ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++Dragi župljani ponovno možete pročitati duhovnu misao za svaku nedjelju u rubrici Kutak za dušu koje piše Mijo Rak, toplo preporučam +++

Isus pretvara život praznine u vino punine

(uz 2. nedjelju kroz godinu)

Izaija nam svjedoči o Božjoj brizi i radosti zbog njegova naroda. Narod, toliko puta porobljen i ponižen, Božjoj će snagom, opet biti “Moja milina”. Ljubav je Božja, poput ljubavi mladića za djevojku, čiju je ljepotu prepoznao i koja ga ispunja velikom radošću. ”Kao  što se ženik raduje nevjesti, tvoj će se Bog tebi radovati.” Bog se raduje svom narodu, ali raduje se također svakom čovjeku.

 

Isus, Marija i učenici pozvani su na svadbu u Kanu Galilejsku. Mladenci, u čiju čast su se svi sakupili, nalaze se u velikom problemu koji primjećuje Marija, Isusova majka: ”Vina nemaju.” Kakva muka, u ovako važnom trenutku ostati bez vina! Marija, majka, vidi. Majke uvjek vide... Ne smeta je prividno Isusovo odbijanje, vjerojatno je odmah na početku želio naznačiti njezinu zadaću majke, zagovornice, koju nam je s križa darovao. Ona poznaje svoga Sina i ne da se zaustaviti, zna koliko voli ljude i zbog čega je došao. Govori riječi koje će od tada do kraja vremena vrijediti: ”Što god vam rekne, učinite.” Uvijek vrijedi poslušati Gospodina. Isus je poslušao svoju majku. On je došao  ”da život imaju, u izobilju da ga imaju...” On je prisutan i preko sakramenta u ljubavi dvoje ljudi koji se jedno drugom potpuno predaju u braku. Bez Isusa i njihova ljubav lako će se ispiti i nestati. Zato on želi biti s dvoje, uz dvoje, koje se iz ljubavi daruju jedno drugom, da ne bi ponestalo vina ljubavi, vina radosti, punine.

 

Na Isusovu riječ, sluge su vodu odnijele ravnatelju stola i od vode nastalo je najbolje vino. Na Isusovu riječ, nakon noći bez ulova, mreže su se razdirale. Kada mi ne možemo učiniti ništa više, zavapijmo Gospodinu Isusu! Poslušajmo što nam govori i u našem životu on će naše praznine pretvarati u vino punine, radosti i smisla.

Budi milosrdan i dođi u raj! (26.nkg) Siromašni Lazar u čirevima leži pred bogataševim vratima. Hrani se mrvicama dok se bogataš sjajno, danomice, gosti. Bogataš je zatvorio srce i u siromahu nije prepoznao brata, bližnjega, Isusa. Poslije smrti stvari su se promijenile. Bogataš je u paklu, a Lazar u raju. Bogataš počinje misliti i na braću, ali je prekasno. Predugo je čekao. Ne smije se čekati već danas treba mijenjati srce:"Ako danas glas mu čujete ne budite srca tvrda već glas Gospodnji poslušajte." Bog želi spasiti svakog čovjeka, ali nitko nema vremena za odgađanja. Bog je neizmjerno milosrdan, ali i čovjek mora biti milosrdan kako bi si otvorio put u raj. Iskoristi vrijeme i dođi u raj. Bog te tamo želi zagrliti! Mijo Rak

Otac neizmjerno ljubi

(24.nkg)

”Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga…”

Otac je gledao u daljinu. Njegov je pogled tražio izgubljenog sina s vjerom da će se vratiti. Ljubav je podizala njegov pogled prema daljini, srce nije moglo podnijeti izgubljenost djeteta koje ljubi. Čim je ugledao svog slomljenog sina kako se vraća, srce mu se do srži ”ganu, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga.” To je Otac. To je ljubav bez mjere, za  sina, za svoje dijete.

Upravo ta ljubav koju je sin već prije osjetio, a nije je bio svjestan, spasila ga je na rubu propasti. Sjetio se ljubavi Očeve i vjerovao u nju. Ona mu je dala snage krenuti natrag Ocu, obratiti se. Očeva radost je neizmjerna… Ljubav se ne zna radovati tuđem porazu, ona kliče od radosti kada spašava. To je naš Bog – Otac.

Koliko smo puta daleko od Oca? Koliko puta smo lutali i griješili na svojim putovima? Slomljena srca i života, otpisani, sjetili smo se Očeve ljubavi i krenuli natrag i on je raširio svoje ruke i srce radujući se našem povratku.

Hvala Ti, dobri naš Oče, hvala ti Bože za tvoju neshvatljivu ljubav. Daj da nam prožme srce i mi postajemo sve sličniji tebe, jedinome Smislu i Izvoru svakoga života.Nitko ne treba izgubiti nadu! Ako je odlutao od Oca i ”tisućama kilometara”, neka krene natrag, s puno povjerenja. Otac će mu obući ”najljepšu haljinu” jer njegovoj ljubavi je sve moguće.

Oče, daj da uvijek budemo zahvalni i slavimo te zbog tvoje neizmjerne ljubavi.

Mijo Rak

Bog na prvom mjestu – sve na pravom mjestu

uz 23. nkg

Isus danas poziva na “mržnju”, prema ocu, majci, ženi, djeci, braći i sestrama, ukoliko bi zauzimali mjesto koje im ne pripada u čovjekovom srcu. Je li ovo moguće? On koji uvijek poziva na ljubav, danas nam progovara tako oštro. Isus  naglašava činjenicu Božjega prvenstva. Bog je prvi, treba biti i ostati prvi, najvažniji u čovjekovom životu. Isus mora biti na prvom mjestu u životu njegovog učenika. Nitko i ništa ne smije zauzeti to mjesto. Bog je samo jedan. Sin Božji, Bog Sin, samo je jedan i treba biti jedini Bog čovjekovog života. Sve što bi Njega htjelo maknuti s tog mjesta treba ”mrziti”. ”Klanjaj se Bogu jedinome i njemu jedinom služi”, temeljna je zapovijed koja istinito, mudro, postavlja stvari i ljude na njihova mjesta. Ta zapovijed obvezuje na ljubav prema bližnjemu kao prema samome sebi. Ako bi  iz života, kao što to neki danas rade, maknuli Boga s njegova mjesta, čovjeka ništa više ne bi obvezivalo na ljubav prema čovjeku. U drugom se više ne bi gledalo brata po Ocu već suparnika, konkurenta, ”vuka”.

Ako Isus bude na prvom mjestu u našem životu i ako radi njega sve ostavimo, sve će nam se, u velikoj slobodi vratiti. Ako ćemo Boga ljubiti svim srcem to će nas obvezati, potaknuti, zapaliti ljubavlju prema ocu, majci,  bratu, sestri, ženi, djeci, bližnjima…

Kada Bog, kada Isus bude na prvom mjestu svi i sve u životu biti će na pravom mjestu.

Mijo Rak

Oholost → poniženje, Poniznost → uzvišenje

22. nedjelja kroz godinu

Želiš li biti sretan/na, postati važan/na,  biraj put koji vodi do sreće. Isus danas  pred nas stavlja dva moguća puta, stava, načina življenja: oholost i poniznost.

Oholost – sebeljublje, egoizam, ”neprestana vrtnja oko samog sebe” sigurno vodi prema nesretnom životu. ”Svaki koji se  uzvisuje bit će ponižen…”, kaže Isus. Oholost nema ništa s pravom ljubavi prema sebi.

Poniznost je put do sreće. Ona utire put ljubavi, njezin je preduvjet. Ona čovjeka preobražava u mudra čovjeka koji se zna dobro postaviti i mudro živjeti u odnosu prema Bogu, drugima, sebi. Poniznost nema ništa s mazohizmom, niti “puzanjem” bez stava, niti s dodvoravanjem drugima.

Poniznost je krepost, vrlina koja ljubi istinu iznad svega. Ne misliti o sebi više ni manje nego što jesi, biti realan: to je poniznost. Vidjeti sebe u istini, kakav stvarno jesam, kako me na kraju Bog vidi, to je poniznost. Poniznost nam  otvara oči. Ona nam pokazuje koliko trebamo Boga i ljude. Ona druge poštuje, vidi i vrednuje. Ona vodi ljubavi koja jedina može usrećiti čovjeka.

Mijo Rak

Uska vrata – put u raj…

21. nedjelja kroz godinu

Bog je izvor svakog života. On  ljubi i daje život svakom čovjeku i narodu.  On je čovjeka i čovječanstvo stvorio za vječnu sreću. Pokazao je kojim putem i kroz koja vrata treba proći. Evo što Isus kaže:

”Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći.” Ne može se živjeti bilo kako i doći točno na cilj, kroz uska vrata. Život je potrebno usmjeriti prema ”uskim vratima” božjih zapovijedi, a odustati od širokog puta (živjeti bilo kako).

Nije dovoljno formalno biti član izabranog naroda. Nije dovoljno samo primiti sakramente i obaviti izvana  što Crkva traži. SRCE mora biti promjenjeno. Samo srce ”od mesa”, sućutno srce koje voli, prašta, pomaže čovjeku u potrebu – srce koje ljubi Boga i čovjeka ući će u raj

”I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji. ”

Mijo Rak

 

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow