ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++

”Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.”

Isusov mir je mir usprkos svega, unatoč svim suprotnostima koje čovjeku donose nemir, bude tjeskobu i ugrožavaju život. To je duboki mir, oslonjen na stijenu, izvor vječnosti. Taj mir Isus uspostavlja u dubini duše koju je ispunio Duhom Svetim Braniteljem. To je mir koji vidi dalje, mir koji prolazi kroz prepreke, mir koji ljubi I pobjeđuje!

Mijo Rak

 

Uvijek nova, privlačna i zahtjevna zapovijed ljubavi…

„Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge“(Iv 13,34-35).

Dati život za drugoga... Isus je to učinio doslovno, smrću na križu, za svakoga, svaku od nas. To je ljubav. To su djela, a ne riječi bez pokrića.

Život se živi za druge i sebe se daje za druge, ako iz  u dan, i u malenim stvarima, misleći na druge, darujemo svoj život, svoje vrijeme, svoj rad, svoju žrtvu, za njih. To su uvijek više djela nego riječi. To treba činiti kao Isus: velikodušno, svjesno, milosrdno, srcem koje prašta i daje novu priliku, jer bez ljubavi nitko ne može opstati. To treba činiti u odnosu prema najbližima, ljubiti ih kao Isus. U današnjem evanđelju Isus nas potiče da na poseban način dademo svjedočanstvo ljubavi među nama, njegovim vjernicima. Bez te ljubavi nismo uvjerljivi, vjerodostojni. Ljubiti braću u vjeri kao Isus, pa makar se ne slagali u svemu s nama; makar nam se nekada i protivili i ne prihvatili nas kao što očekujemo. Nikada ne odustati od ljubavi koja  ide korak dalje, zbog Gospodina, zbog Isusa. To će biti svjedočanstvo onima koji još nisu Isusovi. To će biti ljepota i snaga koja i njih može privući i spasiti. Zato, primimo se posla! Danas…

Isus je dobri pastir koji svoje ovčice vodi na obilne pašnjake. Svi koji čuju njegov glas i prepoznaju ga njegove su ovce. Čovjek današnjice izgubio je svijest o povezanosti pastira i ovaca te često negativno doživljava usporedbu vjernika s ovcama, a  Gospodina s pastirom. Da bi se ispravno razumijela ova slika potrebno je ući u izvorno značenje ove usporedbe. Pastir nije netko tko ne voli i ne poštuje svoje ovce. Dapače, on je spreman za svoje ovce  boriti se, braniti  ih  i na kraju dati život, što je Isus i učinio. Nema većeg poštovanja, ljubavi prema "ovcama" od te ljubavi. Pastir dobri nosi u naručju svoje ovce, ide u potragu za izgubljenom dok je ne nađe, a potom se raduje... Ako ćemo biti Božje ovce, tj. ako ćemo slušati Isusov glas, sigurno nećemo biti "ovce" već ljudi koji postupaju mudro, koji imaju stav i snagu za život.

Mijo Rak

3. Vazmena nedjelja

Isus na Tiberijadskom ili Galilejskom moru već treći put dolazi kao Uskrsli. Opet učenici nisu ulovili ništa... Tamo gdje smo mi na ništa... s Isusom može doći sve... "Bacite mreže...", poziva Uskrsli i mreže su opet pune. I tako cijeli život, s Njime se naše mreže pune... I nas kao Petra pita:"Ljubiš li me?" Odgovorimo mu s puno ljubavi:"Isuse, ti znaš da te volim."

Mijo

NEDJELJA BOŽJEGA MILOSRĐA - BIJELA NEDJELJA

Nekada se ova nedjelja zvala Bijela po krštenim katekumenima koji su u bjelini sudjelovali na misnom slavlju. Cijela se osmina slavila kao produženi Uskrs, kao što je i svaka nedjelja mali Uskrs. Nedavno je papa, sveti Ivan Pavao II., uveo blagdan Božjega milosrđa. Isus je od sestre Faustine tražio uvođenje ovog blagdana kako bi nam još više posvijestio svoje neizmjerno milosrđe. Doista, ako želimo sažeti evanđelje u dvije riječi možemo reći: ljubav i milosrđe. Bog je ljubav i milosrđe! Ima li išta ljepše od toga za nas? Pristupajmo mu s puno povjerenja!

 

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow