ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Dana 13.05. 2020. održan je sastanak za daljnu obnovu cinktora naše župne crkve. Sastanku je prisustvovala delegacija na čelu sa ravnateljicom Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba dr. sc. Tajanom Pleše, pomoćnikom ravnateljice za nepokretnu baštinu Borisom Mostarčićem i pročelnicom Službe za nepokretnu baštinu Borkom Milković a u ime Varaždinske biskupije prisustvovali su biskup mons. Bože Radoš, predstojnik Ureda za Pastoral i sakralnu arhitekturu dr. Mario Kopjar i domaćin, župnik vlč. Ivica Puškadija.

 

 

Graditeljski sklop crkve sv. Jurja sa cinktorom reprezentativni je primjer barokne sakralne arhitekture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Cinktor crkve sagrađen je neposredno prije 1779. godine kada se prvi put spominje u kanonskim vizitacijama. Prostorno je organiziran kao trijem koji se svojim krilima pruža oko crkve u obliku nepravilnog poligona. S ulične se strane u nj ulazi kroz portal bogate raščlambe, a pročelni zid sa svake strane omeđuje po jedna kulisna kula s lukovičastom kapom. Trijemovi su svođeni češkim kapama poduprtim na toskanske stupove, od kojih je svaki povezan pojasnicom sa svojim parnjakom u zidnom nosaču.

Hrvatski restauratorski zavod započeo je program obnove cinktora 2013. godine. Radovi koji su uslijedili po izradi sveobuhvatne projektne dokumentacije rekonstrukcije cinktora i ishođenja građevinske dozvole obuhvatili su sanaciju temelja cinktora, izmjenu nedostajućih i teško oštećenih kamenih stupova, djelomičnu rekonstrukciju krovne konstrukcije sa zamjenom pokrova, konstruktivnu sanaciju pukotina, rekonstrukciju sanitarnog čvora, obijanje vanjske i unutrašnje žbuke, konzervatorsko-restauratorske radove na skulpturama portala te odvodnju oborinske vode u unutrašnjosti cinktora.

U 2020. godini planiran je nastavak radova na rekonstrukciji krovne konstrukcije i zamjeni pokrova, a koji uključuje južno i jugozapadno krilo cinktora. Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

40 dana za život

  • An Image Slideshow