ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Ponizan na magarcu, mladetu magaričinu... spuštaš se Maslinskom gorom prema mjestu gdje ćeš se pripremiti za muku i smrt koja te čeka. Strašna tjeskoba obuzela ti je dušu. Moliš prijatelje za blizinu, a njih je svladao umor. Ne mogu izdržati pritisak, bježe u san, traže olakšanje, a ti u sebi umireš i trpiš, sam... Kroz srce ti prolaze riječi psalma: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio..." Znaš da te čeka potpuno poniženje i osuda, nakon sve ljubavi kojom si zagrlio i podizao ljude. Prijatelji neće imati snage biti uz tebe, pobjeći će, izdati te, zatajiti te... Ostat će Majka, Ivan i nekoliko žena slomljeni zbog tvoje boli, nemoćni. Tišina je prožela svu zemlju i svemir. Čak i Otac kao da šuti. Ostaješ potpuno sam, za sve i svakoga od nas. Oprosti mi! Oprosti nam, Gospodine, sva naša lutanja, tvrdoće, hladnoće, popuštanja našim sebičnostima. Oprosti što smo tako slabi u ljubavi. Hvala ti! Hvala ti što su tvoje rane iscjelile naše rane, moje rane i što je tvoja raspeta ljubav uvijek pronašla put do moga izgubljenog srca. Vraćam ti se poput Petra, poput izgubljenog sina i brata. Želim te ljubiti! Želim te hvaliti i slaviti, svu vječnost. "O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka!" Svima vama želim s vjerom posvjedočiti: "U njega gledajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša. Eto, jadnik vapi i Gospodin ga čuje, izbavlja ga od svih tjeskoba."

Mijo Rak

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow