ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++

Isus pretvara život praznine u vino punine

(uz 2. nedjelju kroz godinu)

Izaija nam svjedoči o Božjoj brizi i radosti zbog njegova naroda. Narod, toliko puta porobljen i ponižen, Božjoj će snagom, opet biti “Moja milina”. Ljubav je Božja, poput ljubavi mladića za djevojku, čiju je ljepotu prepoznao i koja ga ispunja velikom radošću. ”Kao  što se ženik raduje nevjesti, tvoj će se Bog tebi radovati.” Bog se raduje svom narodu, ali raduje se također svakom čovjeku.

 

Isus, Marija i učenici pozvani su na svadbu u Kanu Galilejsku. Mladenci, u čiju čast su se svi sakupili, nalaze se u velikom problemu koji primjećuje Marija, Isusova majka: ”Vina nemaju.” Kakva muka, u ovako važnom trenutku ostati bez vina! Marija, majka, vidi. Majke uvjek vide... Ne smeta je prividno Isusovo odbijanje, vjerojatno je odmah na početku želio naznačiti njezinu zadaću majke, zagovornice, koju nam je s križa darovao. Ona poznaje svoga Sina i ne da se zaustaviti, zna koliko voli ljude i zbog čega je došao. Govori riječi koje će od tada do kraja vremena vrijediti: ”Što god vam rekne, učinite.” Uvijek vrijedi poslušati Gospodina. Isus je poslušao svoju majku. On je došao  ”da život imaju, u izobilju da ga imaju...” On je prisutan i preko sakramenta u ljubavi dvoje ljudi koji se jedno drugom potpuno predaju u braku. Bez Isusa i njihova ljubav lako će se ispiti i nestati. Zato on želi biti s dvoje, uz dvoje, koje se iz ljubavi daruju jedno drugom, da ne bi ponestalo vina ljubavi, vina radosti, punine.

 

Na Isusovu riječ, sluge su vodu odnijele ravnatelju stola i od vode nastalo je najbolje vino. Na Isusovu riječ, nakon noći bez ulova, mreže su se razdirale. Kada mi ne možemo učiniti ništa više, zavapijmo Gospodinu Isusu! Poslušajmo što nam govori i u našem životu on će naše praznine pretvarati u vino punine, radosti i smisla.

30. nedjelja kroz godinu A, 23.10.2011.

Evanđelje: Mt 22,34-40

A kad su farizeji čuli kako ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: "Učitelju, koja ja zapovijed najveća u Zakonu?" A on mu reče: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."

 

Ništa bitnije od ljubavi

Prijatelji... Ostanite u tišini nekoliko trenutaka i recite u svom srcu: „Gospodine, ti me vidiš...Ti si tu.“

Jeste li nekada slušali čovjeka čije su riječi vašoj duši bile ono što su kapi kiše suhoj zemlji? Jeste li imali sreće doživjeti istinitost i snagu riječi koja poput vatre grije prozeblu dušu? Jeste li osjećali  da  svaka riječ pogađa bit? Predivno je susresti takve ljude, koji duboko egzistencijalno shvaćaju stvari, koji su ih dobro proživjeli, promislili i shvatili i onda ih s lakoćom prenose.

Više...

29. nedjelja kroz godinu A (16.10.2011.)

Evanđelje: Mt 22,15-21

Tada farizeji odoše i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: "Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?" Znajući njihovu opakost, reče Isus: "Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!" Pružiše mu denar. On ih upita: "Čija je ovo slika i natpis?" Odgovore: "Carev." Kaže im: "Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje."

Mir budnosti i mudrosti

Smiri se pred Gospodinom. Utišaj na trenutak nemir koji struji iz tvoga srca. Problema i nemira uvijek će biti dovoljno. Ne moraš odmah sve riješiti. Dopusti da u prisutnosti Gospodina, u Njegovom miru, iz nemira izroni tvoje istinsko lice... kao što se pravo lice ugleda u bunaru, nakon što se voda uzmemirena kamenom bačenim u njega smiri. Smiri se u Gospodinu da bi znao tko si i kamo ideš.

Više...

28. nedjelja kroz godinu A

Evanđelje: Mt 22,1-14

Isus im ponovno prozbori u prispodobama: "Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: 'Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!'" "Ali oni ne mareći odoše - jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju. Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali." "Tada kaže slugama: 'Svadba je, evo, pripravljena ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!'" "Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše - i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju. Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: 'Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?' A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: 'Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.' Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih."

Kraljevstvo Oca, Sina i Duha Svetoga

Prijatelju,

Ostani na tren u tišini pred svojim Bogom...

Više...

Vinograd života

(27.ned.kroz godinu A)

Vinograd... slika života... Buđenje  pupova okupanih suncem, mekani, zeleni listići, prvi sičušni grozdovi...Kopanje, rezanje, vezanje, špricanje, sazrijevanje i slatkoća plodova koja će donijeti vino koje veseli srce čovjeka... Sav život zgusnut u nekoliko slika: trsa, loze, grožđa i vina...

Isus voli prispodobe, one tako konkretno prenose poruku. Lako ih je  razumijeti ako je čovjek otvorena duha. Današnju možemo shvatiti na nekoliko razina. Možda nam na pamet  prva pada vezana uz izabrani narod Izrael  koji nije prepoznao svojih proroka (sluge koje šalje gospodar),  pa su mnoge progonili, a neke i  ubili. Jednako se dogodilo i Sinu pa je Otac upravu vinograda (svijeta) predao Crkvi.

Više...

Poštovani čitatelju, zastani na tren i odvoji nekoliko trenutaka za susrte s Riječju Božjom, za susret sa Isusom Kristom. Sav naš vjernički život stoji i pada ovisno o našem (ne)živom odnosu koji gajimo prema Njemu. On je i danas Prisutan i spreman nam otvoriti oči za ljepotu postojanja koja se u Njemu već ostvatrila...

Isuse, svjestan si da te čeka kraj. Tvoji neprijatelji, pismoznanci i farizeji usprkos svih djela i riječi koje činiš ne žele ti povjerovati. Njima nisi potreban. Njima tvoj život nema te važnosti koju mnogi drugi prepoznaju u tebi. Za njih si izvor nevolja i patnje svog naroda. Pored njihove vlastite veličine i pravednosti, u koje su uvjereni, nema mjesta za tvoju veličinu i dragocjenost.

Više...

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow