ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Postoje dva puta, potpuno različita: put života i put smrti. Beskorisno je to zanemarivati i nemoguće je to promijeniti. Svaka će zloća, svaka oholost, biti ponižena i imat će neslavni kraj. Samo onaj koji se uzda u Gospodina i koji traži njegovo milosrđe imat će budućnost:

“Evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih – govori Gospodin nad vojskama – neće im ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se imena moga bojite sunce će pravde ogranuti sa zdravljem u zrakama”(Mal 3, 19 -20a).

Do tada, kao što smo svjedoci i u povijesti, zbog grijeha, imamo nemir, borbu i suprotstavljenosti. Ta drama života, ta borba, odvija se kroz cijelu povijest, u društvima i u srcu svakoga čovjeka.

Spašeni smo i otkupljeni žrtvom, krvlju Isusa Krista. Tko god se Njemu s pouzdanjem utekne ne treba se bojati, spasiti će se. Jer Isus nije umro za pravedne nego za grešne, a to smo svi mi. Neka ujedno bude svjestan, ako doista postane Isusov, morat će zbog toga trpjeti. To nije moguće zaobići. Ipak, razlika je neizmjerna: tko je s Isusom ima nadu, a ”nada ne postiđuje”. Tko želi biti Isusov kad tad biti će progonjen: ”Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.”

 

Svjedoci smo progona Crkve u svijetu i u našoj domovini,  kada se grijesi i slabosti  njenih pojedinih članova preuveličavaju i generaliziraju, a zanemaruje se sve dobro što je ona učinila i  čini.  Sve se više zbog vjere progoni i omalovažava one koji se usude vjerovati i promišljati te svjedočiti istinu evanđelja, posebno kada se to ne slaže s novim, sve više preko medija nametanim idelogijama praznine i sivila. Sve nam se više kao dobro i zabava nameće zlo i praznina, i nazadno, poput raznih pogaskih običaja, kao napredno. Ipak, budimo mirni, nismo sami, i u trpljenju imamo smisao, puninu.

 

 

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow