ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Kapucin fra Nikola Stanislav Novak umro je u ponedjeljak, 24. kolovoza, okrijepljen svetim otajstvima, u samostanu u Rijeci. Sprovod pokojnog fra Nikole Stanislava bit će na riječkom groblju Kozala u četvrtak, 27. kolovoza u 12 sati. Misa zadušnica služit će se odmah nakon sprovoda u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici.

Rođen je 1. svibnja 1934. u Lopatincu, župa Sv. Juraj na Bregu, (tada Zagrebačka nadbiskupija, danas Varaždinska biskupija), od oca Franje i majke Ane r. Novak, Međimurje, Hrvatska. U svijetu se zvao Stanislav Novak, a redovničko ime je dobio pod nazivom Nikola kada je stupio je u Red tada Ilirske kapucinske provincije u Varaždinu.

Pohađao je četverogodišnju Interdijecezansku vjersku srednju školu u Zagrebu koju je završio 1950. godine. Redovničko odijelo (habit) je obukao 13. kolovoza 1950. u novicijatu Varaždinu.

 

 

Prve zavjete je položio u Varaždinu 13. kolovoza 1951. Tadašnji obavezni redovni vojni rok služio je od 16. travnja 1954. do 20. studenoga 1955. Svečane (vječne) zavjete položio je u Zagrebu, 8. prosinca 1956., a tonzuru 14. ožujka 1959., lektorat 11. travnja 1959., egzorcistat i akolitat 14. travnja 1959. Svete Redove subđakonata i đakonata je položio 28. svibnja 1960. u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1961. u katedrali u Zagrebu. Nakon ređenja premješten je samostan u Rijeku kao pomoćnik, kateheta i voditelj ministranata.

Od 1. listopada 1961. u Padovu je otišao studirati prirodoslovne nauke za profesora u gimnaziji na Univesitate Patavina, Convento Cappuccini. Studirao je sve do 1966. Za vrijeme njegovog studiranja otvorio se apostolski proces za proglašenje blaženim sv. Leopolda B. Mandića te je on na dan prenošenja kostiju tada sluge Božjega a danas svetoga Leopolda Bogdana Mandića s groblja u posebnu kapelu pokraj samostanske crkve gdje je on djelovao dana 19. rujna 1963. nosio lijes s posmrtnim ostacima, te je bio provincijski (promotor) promicatelj štovanja sv. Leopolda Mandića te je i sudjelovao u pripremama za kanonizaciju Leopolda Bogdana Mandića 1983. u Italiji.

Od 1966. bio je namješten u samostanu u Osijeku gdje je obnašao niz dužnosti (ispovjednik, propovjednik) a bio je i magistar u Srednjoj Serafskoj školi u Osijeku gdje je predavao biologiju, geografiju i fiskuluturu. Od 1979. bio je samostanski poglavar, urednik lista bl. Leopolda Mandića, kroničar, duhovni pomoćnik po župama. Od 1982. bio je samostanski vikar i imenovan duhovnim pomoćnikom u župi u Osijeku VII 15. rujna 1982. iz kojega je premješten u Karlobag 1985. u kojem je bio samostanski vikar. Gvardijanom i upraviteljem Svetišta Gospe od milosrđa u Dubrovniku imenovan je 21. rujna 1988. U tom vremenu bio je još i biskupski konzultor, kateheta, kustos muzeja: Galerije zavjetnih slika, a nakon toga još je imenovan i delegatom za obavijesna sredstva, a bio je i urednik i voditelj vjerskoga programa na Radiju Dubrovnik. Također je imenovan 9. rujna 1998. za privremenog upravitelja Župe sv. Stjepana prvomučenika u Luci Šipanskoj i župe Uznesenje BDM u Suđurđu na otoku Šipanu kada je razriješen 31. kolovoza 1999. Godine 2008. bio je imenovan odgojiteljem postulanata. Od 2011. nalazi se u samostanskoj zajednici Rijeka kao ispovjednik. Obnašao je različite dužnosti u Hrvatskoj kapucinskoj provinciji. Među ostalim bio je dva puta III. definitor i to 1970. i 1997.

Preuzeo: Rijeka (IKA)

24.08.2020.

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow