ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

U nedjelju i ponedjeljak, 31. svibnja i 1. lipnja 2020. godine, u našoj je župnoj crkvi proslavljen blagdan Duhova i duhovsko proštenje. Euharistijskim se slavljima odazvalo mnoštvo vjernika koji su dali slavu Bogu, a oba je dana bila mogućnost za svetu ispovijed. Nedjeljnu je misu, na sam blagdan Duhova i Pohođenja Blažene Djevice Marije, predvodio vlč. Josip Horvat ml. u suslavlje domaćeg župnika Ivice Puškadije.

U svojoj je homiliji vlč. Horvat govorio kako nam se valja moliti i utjecati Duhu Svetome i o ulozi treće božanske osobe na život Crkve. Duh Sveti dolazi gdje su ljudi ujedinjeni, gdje nema podjela ni svađa u društvu i gdje vlada ljubav prema Bogu i bližnjima, a Isus ga šalje da nas utješi i zaštiti. U našem svakodnevnom duhovnom rastu Duh Sveti nam pomaže da svladamo svaki grijeh, a Blažena Djevica Marija je, prema riječima predvoditelja Horvata, remek-djelo Duha Svetoga. U povijesti mnoga su carstva i kraljevstva nastajala i nestajala, mijenjali su se vladari i društvena uređenja, ali Crkva je uvijek ostala, i to zahvaljujući Duhu Svetome koji njome ravna i koji vodi Kristov puk širom svijeta. Misa je bila puna radosti i mogli smo osjetiti koliko je Bog milostiv, baš kao što su to osjetili i apostoli na dan Pedesetnice kada je na njih sišao Duh Sveti i obasjao sve svojom snagom.

Dan kasnije, na Duhovski ponedjeljak,  spomenuli smo se posvete crkve. Središnje je misno slavlje predvodio dekan čakovečkog dekanata, preč. Vladimir Kolarić, a suslavili su svećenici štrigovskog dekanata u zajedništvu sa dekanom preč. Ivanom Hercegom uz mnogobrojne vjernike, dok je istog dana naš župnik Ivica Puškadija predvodio večernju misu.

U svojoj se homiliji preč. Kolarić osvrnuo na kršćanstvo koje je usporedio s mozaicima jer kao što umjetnik izrađuje mozaik tako da slaže raznobojne kockice kamena, obojenog stakla i glazirane keramike, tako je i svaki kršćanin u  Kristovoj zajednici Crkvi vrijedan jer Bog upravlja svime što je stvorio – i građevinama i ljudima. U tom smislu trebamo se ugledati na prve kršćane koji su s radošću služili Bogu, međusobno su jedni drugima pomagali, slavili euharistiju i bili postojani u molitvi. Prisjetili smo se i posvećenja crkve koje smo dugo iščekivali i dočekali na Duhovski ponedjeljak, 16. svibnja 2016. godine, što je bio Gospodnji dar za svakog vjernika i hodočasnika naše župe, a predvoditelj euharistije podsjetio nas je na mnoge naše pretke koji su godinama hodočastili ovamo zahvaljujući Bogu na primljenim dobročinstvima.

Na kraju je naš župnik Ivica Puškadija zahvalio Trojedinom Bogu što smo se i ove godine okupili na proslavi Duhova, predvoditeljima misnih slavlja, vlč. Josipu Horvatu ml. i preč. Vladimiru Kolariću, mons. Leonardu Logožaru, preč. Ivanu Kozjaku, dekanu našeg dekanata preč. Ivanu Hercegu, vlč. dr. Kristijanu Kuharu, vlč. Ivanu Novaku i ostalim svećenicima našeg dekanata koji su uveličali proslavu euharistije i svim nazočnim vjernicima i hodočasnicima na dolasku. Oba dana misno smo slavlje završili ophodom oko oltara Majke Božje Lauretanske uz molitvu, zahvale i pjevanje marijanskih pjesama i sa željom da vođeni Duhom Svetim rastemo i jačamo i dalje u vjeri, ispunjeni radošću koju nam Gospodin daje.

Danijel Kralj

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow