ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++ Roditeljski sastanak prvopričesnika u Nedjelju 20.10.u 10.30. +++

Iako nas Bog neizmjerno ljubi ne čekajmo s obraćenjem. Bez obraćenja nema spasenja. Božja dobrota i milosrđe prema čovjeku su neizmjerni, neshvatljivi, iznad svega što čovjek može pojmiti. Bog je Otac koji ljubi, brine,  čeka, doziva, prašta, podiže svoju djecu jer nas ljubi, do kraja, do  smrti svoga Sina na križu. U stotinama prigoda dodiruje nas  svojom riječi, u susretima s ljudima, u predivnoj prirodi koja se budi. Želi da ga prepoznamo u ljepoti cvijeta, toplini sunca, buđenju života, u čežnjama svoga srca. On jest. “Ja sam koji jesam!” On jedini jest, u pravom smislu riječi, a mi jesmo samo ako jesmo u Njemu, inače nismo. Prepoznajmo ga... Zahvaljujmo mu... Dopustimo mu da nam obrati srce lahorom svoga Duha. Neka nas toplina vatre Duha Svetoga griije u hladnim noćima i jutrima života. Otvorimo mu svoje srce. Dajmo sve od sebe, cijelo svoje biće te On postane prijatelj, gost, Gospodin, Kralj našega srca i cijeloga života. Poslušajmo kako nas  tišinom zove na obraćenje. Zbog nas... zbog naše sreće i smisla života, ne čekajmo. Danas  odlučimo i čvrsto pođimo Njegovim putom.

Mijo Rak

Preobraženje u molitvi

2. Korizmena

" I dok se molio izgled mu se lica preobrazi..." U susretu, u razgovoru, u prožimanju, u komunikaciji, u  susretu ljubavi s Ocem, Isus se preobrazio. I  mise trebamo preobražavti u susretu s Bogom. To je jedina prilika. Molimo i biti ćemo preobraženi.

Mijo Rak

Stvoreni za više...

Prva je korizmena nedjelja. Zagledaj se u Isusa u pustinji... već četrdeset dana nije jeo... Glad je sve jača. Upravo kad mu je bilo najteže, kad je bio iscrpljen i gladan đavao ga kuša: ” Reci ovom kamenu da postane kruhom...”  Isus, pun Duha Svetoga i u gladi se spremno odupire:_”Ne živi čovjek samo o kruhu...” Čovjek je stvoren za više od kruha. Đavao pokušava na drugi način, nudi Isusu svu vlast i slavu ovoga svijeta:”Sve ću ti dati (...) ako mi se pokloniš” Isus pun Duha Svetoga zna kome se treba klanjati: ”Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu...” I trećoj kušnji, preuzetnom povjerenju u –Boga , ”baci se dolje...” koja čovjeku daje dojam posvemašnje moći Isus se odupire: ”Ne iskušavaj Gospodina, Boga svoga!”

I mi smo u životnim pustinjama života bili  i biti ćemoizloženi kušnjama.Sigurno je da smo u nekim kušnjama prihvatili prijevaru te na krivi način tražili kruh za glad svoga srca. Tada smo iskusili gorčinu  lažnog kruha  koji nam je otac laži podvalio. Milosrđem i milošću Božjom smo spašeni.

Kušnje će opet doći... Budimo budni u molitvi kako bi na pravi način prepozni prijevare i znali odgovoriti na ponude pred nama...Stvoreni smo za više od kruha, tašte slave i moći, stvoreni smo za ljubav, za svetost, za nebo...

Čovjek živi od Božje riječi, pročitaj današnja nedjeljna čitanja... Vidi www.zivovrelo.hr

Mijo Rak

Izgledati ili biti...Od periferije do središta srca...
(8.nkg)
Srce je središte čovjekova života. Sve počinje u srcu. U srcu niču klice čovjekove svetosti ili propasti. Srce treba urediti. Bitka za čovjeka počinje i završava u srcu, u biti, u jezgri njegova života. Treba budno moliti i tražiti pomoć Božje milosti, koja u najdubljoj dubini čovjeka tiho progovara u savjesti, ali i promišljati i bdjeti nad svojim srcem da bi to srce postalo sposobno donositi dobre plodove. Iz obilja srca usta govore, kaže nam Isus. Plod koji se vidi u životu čovjeka, u njegovim riječima i djelima izrastao je u srcu. Kao što dobro stablo donosi dobar plod, tako i dobar čovjek donosi dobar plod.

Današnji čovjek ispraznio je svoje srce i bitku života premjestio je na periferiju srca. On čini sve kako bi stvorio dobru sliku o sebi. Od toga je napravio cijelu industriju. U tome mu pomažu PR stručnjaci koji ga savjetuju kada će, što će i kako reći i učiniti ne bi li kako ostvario i zadržao sliku o sebi, o kojoj mu, vjeruju, ovisi uspjeh, sreća i život. Sva ova “mudrost”, iako neko vrijeme može imati svoje učinke, na jako je klimavim nogama. Na kraju se čovjek izgubi i ne zna više tko je i što zastupa. Usprkos “uspjehu” često mu je srce puno praznine i gorčine. Život na periferiji srca trajni je izvor frustracije i nezadovoljstva čovjeka. Čovjek može sve i svakoga prevariti ali njegovo srce “zna” ili bolje reći osjeća što je istina. Želi li čovjek današnjice biti sretan mora se vratiti u dubinu, u središte života, u srce.

Kakvo srce čovjek treba? Neupitno, srce ispunjeno ljubavlju, istinskom ljubavlju. Kakva je to ljubav? To je ljubav koja se predaje za drugoga, koja za drugoga daje svoj život. To je ljubav koja prašta, ljubav koja se nada i podnosi, ljubav koja će ostati zauvijek. O njoj je tako lijepo u poslanici Korinčanima 13 pisao sveti Pavao. To je ljubav koja će u drugome vidjeti bližnjega i brata, koja će najprije vidjeti brvno u svome oku, koja će krenuti od promjene vlastita života, a tek onda u vađenje truna iz oka brata i sestre, iz oka bližnjega.To je ljubav, u "ludosti križa" spremna ljubiti i neprijatelja Čovjek koji nema života u svome srcu, u središtu svoga bića, neprestano zabija ”oko” i nos u život drugih. I može to raditi do unedogled, to ga nikada neće usrećiti. Ako čovjek želi biti istinski sretan i stvarno uspješan mora se vratiti u svoje srce i u dubini svoga bića razabrati i čuti glas Boga živoga. U suradnji s Njime oblikovati srce i tada će uistinu, sa svim križevima života, naći radost i smisao. Pred nama je korizma. Izuzetna prilika za povratak iz periferije u središta srca. Nismo sami. Bog proviđa. On nam je blizu.

Mijo Rak

 


Ljubiti i moliti i za neprijatelje
(7.nkg)
Težina zadatka koji Isus daje svjedoči o istinitosti njegove nauke...
"Vama koji slušate velim: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju."
Isus je svjestan da ga svi neće poslušati dok ovako beskompromisno govori o ljubavi. Ipak, za onoga koji želi slijediti Isusa nema drugog puta. I Isus se borio s onima koji su ga mrzili. Dokazivao je, obrazlagao, ostavljao ih je bez riječi svojom mudrošću. Ipak, ljubio ih je do kraja, bez primisli mržnje, sve do smrti na križu. 
Molimo i mi za one koji nas mrze, koji nas žele obezvrijediti ili umanjiti. Ljubimo ih kao Isus!Borimo se mudro, ali neka Isusova ljubav uvijek ostane u nama! To nije lako, ali je moguće i jedino ima smisla. Pozdrav iz Isusove domovine!
Mijo Rak

 


  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow