, bez obzira što će to biti kroz križeve koje treba ponijeti svatko koji ga hoće slijediti.

"Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta!" Ovim je riječima Ivan Krstitelj, nadahnut Duhom Svetim opisao Isusa koji mu je došao ususret. Isus, Sin Božji, vječna Božja Riječ, po kojemu je sve stvoreno ušao je u našu povijest spreman biti "žrtveno janje", jaganjac, za nas. Potpuno nevin, uzima na sebe grijeh svijeta i sve druge grijehe i odnosi ih na križ. Tamo u najvećem plamenu ljubavi povijesti, zajedno s njegovom žrtvom i ovi su grijesi "izgorjeli" Izgorjela je zadužnica naše krivice i naših grijeha. Upravo je to učinio Isus za nas. Oslobodio nas je i doziva da mu se svim srcem vraitimo. Svaki put kad se slavi Sveta misa i kad se moli:"Evo jaganjca Božjega, sjetimo se da je On sebe dao za nas, za naše roditelje i za našu dječicu. Darujmo i mi svoje srce Njemu. Darujmo mu sve što jesmo i sve što imamo. To će biti najveća sreća za nas i utješiti ćemo našeg Spasitelja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krštenje Gospodinovo
Iako mu krštenje nije bilo potrebno, kao nama, Isus dopušta da ga Ivan krsti u rijeci Jordanu. I nebo se otvara te se začuo Očev glas: " Ovo je Sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina!" Nakon toga Duh Sveti vodi ga u pustinju i počinje njegovo javno djelovanje. I mi, kao preko vrata, ulazimo u vjeru Crkve po krštenju. Postajemo članovi Crkve i Bog utiskuje u  nas neizbrisivi pečat svoje ljubavi. I mi u Sinu čujemo divne riječi: "Ti si sin moj ljubljeni, ti si kći moja ljubljena!" Svaki mu je čovjek neizmjerno dragocjen, njegovo dijete. Od tog dostojanstva i te ljubavi može se živjeti cijeli život i svu vječnost. Budimo svjesni te blizine, tog bogatstva i te neizmjerne ljubavi Očeve. On je blizu svakom svom djetetu, posebno kad najjače trpi.

 

 

Gašpare, Melkiore i Baltazare, vi ste trojica mudraca s istoka, koje nazivamo još Sveta tri kralja, predstavnici svih naroda i rasa. Prva slova vaših imena G+M+B pisana su godinama na dovratnicima naših vrata u vrijeme blagoslova kuća naših pradjedova i prabaka da bi nas podsjećali da je svaki čovjek Bogotražitelj. Vi ste slijedili zvijezdu koja se pojavila na nebu, proučavali nebo, a kada ste došli do Betlehema srcem ste, vjerom prepoznali Kralja kraljeva u siromašnom Djetetu Isusu, pali pred njega i poklonili mu se. Vi ste darovali „zlato velikom kralju, tamjan pravome Bogu i smirnu njegovu ukopu“, kako govori stara antifona. Darovali ste mu ono najdragocjenije, a ujedno ste time najavili njegov život i zadaću. Isus je Kralj, Sin Božji, a čeka ga trpljenje i smrt na križu. Vi ste uzor svima koji iskrena srca hode kroz život i traže istinu, traže Boga, a kad ga nađu padaju na koljena i poklone se. Pomozite nam svojim zagovorom da i mi tražimo, pronađemo i padnemo na koljena pred jedinim Spasiteljem čovjeka. On je nada svakoga čovjeka…(Grob sveta Tri kralja nalazi se u katedrali u Kolnu, u Njemačkoj)

 

 

Početak i kraj,
pitanja, život i razlozi
pripadaju Njemu - Riječi.
Tražiti, nalaziti, dati odgovor,
pripada čovjeku.

Svemu što postoji u Njemu je početak
i svjetlo i život,
i bez Njega nema i nije moguće
naći Riječ - Svjetlo - Smisao, Život.

Došao je svojima kao Dijete
i mnogi ga nisu prepoznali.
Ipak, "svjetlo u tami svijetli",
tama ga neće obuzeti.

Poput Ivana, svjedoka za Svjetlo istinsko,
koje prosvjetljuje svakoga čovjeka,
i mi svjedočimo Logos - Smisao - Riječ.
Ne možemo šutjeti o onome što smo vidjeli i čuli.

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow