ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Župa Sv. Jurja na Bregu – povelja – 1/4

 

 

MI NIKOLA VJEČNI GROF ZRINSKI, SIGETSKI KAPETAN, VELIKAŠ MAĐARSKE, HRVATSKE, DALMACIJE, KOMORNIK SVETOG CARSKOG I KRALJEVSKOG VELIČANSTVA, ITD., ITD.

 

Ovim dajemo na znanje svima i pojedinima, kojih se tiče bez obzira na stalež, zanimanje, čast i položaj, kako su se prečasni gospodin Juraj Lacković, kanonik zagrebački i arhiđakon bekšinski, te velečasni gospodin Nikola Ladanji, župnik crkve sv. Jurja na Vodi koja se

Više...

 

˝Veliki, arhitektonski vješto raščlanjeni retabli, mnoštvo plastika i reljefnim ukrasima, daju viziju velikog prostora, koji čine ga svečanim.˝

 

˝Na glavnom oltaru uz Marijinu sliku – koju usred retabla podržavaju anđeli – nalaze se četiri velike skulpture sv. Ane i Joakima te crkvenih otaca sv. Augustina i Ambrozija, koji su smješteni postrance, a pri vrhu je među trakama, oblacima i anđelima lik sv. Jurja na konju.

Više...

ŽUPNICI ŽUPE SVETI JURAJ NA BREGU

Juraj 1501.
Nikola Ladany 1563.
Andreas Banyes(Andrija Banješ) 1574.
Stjepan Šilković 1640.
Martin Požgaj 1650.

Više...

“Na vrlo istaknutom položaju na koti 292 dominira crkva Sv. Jurja na Bregu, vidljiva izdaleka. Nije sigurno, da se na nju odnosi vijest Ivana arhiđakona iz g. 1334., koji bilježi crkvu “sancti Georgii” jer postoji crkva i župa s istim starim patronicijem i u Sv. Jurju u Trnju.”
Sa punom sigurnošću župa se spominje već 1501. “Iz više puta citiranog”Popisa” od godine 1501. znade se, da tada postoji župnik na Lopatincu, što se odnosi na ovu župu, jer se do danas u tom kraju očuvao taj toponim.” “Iz godine 1501. sačuvao na se popis rimokatoličkih župa u Međimurju. U Lopatincu je župnikom bio Gjuro, a prebendarom Tomo.”

Više...

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 80