ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++ Roditeljski sastanak prvopričesnika u Nedjelju 20.10.u 10.30. +++

Uz 24. nedjelju kroz godinu

Tema sutrašnjih čitanja je opraštanje. Isus od nas traži opraštati 70 puta sedam puta, to jest uvijek. Nikada ne smijemo odustati od praštanja i milosrđa! Isus nas podsjeća na Božje praštanje. Koliko puta je Gospodin nama oprostio? Zašto i mi ne bismo, poput njega, praštali bližnjima kad nam učine nepravdu? I ne samo to već i molili za one koji su nas povrijedili, ali također ponizno molili oproštenje kad smo mi učinili nepravdu.

Oprostiti bližnjemu ne znači slagati se s nepravdom koja nam je učinjena. Oprostiti ne znači dopustiti  iživljavanje nad svojim životom. Dapače, imamo obavezu braniti se i zaustaviti onoga koji nam čini nepravdu,. ali nikada ne ići u osvetu.  Oprostiti znači raskinuti okove u koje nas zlo, nepravda, grijeh želi okovati. Oproštenjem postajem slobodan ići naprijed, bez obzira je li onaj koji mi je učinio nepravdu spreman tražiti oproštenje ili želi ostati u stanju nepravde i neprijateljstva.

Ne dopusti da te nečija povreda, nepravda i mržnja učini obaveznim svaki dan i čas misliti na to. Zaustavi nasilje, pokaži da se ne slažeš i u srcu istog trena blagoslivljaj  neprijatelja kao što nas Učitelj Isus uči. Ljubiti  i neprijatelje, na što nas potiče Isus čini se uzaludno i ludo onima kojima izmiče Božja logika, a ipak, ljubiti neprijatelja to najprije otvara perspektivu nama, a i neprijatelju otvara mogućnost da se i on jednog dana promijeni.

”Bog je ljubav!” , ovo svjedočanstvo učenika koji je glavu smio nasloniti na Isusove grudi, na najbolji način oslikava Boga. Istina, Bog je pravedan, to se nikako ne smije zaboraviti. S ljubavlju i pravednošću Božjom ne smije se igrati, ali Božja pravednost je očinska, puna milosrđa. Neće nas spasiti strah od Božje pravednosti!  Pravednost Božja nas treba  uzdrmati i probuditi, potaknuti na promišljanje i obraćenje, ali samo će nas svijest o neizmjernoj ljubavi živoga Boga moći promijeniti u dubinama našeg bića, u jezgri naše osobnosti. Samo ljubav privlači i vodi čovjeka u raj.

Rastimo u milosrđu! Učimo praštati! Budimo s Isusom veći od sebe! On zna bolje od svih što je najbolje za nas!

Mijo Rak

Povjeri Isusu život svoje duše...
"Doista, poput ovaca lutaste, ali se sada obratiste k pastiru i čuvaru duša svojih."(1Pet 2,25)
U molitvi učimo "čuti" glas Isusa - našega Pastira. On je svoj život darovao na križu za nas. Otkupljeni smo njegovom krvlju. Kradljivac (svatko tko gleda samo svoje sebične interese) ubija, otima, gleda samo na sebe, a pastir daje život za ovce. Isus je došao dati nam život u izobilju jer on je pastir naše duše. Povjerimo mu danas život svoje duše, duše naših najbližih i cijeloga svijeta. Tko njega nađe naći će smisao i ljepotu, naći će život. To ti želim, dragi čitatelju, tko god ti bio.
Molimo danas na poseban način za svoje svećenike. Nismo ni svjesni koliko su oni bogatstvo, bez obzira na ljudske slabosti kojima su i sami podložni. Život bi nam bez njih bio puno siromašniji, naša mjesta bila bi puno praznija. Molimo za svoje pastira na dan Dobrog Pastira Isusa!

Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodinove- nedjelja ljubavi Božje za čovjeka

Uoči vazmenog trodnjevlja u kojem se spominjemo muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, Crkva slavi nedjelju Muke Gospodinove – Cvjetnicu. U njoj je zgusnuta Isusova proslava, ulazak u Jeruzalem: “Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!” i osuda : “Raspni ga raspni!” Između toga, evanđelist Matej govori nam o ustanovljenju euharistije – Posljednjoj večeri, novoj Pashi, koju Gospodin ustanovljuje prije prijelaza u konačnu slobodu uskrsnuća, kroz muku i smrt na križu.

Izdan od svog učenika Jude poljupcem, neshvaćen od ostalih učenika, u agoniji Maslinske gore, sam, potpuno sam, znoji se krvavim znojem,  s dušom ”na smrt žalosnom”. Pritisnut smrtnom tjeskobom i ostavljenošću moli Oca da ga mimoiđe njegov kalež, ali moli za Očevu volju: ”Budi volja tvoja!”

Očeva je volja otkupljenje čovjeka od grijeha i vječne smrti u koju on vodi. Nezamisliva je agonija koju je Bog morao pretrpjeti da bi spasio čovjeka. Nema ništa teže za oca od gledanja muke svoga djeteta. To razdire srce do kraja, posebno ako je bol djeteta tako velika. Velika je, nezamislivo velika, cijena našega otkupljenja: muka i smrt na križu, Isusa Sina Božjega.

Koliko smo sliijepi i ”pozaspali” kad kroz tu žrtvu Sinovu ne možemo proniknuti LJUBAV, silnu, nezamislivu LJUBAV Božju za nas, za čovjeka?

Kad bismo je razumijeli bilo bi nam daleko lakše nositi naše križeve, tjeskobe i patnje. Nama je lakše ići ovim putem jer ga je Gospodin Isus utro svojim križem. Kad god teško trpimo možemo biti sigurni u Isusovu prisutnost. On zna kako je teško biti sam i ostavljen i zato je najviše s nama, baš kad nam je najteže. Istina, ponekad se zbog boli pomuti pogled naše vjere i čovjek ne vidi smisao, ali ti trenuci imaju kraj. Nakon njih dolazi pobjeda, uskrsnuće.

Pilat je dobro vidio Isusovu nevinost i znao da su ga predali iz ”zavisti” – zlog oka, krivog oka – shvaćanja, gledanja na život. Zavist u dobrome koje drugi čovjek čini i postiže vidi opasnost za sebe umjesto sreću. Koliko boli je u svaki ljudski život unijela zavist? Koliki su bili nevino optuženi i izgubili život? Kolikima je zavist ogorčila ljepotu i radost života? Borimo se protiv ovoga grijeha i učimo se radovati uspjehu čovjeka pored nas. Uspjeh drugoga nije moja ugroza ili opasnost. Raširimo svoje srce i učimo gledati život Božjim očima koji ljubi sva svoja stvorenja. Molimo za uspjeh svoga susjeda, brata, sestre! To oslobađa.

Svaka bol ima kraj, svaka tuga  završetak. Promišljajmo Isusovu muku i iz nje učimo kako se nositi sa svojim mukama koje nam život nosi.

Mijo Rak

 

 

 

Preobraženje - 2. korizmena nedjelja

Teško ti je?  Nemaš snage? Ne boj se! Ne događa ti se ništa što se već prije tebe nije drugima dogodilo. Danas nam iz Božje riječi  progovaraju Abraham i Isus. Učimo iz Biblije, u njoj je mudrost života.

“Idi iz zemlje svoje, iz zavičaja i doma očinskog, u zemlju koju ću ti pokazati.Velik ću narod od tebe učiniti, blagoslovit ću te, ime ću ti uzveličati i sam ćeš biti blagoslov.” Božje obećanje se ispunilo. Abrahama danas milijuni ljudi diljem svijeta časte kao svog duhovnog praoca.

Isus je izašao iz vječnosti, iz predivnog zajedništva ljubavi s Ocem i Duhom Svetim i došao na zemlju pokazati nam put i otkupiti nas. Današnje evanđelje spominje njegovo preobraženje.  ” I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost.” Isus je učenicima: Petru, Jakovu i Ivanu pokazao svoje uskrsno lice.  Njegovo lice pokazalo im je  ljepotu koja ih čeka, cilj koji će  ih ojačati jer još ih čekaju njegova muka i smrt.

Kad god ti je teško sjeti se Isusovog lica koje sjaji poput sunca. S njime nosi svoj križ! S njime ćeš imati snage izdržati sve i jednog dana ćeš uskrsnuti i živjeti u vječnoj radosti.

Mijo Rak

Isuse, blagoslovi moje neprijatelje!
"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima..."

Koliko je lako ljubiti prijatelje, toliko je teško ljubiti neprijatelje. Ipak, Isus to od nas traži. I nema drugog puta. Ljubiti neprijatelje je poput gorkog lijeka koji nam najbolji liječnik "srca" propisuje. To treba činiti. Započeti treba s blagoslovom osobe koja nas je povrijedila i čini nam zlo, koja nam je neprijatelj. Bože, blagoslovi ovog čovjeka, daj mi snage oprostiti mu i ljubiti ga, kao što to ti činiš. Takva molitva otvara perspektivu, oslobađa srce od mržnje i čini čovjeka slobodnim. Želiš avanturu? Evo je, to je putovanje koje treba započeti da bi bili uistinu sretni. Svi koji mrze i ne opraštaju u dubini duše su nesretni. Budi sretan/na! Ljubi i opraštaj! Ljubi i blagoslivljaj! (uz 7. nkg)

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow