ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++ Župna kateheza 25.05.2019. u 8.sati 6.i 7.r.,u 9 sati 4.i 5.r., 10.sati 3 i 2.r.,kateheza se održava u crkvi+++

Biti prorok…

Poštovani čitatelju, zastani na tren… Ostani u tišini  pred otajstvom Božjim. Neka Gospodin dodirne tvoje srce, tvoju dušu, tvoj život… On je Živi…Pročitaj riječi ljubavi koje tebi, danas, govori:

„Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih, za proroka narodima postavih te. (…) Danas te, evo, postavljam kao grad utvrđeni, kao stup željezni, ko zidinu brončanu protiv sve zemlje: I borit će se s tobom, al te neće nadvladati jer ja sam s tobom da te izbavim…“

Gospodin iz ljubavi oblikuje i šalje svoga proroka! Šalje ga narodu koji je odlutao od Božjega puta. Poziva narod na obraćenje, jer mu je stalo do naroda, jer ga ljubi… Kako je velika zadaća proroka Jeremije! Ipak, ona će mu u životu donijeti puno patnje, puno borbe jer će biti razapet između Gospodina koji od njega traži vjerni navještaj istine koja se ne sviđa narodu u kojem se rodio, a koji voli i s kojim mora živjeti. Istina Božja u njemu je bila vatra koju je morao govoriti ili bi mu srce izgorjelo.

Više...

Želiš biti sretan, sretna? Prikazuj svoj život Bogu, živi za druge!

 

Prikazanje Gospodinovo – Svijećnica

 

U našem vremenu često se koristi glagol "imati". Tu su stvari koje čovjek "ima", sposobnosti kojima se koristi, sve do "imanja" međuljudskih odnosa, prijateljstava, braka... Vrlo lako "imati", zbog naših ljudskih slabosti i potreba, postane važnije od "biti". Danas su jako naglašena ljudska prava i sloboda. Čini se da čovjek može potpuno autonomno raspolagati svojim životom. Sigurno, čovjek mnogo toga ima, ali je još sigurnije da je to što ima dar. Sve što imamo i jesmo u velikoj mjeri dugujemo drugima. Tek u istinskom odnosu s drugim ljudima i Bogom ostvaruje se "san" našega života. Da bi čovjek bio sretan on treba svoj život prikazati, darovati, najprije Bogu, a onda bližnjima.

Više...

Godinama je Isus živio u Nazaretu, među svojim mještanima, skrivenim životom, običnim životom. Otajstvo, tajnu njegova života promišljala je Marija, koja je u srcu prebirala sve što se od rođenja o njemu govorilo. Njegovi mještani očito nisu u njemu vidjeli Pomazanika – Mesiju, koji će, danas to jasno vidimo, promijeniti povijest, postati kamen ugaoni ljudske nade i spasenja. Zato su se toliko čudili odakle mu to što čini i govori.

 

Dok onima koji su ga okruživali, još ništa nije bilo jasno, Bog je, prije nešto više od 2000 godina započeo ispunjavati svoj plan otkupljenja čovjeka i čovječanstva, po svom ljubljenom Sinu Isusu Kristu. Nakon krštenja na Jordanu i kušnje u pustinji Isus, pun Duha Svetoga i snage započinje svoje javno djelovanje i poziva na obraćenje jer se Kraljevstvo Božje, s Njime, približilo. Uskoro je zbog znamenja, ozdravljenja, istjerivanja zloduha i riječi od kojih je “gorjelo srce” postao slavljen od sviju.

Više...

Isus pretvara život praznine u vino punine

(uz 2. nedjelju kroz godinu)

Izaija nam svjedoči o Božjoj brizi i radosti zbog njegova naroda. Narod, toliko puta porobljen i ponižen, Božjoj će snagom, opet biti “Moja milina”. Ljubav je Božja, poput ljubavi mladića za djevojku, čiju je ljepotu prepoznao i koja ga ispunja velikom radošću. ”Kao  što se ženik raduje nevjesti, tvoj će se Bog tebi radovati.” Bog se raduje svom narodu, ali raduje se također svakom čovjeku.

 

Isus, Marija i učenici pozvani su na svadbu u Kanu Galilejsku. Mladenci, u čiju čast su se svi sakupili, nalaze se u velikom problemu koji primjećuje Marija, Isusova majka: ”Vina nemaju.” Kakva muka, u ovako važnom trenutku ostati bez vina! Marija, majka, vidi. Majke uvjek vide... Ne smeta je prividno Isusovo odbijanje, vjerojatno je odmah na početku želio naznačiti njezinu zadaću majke, zagovornice, koju nam je s križa darovao. Ona poznaje svoga Sina i ne da se zaustaviti, zna koliko voli ljude i zbog čega je došao. Govori riječi koje će od tada do kraja vremena vrijediti: ”Što god vam rekne, učinite.” Uvijek vrijedi poslušati Gospodina. Isus je poslušao svoju majku. On je došao  ”da život imaju, u izobilju da ga imaju...” On je prisutan i preko sakramenta u ljubavi dvoje ljudi koji se jedno drugom potpuno predaju u braku. Bez Isusa i njihova ljubav lako će se ispiti i nestati. Zato on želi biti s dvoje, uz dvoje, koje se iz ljubavi daruju jedno drugom, da ne bi ponestalo vina ljubavi, vina radosti, punine.

Više...

Ovo razmišljanje posvećujem svojoj preminuloj majci i uključujem je u vaše molitve.

Želim također u vaše molitve, na poseban način, danas, uključiti mladu ženu, prijateljicu Zrinku (36 g.) s djetetom manjim od godine, s teškom dijagnozom, u teškim trenucima, usred liječenja. “Bogu je sve moguće!” Proslavi ime svoje Gospodine!

“On nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu.”(Tit 3,5-6)

Na putu vjere prvi korak je obraćenje. Ipak,, obratiti se ne možemo sami, ni izravnati krivudavo, ni uzdići ono što je nisko bez milosti Božje, bez njegove inicijative. On nas poziva na obraćenje, ali nas odmah i osposobljava snagom vjere, snagom milosti za taj  put.  Sve započinje ”kupelju novoga rođenja” – krštenjem, gdje nas Gospodin ispunja  Duhom Svetim, opečaćuje, prožima  Njime i tada postajemo sposobni, usprkos slabostima,  hoditi u novosti života. Ne voli nas Bog zato što smo mi zapeli iz sve snage na svojem obraćenju i postali takvi kakve nas On traži nego zato jer nas on ljubi i u ljubavi stvara; jer nas ljubi prije, ”dok još bijasmo u grijesima”, prvi, zato možemo započeti novi život kao njegova ljubljena djeca.

Više...

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow