ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Poštovani župljani! Zbog mjere predostrožnosti sve mise od danas 19.03.2020. nadalje odgađaju se do daljnjeg +++

"Ja ću otvoriti vaše grobove, izvesti vas iz vaših grobova, narode moj, i odvesti vas u zemlju Izraelovu! I znat ćete da sam ja Gospodin kad otvorim grobove vaše i kad vas izvedem iz vaših grobova, narode moj! I duh svoj udahnut ću u vas da oživite i dovest ću vas u vašu zemlju i znat ćete da ja, Gospodin, govorim i činim."  Prorok Ezekiel ove riječi nade piše u babilonskom izgnanstvu, kada Izraelci jako trpe zbog čežnje  za svojom domovinom. Ropstvo im je poput smrti, poput groba. Bog to može i hoće promijeniti. Iako je odlazak u ropstvo bio smatram kaznom za grijehe, Bog, milosrdan, pun sućuti, milostiv, šalje svoje proroke  da probude nadu u srcu svoga naroda.

Isus, Gospodin, budući pobjednik nad smrću, Lazarovu smrt naziva snom... Za Boga, smrt je uistinu san. To je jasno nakon uskrsnuća. Ipak, za nas ljude smrt je najveća ugroza, izvor tjeskobe i straha. Dolazeći Marti i Mariji, kada je umro njihov brat, a njegov prijatelj, Lazar, Isus je pokazao svoju blizinu sa svakim čovjekom. Isus je najbolji prijatelj kojega bilo tko može poželjeti. Došao je dati život za svakoga čovjeka, ali to spasenje u vjeri i kajanju treba prihvatiti i njega u svoj život zazvati. Iako zna da smrt nije kraj, gledajući tugu svojih prijatelja Isus je potresen.  "I zaplaka Isus." Naš Bog je suosjećajni Bog koji nije ravnodušan na našu situaciju, na našu patnju. Uz nas je, s nama trpi. Njegove snažne riječi toliko su nam dragocjene danas dok smo u tjeskobi zbog straha od smrti, dok smo ugroženi potresima: "Ja sam uskrsnuće i život:tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada."

To povjerovati, s Bogom se pomiriti - to je put nade koji nam danas treba. To je najvažnije. Tko god teško trpi, tko god se boji i u tjeskobi je, neka od srca vapi Gospodinu Isusu i prikaže mu svoje trpljenje i on će ga zagrliti i darovati mu svoj mir jači od svakog nemira.

Otvori mi oči, Gospodine!

Prvo čitanje uči nas da je Božji pogled drugačiji od ljudskog: "Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Gospodin gleda što je u srcu."  Ni vid ni sljepoća nisu isti u našim i Božjim očima. "Tko je kriv...?, pitaju učenici, a Bog želi onima koji vide otvoriti oči srca, oči vjere, po ovome slijepcu od rođenja. Od kala Isus mu namaza oči i posla ga neka ide s povjerenjem i opere se. I slijepac je progledao očima tijela i vjere. Milost koju je doživio preobrazila mu je srce i on je povjerovao Isusu. Naprotiv, farizeji, zdravih očiju i intelektualno, vjerski nadmoćni, postaju slijepi jer ne žele povjerovati. Strašno je biti slijep kod zdravih očiju! Ako ne vidiš dobro, ako ne razumiješ dobro, zavapi danas srcem i zamoli Gospodina da ti otvori oči. Otvorenim očima, Božjim pogledom čovjek vidi drugačije, na novi način. Upravo nam to treba, čisto srce koje će dobro vidjeti. Gospodine molim te, otvori mi oči. Daruj mi svoj pogled kojim ću dobro vidjeti zašto sam tu te kamo i kako trebam dalje.

Onaj tko ju je iskusio zna kako je žeđ teška, a kakvu utjehu donosi, i koliko je dragocjena, čista, pitka voda. Narod žedan slobode, osjeća žeđ u pustinji. Čim malo potraje, buni se, jer nema duboke i snažne vjere. Izabrani narod često se buni protiv Mojsija i Arona, ali preko njih buni se i protiv Boga koji je zadnji i prvi, odgovoran za njihov izlazak iz ropstva. Težina žeđi prelijeva se gorčinom iz žednoga tijela u žednu dušu. I to tamo od početaka. O, kad bismo imali strpljenja duboke vjere.

Isus i žena Samarijanka. Jakovljev zdenac. Planirani susret. Gospodin je poznavao žeđ ove žene, duboku žeđ za istinskom ljubavi. Kako bi mogao utažiti njezinu žeđ i olakšati joj on s njome zapodijeva razgovor i moli je da ugasi njegovu žeđ. Kroz razgovor joj otkriva istinu o njezinom životu i ona u njemu prepoznaje najprije proroka, a onda Mesiju. On joj srce, u susretu s njom, ispunja Živom vodom, svojim Svetim Duhom. Tu u njezinim dubinama, u hramu njezine duše, Isus otvara izvor života koji struji iz Očeva i Sinova Duha. Ispunjena njegovom blizinom, ljubavlju i istinom koja joj otvara srce i oči žena odlazi i druge dovodi njemu, izvoru života. Možda i nas, u nekoj našoj žeđi iznenadi njegova blizina. On je blizu i može ugasiti našu žeđ. Dođi, Gospodine Isuse!

Preobraženje

Prisjećam se vožnje velikim taksijima na goru Tabor, nedaleko od Nazareta. Uz Isusa su Petar, Jakov i Ivan. Događa se nešto veliko, čovjeku teško shvatljivo. Nebo i zemlja se su združeni, Isus, Mojsije i Ilija u neopisivom svjetlu razgovaraju. Isusove su haljine i lice prepune svjetlosti. Svjetlo Božje obasjalo je i učenike i oni su potreseni i preplašeni, ne mogu shvatiti ovaj sjaj  koji ih nadilazi. Ovo svjetlo, koje ih je preplavilo i ispunilo neće ugasnuti ni u tami Velikog petka. Od njega će ostati  iskra nade koja će ih voditi svjetlu Uskrsa. Vrijeme je preobraženja. Vrijeme je za obraćenje i promjenu. Dopustimo Duhu Božjemu neka nas oblikuje. Već najmanje svjetlo dobrote, ljubavi koju možemo učiniti preobražava nam život.

1. Korizmena nedjelja

Kao što je izraelski narod bio četrdeset godina u pustinji, tako  Isus četrdeset dana prije svoga javnog djelovanja boravi u pustinji. Četrdeset dana bez hrane, bez ljudi, bez ičega. Upravo kad je najgladniji dolazi kušnja i to upravo tamo gdje bi sada trebao biti najslabiji. Đavao ga izaziva neka napravi kruh od kamena, jer Isus to mora moći. Nudi mu neka pokaže svoju moć i baci se s hrama dolje jer Bog mu je uvijek tu, neka pokaže svoju moć kao Sin Božji. Nudi mu i svu slavu svijeta, ako mu se pokloni. Odgovarajući đavlu i spremno odbijajući njegove ponude Isus je nama pokazao kako trebamo misliti i djelovati. Kruh je važan, ali nije sve, nije dosta. Bez Božje riječi i s obiljem kruha čovjek će biti gladan i ništa ga neće moći nasititi. Čovjek nema pravo Boga iskušavati, nema pravo poigravati se Božjom ljubavlju iako ga Bog neizmjerno voli. To je protivno ljubavi i Božjem putu. Čovjek svoju moć najbolje može osjetiti i živjeti ako ljubi i služi, baš kao Isus. Potrebno je odbiti s vjerom i Božjom snagom, svaku slavu koju đavao može dati i nikada mu se ne treba klanjati. Samo se Bogu treba klanjati, svim srcem i dušom, jer klanjanje njemu donosi istinski život i slavu koja raste iz poniznosti. Samo je Isus u potpunosti odbio ove kušnje, a svi smo mi barem ponekad popustili, posrnuli, pogriješili. No, upravo je zato Isus došao, prihvatimo novu priliku ove korizme i  tamo gdje smo prije pogriješili sada ostanimo čvrsti u Gospodinu. Vježbajmo ovih dana u molitvi i odricanju. Molimo Gospodina neka promijeni i obrati naše srce.

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow