ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

 

U povodu dana Planeta zemlje i Nebeskog zaštitnika Općine i Župe Sv. Jurja, mučenika u prisustvu načelnika Anđelka Nagrajsalovića i župnika vlč. Ivice Puškadije,u ime Župe semešta Ivana Šafarića te Roberta Samboleka direktora Cedrus Forest d.o.o. ujedno i izvođača vođenja privatnih šuma i šumoposjednika naše Župe, posađena je sadnica Lipe ,velelisna lipa matičnog broja: 370., u blizini župnog dvora i zgrade Općine (Zakonom o zaštiti prirode Relublike Hrvatske zaštićena kao Spomenik prirode-pojedinačno stablo (N.N.broj 70/05)

 

 

Uzgojem sadnica Gupčeve lipe projekt je Turističke zajednice Grada Donje Stubice, koji je realiziran sa Ministarstvom kulture Republike Hrvatske , Gradom Donja Stubica. Općina Gornja Stubica, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije i Ministarstvom  regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva. Proizvedena vegetativnim razmonožavanjem, klon je GUPČEVE LIPE, a uzgojem sadnica kloniranjem geni Gupčeve lipe sačuvani su za sva vremena.

Povijest: Pokraj crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici nalazi se više od 400 godina stara Gupčeva lipa, jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Danas lipa ima visinu od 9m i deblo opsega 4,70m, i svojom starošću i dimenzijama predstavlja prirodnu rijetkost.

Od 1957.g. lipa je proglašena spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države te je zaštićeni spomenik kulture. U cilju očuvanja genofonda Gupčeve lipe, 2011.g. zasnovan je Živi arhiv Gupčeve lipe.

Neka raste i bude na ponos mještanima sada i u buduće!

Sretan ti imendan Općina i Župa Sv. Juraj na Bregu!

vlč. Ivica Puškadija

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow