ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Vjerunauk firmanici u subotu 14.12. u 7.30., a prvopričesnicu u 8.30. u crkvi +++

On dolazi, obratimo se...

Glas iz pustinje doziva: "Obratite se, približilo se kraljevstvo nebesko."
Taj glas, skroman, naizgled  nevažan, s velikom snagom poziva na istinsko obraćenje. Glas iz pustinje dobro uočava glumce koji se mijenjaju samo prema potrebi i upozorava ih da se trebaju istinski promijeniti. Vrijeme kraljevatva nebeskog u kojem će "tele i lav zajedno pasti" čini se poput sna. Ipak taj san će se ostvariti... Učinimo sve što možemo. Promijenimo se, ljubimo, činimo dobro, Gospodin dolazi. On može sve preobraziti. U nadi njegove preobrazbe živimo svoje dane. On dolazi...
Pozdrav iz Rima!

Mnogi mediji kao da se natječu koji će nam u ime "istine" prenijeti sivije, žutije, crnije vijesti... I tako to traje već duže vrijeme. Istina, ima za to podloge, ali ipak nije sve sivo, žuto i crno. Ima još uvijek, usprkos svega kaosa, užurbanosti i stresa, usprkos nemira, sukoba i ratova, toliko ljepote, istine i dobrote da je sav mrak  i oni koji ga neumorno šire nikda neće moći ugasiti. Jer "svjetlo u tami  svjetli i tama ga ne obuze." Svjetlo je to drugačije od milijuna prerano upaljenih lampica za Božić, koje rasvjetljuje dušu i daje smisao životu. Svjetlo je to poput plamena svijeće koje dopire do nas i vide ga oči vjere, svjetlo iz Betlelhema. Zato unatoč svem blještavilu konzumerizma i crnih petaka, zatvorimo oči i sanjajmo tišinu i mir Betlehema, jer Emanuel dolazi... On nas poziva na budnost i otvorene oči srca. On dolazi. Došašće je tu. Pripremimo se hrabro za nove dane koji dolaze. Molimo više, postimo više, blagoslivljajmo više, praštajmo više... Pripravimo put Gospodinu! On dolazi.

Isus Krist  Kralj svega stvorenja

Svetkovina Krista Kralja svega stvorenja uvedena je 1925. godine, kao odgovor na sve jače nijekanje Isusa Krista. Uveo ju je papa Pio XI. na 1600. obljetnicu Nicejskog sabora koji je utvrdio vjeru Crkve u Kristovo božanstvo i čovještvo.Institucija "kralja" danas ima više simboličku  nego političku važnost, u zemljama gdje i danas postoji kralj. O kraljevima danas mnogi imaju sliku iz priča, bajki, koje pričamo djeci. Isus Krist nije kralj poput kraljeva koji su nekada u povijesti imali apsolutnu vlas nad svojim podanicima, niti poput kraljeva današnjice čija je vladavina simbolička. Njegovo je kraljevstvo jedinstveno i drugačije. On sam to nam je očito pokazao kada je svoj program zacrtao kao služenje. Nije došao biti služen, nego služiti. Služiti drugome, "oprati mu noge", tražiti i spasiti izgubljene, izliječiti srca slomljena, promijeniti iznutra, zbog neizmjerne ljubavi njegova srca, to je bit Isusovog kraljevanja. On je nesumnjivo Kralj istine, Kralj ljubavi, Kralj praštanja, Kralj koji je došao dati život za svoje prijatelje. Isusovo je prijestolje križ  na kojem nas je svojom mukom i smrću spasio. Isusova žrtva i njegovo kraljevanje mnogima se učinilo kao potpuni poraz, a ipak tim potpunim porazom proklijala je klica Uskrsa - najveće pobjede u povijesti. Jer smrt više ne kraljuje... I nas poziva biti kraljevima! Kraljevati ne znači vladati drugima, već služiti drugima, iz ljubavi. Tko služi, tko misli na drugoga, tko ljubi drugoga,tko prašta iz ljubavi - to je kralj, istinski kralj. Jednom će postati jasno da je svako uzdizanje sebe i vlast nad drugim potpuni promašaj, a da je žrtva iz ljubavi za drugoga jedini mogući naćin istinitog kraljevanja koje donosi život.

Postoje dva puta, potpuno različita: put života i put smrti. Beskorisno je to zanemarivati i nemoguće je to promijeniti. Svaka će zloća, svaka oholost, biti ponižena i imat će neslavni kraj. Samo onaj koji se uzda u Gospodina i koji traži njegovo milosrđe imat će budućnost:

“Evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih – govori Gospodin nad vojskama – neće im ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se imena moga bojite sunce će pravde ogranuti sa zdravljem u zrakama”(Mal 3, 19 -20a).

Do tada, kao što smo svjedoci i u povijesti, zbog grijeha, imamo nemir, borbu i suprotstavljenosti. Ta drama života, ta borba, odvija se kroz cijelu povijest, u društvima i u srcu svakoga čovjeka.

Spašeni smo i otkupljeni žrtvom, krvlju Isusa Krista. Tko god se Njemu s pouzdanjem utekne ne treba se bojati, spasiti će se. Jer Isus nije umro za pravedne nego za grešne, a to smo svi mi. Neka ujedno bude svjestan, ako doista postane Isusov, morat će zbog toga trpjeti. To nije moguće zaobići. Ipak, razlika je neizmjerna: tko je s Isusom ima nadu, a ”nada ne postiđuje”. Tko želi biti Isusov kad tad biti će progonjen: ”Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.”

 

Svjedoci smo progona Crkve u svijetu i u našoj domovini,  kada se grijesi i slabosti  njenih pojedinih članova preuveličavaju i generaliziraju, a zanemaruje se sve dobro što je ona učinila i  čini.  Sve se više zbog vjere progoni i omalovažava one koji se usude vjerovati i promišljati te svjedočiti istinu evanđelja, posebno kada se to ne slaže s novim, sve više preko medija nametanim idelogijama praznine i sivila. Sve nam se više kao dobro i zabava nameće zlo i praznina, i nazadno, poput raznih pogaskih običaja, kao napredno. Ipak, budimo mirni, nismo sami, i u trpljenju imamo smisao, puninu.

 

 

32.nkg

Divan primjer braće Makabejaca pokazuje da je postojalo i postoji bolje, više, ono što nadilazi vrijeme, zemnost... Postoji blažena vječnost u Bogu, život s Njime, zauvijek. Tom vjerom nošeni, braća Makabejci su pokazali da postoje svetinje vrednije od života. Zato i danas bude divljenje u nama.

Uskrsnuće na život vječni, po Kristu, u zajedništvu s Bogom ljubavi, cilj je našega putovanja. Bez tog cilja svi bi drugi ciljevi bili prekratki, bili bi neostvarine. Samo je uskrsnuće kadro preobraziti i ispuniti dubine života, ponor čovjekove čežnje za ljubavlju, blizinom, zajedništvom s Bogom i najbližima. Neka se to dogodi u nama, po Isusu.

 

 

 

 

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow